• proiectul de buget pentru 2019 prevede, printre altele, o majorare a subvenţiei pe care Autoritatea Electorală Permanentă o acordă partidelor parlamentare • discutăm despre aproape 100 milioane euro în total • în mare parte, parlamentarii brăileni nu sunt de acord ca atâţia bani să fie daţi către partide • inclusiv PSD-istul Ion Rotaru a afirmat că poate ar mai fi loc de dezbateri • fostul premier MihaiTudose, acum la Pro România, consideră gestul “o mârşăvie” în condiţiile în care banii puteau fi folosiţi în Sănătate sau în cercetare, de exemplu • critici dure au venit şi de la restul reprezentanţilor Opoziţiei
Sute de milioane de lei pentru partidele parlamentare. Aceasta este una dintre prevederile noului buget pe 2019, creionat de PSD-işti, în frunte cu Liviu Dragnea. Potrivit Digi 24, artificiul folosit deja de actuala putere a fost să se raporteze la PIB şi nu la veniturile bugetare atunci când calculează procentul care revine partidelor. Mai mult, anul acesta, procentul de 0,02 din PIB a fost împins la 0,04 din PIB, varianta maximă permisă de lege. Şi, uite aşa, propunerea în bugetul pentru 2019 este de 409 milioane de lei (aproape 100 milioane euro), de 28 de ori mai mult decât în 2016, când subvenţia pentru toate partidele era de doar 14.5 milioane de lei. Cei mai mulţi bani merg către PSD, deoarece aceştia sunt repartizaţi în funcţie de rezultatele electorale, după cum mai avertizează presa centrală, iar pe următoarea poziţie se află PNL.
Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au luat legătura cu deputaţii şi senatorii brăileni pentru a vedea în ce măsură consideră că partidele parlamentare ar trebui să primească aceşti bani şi dacă nu cumva sumele deloc de neglijat nu ar fi putut merge către alte domenii mai importante.
Rotaru recunoaşte că nu ar strica unele discuţii pe tema subvenţiilor AEP
Interesant de precizat este că preşedintele interimar al PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, afirmă că, din punctul său de vedere, cu atâţia bani s-ar putea totuşi face altceva. Acesta a afirmat că măsura subvenţiei anuale a fost luată la un moment dat tocmai pentru a se renunţa la situaţiile în care partidele primeau finanţări din diverse surse, care puteau genera suspiciuni sau interpretări.
“Evident că da, se poate face şi altceva cu banii ăştia. (...) Şi eu consider că este suma destul de consistentă şi probabil că trebuia reanalizată această chestiune care ţine de bugetele alocate partidelor politice. E o problemă care trebuie analizată cu toată responsabilitatea. Să nu se exagereze nici în sus, dar nici în jos. Să fie un echilibru care să genereze fondurile necesare pentru a funcţiona toate partidele, indiferent de culoarea lor. Dar pe de altă parte să nu ne ducem în zone de exagerări şi de sume care până la urmă nu sunt necesare. Aici se poate reglementa”, a declarat Rotaru.
În ceea ce-l priveşte, deputatul PSD Nicu Niţă nu a dorit să comenteze subiectul deocamdată, precizând că încă nu a reuşit să analizeze proiectul de buget pe 2019, astfel că preferă să nu se antepronunţe.
Din păcate, aşa cum ne-am obişnuit, senatorul ALDE Mihai Ruse, preşedintele partidului la nivel local, nu a răspuns la telefon şi nici la sms-urile redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” până la închiderea ediţiei.
Tudose: «Ăsta e bugetul domnului Dragnea»
O poziţie extrem de tranşantă pe acest subiect a avut fostul premier al României, Mihai Tudose, din postura de deputat independent şi membru Pro România. Acesta a catalogat mărirea subvenţiilor pentru partidele parlamentare drept o mârşăvie şi a precizat că banii, deloc puţini, ar fi putut merge, spre exemplu, la realizarea unui centru pentru tratarea cancerului în România şi multe altele.
“Este o mârşăvie, o mârlănie. Este o chestie scăpată clar de sub control. Eu înţeleg, logica iniţială a fost să se dea o sumă pentru partide, astfel încât să nu fie nevoite «să apeleze la altceva». Dar să dai sute de milioane sfidează orice bun simţ. Absolut orice bun simţ! Nu are nicio justificare. Nu există! Sumele sunt comparabile cu.... De exemplu, PSD primeşte cât primeşte tot grupul socialist din Europa, pentru că şi acolo sunt subvenţii. Dar, gândiţi-vă, cu banii ăştia se pot face nişte centre de tratare a cancerului, de exemplu. Nu spune nimeni că dintr-o sută de milioane se poate face o autostradă. Da, dar se poate face o bucăţică. La fel poţi să iei computer tomograf, poţi să iei nişte tehnică medicală. Sau poţi să faci un lucru pe modelul Centrului Oncogen de la Timişoara, unde nişte oameni sufletişti au încercat să facă un lucru bun. E vorba de 20 - 30 milioane de euro ca să faci un centru din acesta, de cercetare ţintită. Gândiţi-vă cam ce ar însemna... Sau măcar la o universitate să fie achiziţionat un laborator mare de cercetare, nu ştiu. Care apoi să aducă plusvaloare, să rămână şi tinerii valoroşi în ţară. Decât să dai 100 milioane la partide?! Perfect! Ei, ăsta e bugetul domnului Dragnea...”, a declarat Tudose.
La fel de nejustificat a considerat gestul şi deputatul independent Emilia Meiroşu, coordonatorul Pro România Brăila, cu atât mai mult cu cât pensiile şi salariile au fost îngheţate, iar banii pentru investiţii nu există.
“PSD primeşte aproape dublu cât ia Partidul Socialiştilor Europeni (PSE) iar PNL cât Partidul Popular European (PPE) care are partide în 27 de ţări (9,9 milioane Euro). La fel, pentru USR s-au alocat 2 milioane de Euro, ALDE primeşte 2,15 milioane de Euro iar PMP 1,4 milioane Euro. Vrem suspendarea alocării acestor bani şi încercăm să obţinem asta printr-un amendament pe care Victor Ponta l-a propus încă din decembrie 2018. Să nu uităm că acestor subvenţii primite de partidele parlamentare anul trecut li se adaugă alte milioane acordate în ianuarie 2019! Toate aceste sute de milioane de euro ar putea fi concentrate în zona educaţiei şi a alocaţiilor pentru copii sau s-ar putea investi în proiecte de cercetare pe sănătate”, a adăugat Meiroşu.
PNL-iştii consideră întregul buget făcut de PSD ca fiind nerealist
Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă susţine că prin această alocare de 100 milioane euro pentru finanţarea partidelor politice, Guvernul PSD dovedeşte nu doar că nu înţelege problemele grave cu care se confruntă România, ci arată şi un dispreţ faţă de oameni şi o viclenie ascunsă.
“Asta mai ales dacă ţinem cont că mai bine de jumătate din această sumă merge către PSD-ul lui Liviu Dragnea. Ca medic, mă gândesc că aceşti bani ar fi trebuit direcţionaţi către finanţarea medicinei de familie, sector subfinanţat aşa cum am tot atras atenţia, şi pentru care am şi depus un amendament la proiectul de buget. Sau aceşti bani ar fi putut constitui majorarea alocaţiilor pentru copii, proiect iniţiat de PNL, la care senatorii PSD şi ALDE au votat împotrivă. Guvernul dovedeşte încă o dată şi o lipsă de viziune pe termen lung, sănătatea şi educaţia fiind două domenii de bază în dezvoltarea unei comunităţi, domenii care ar trebui să constituie priorităţi şi care să fie finanţate pe măsură”, a spus Ioniţă.
La rândul său, deputatul Vasile Varga a comentat mai puţin despre această măsură privind subvenţionarea partidelor cu şi mai mulţi bani, însă a dorit să îşi manifeste nemulţumirea faţă de întregul proiect de buget, pe care îl consideră total nerealist şi gândit de “oameni cinici”.
“În primul rând, aşa aş caracteriza decizia guvernanţilor de a transfera către autorităţile publice locale toate cheltuielile generate de susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi a sistemului de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi. Este de necrezut cum un partid care are, declarativ, o componentă socială, loveşte tocmai în acest domeniu. Porivit datelor oficiale, în judeţul Brăila sunt 873 de copii cu grad de handicap şi aproape 12.000 de adulţi care au nevoi speciale. Cu siguranţă că situaţia nou-creată va fi resimţită şi de ei, dar şi de locuitorii întregului judeţ. Pentru că, în noua conjunctură, avem toate elementele unui tablou care înseamnă diminuarea drastică a cheltuielilor pentru investiţii, ceea ce va duce la subdezvoltare şi consecinţe dramatice pe termen mediu şi lung”, a conchis Varga.
USR-iştii sunt împotriva alocării de subvenţii către partide
Asta a afirmat Cătălin Stancu, liderul USR Brăila, cu precizarea că totul face parte din strategia PSD de a lua şi mai mulţi bani, fiind partidul cel mai avantajat din această ecuaţie.
“E clar că îşi fac nişte aranjamente. Vor să îşi plătească nişte datorii istorice pe care le au la furnizori şi se pregătesc de alegeri acum. Pentru că înţeleg că au dificultăţi în a-şi asigura materialele de campanie. Deci USR-ul este împotriva creşterii, la fel cum noi vrem să reducem toate cheltuielile astea făcute cu partidele. Chiar dacă şi noi suntem beneficiari ai banilor într-o proporţie mult mai mică, vrem să fie minimizate cumva aceste sume. Practic e o subvenţie care ar trebui să ajute partidele să subziste, nu să facă cine ştie ce chestii. Cu zeci de milioane de euro poţi să îţi cumperi avioane, poţi să faci tot felul de prostii. Lucruri care nu sunt absolut necesare pentru desfăşurarea activităţii”, a declarat Stancu, amintind totodată şi faptul că USR-iştii sunt şi împotriva pensiilor speciale, aşa că au depus un proiect în Parlament pentru eliminarea acestora.
Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii în Guvernul Cioloş: «Este o mită»
Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au reuşit să obţină un punct de vedere şi din partea taberei PLUS a lui Dacian Cioloş. Este vorba despre părerea fostului ministru al Sănătăţii în Guvernul Tehnocrat, Vlad Voiculescu, care susţine că asistăm la un nou tip de mită.
“Este o mită, nimic altceva. Această coaliţie nu ştie să funcţioneze altfel. Nu produce nimic, nu reformează nimic, nu face decât să împartă în stânga şi în dreapta valoarea produsă de românii care muncesc. Mituieşte funcţionarii cu salarii mărite şi tichete de vacanţe, umilindu-i şi deprofesionalizând corpul funcţionarilor prin şefi proşti şi ticăloşi. Mituieşte primarii cu promisiuni de bani din PNDL, tăindu-le însă banii pentru dezvoltare şi punând din ce în ce mai multe pe umerii lor pentru a îi face cu totul dependenţi de partidul-stat. Mituieşte, iată, şi partide politice parlamentare prin creşterea finanţării. Se aşteaptă ca opoziţia să nu comenteze pentru că şi ei se înfruptă. Cea mai mare parte a acestor bani se vor revărsa asupra noastră, a tuturor, într-un val de mizerii mediatice - ca de obicei plătite, de data asta chiar din bani publici”, a declarat Voiculescu pentru “Obiectiv - Vocea Brăilei”.