Mergi la conţinutul principal
Adevărul despre închiderea termocentralelor

Mihai Tudose, energia verde și slugoii liberali

* intenția ministrului Energiei, Virgil Popescu, de a pupa poala Uniunii Europene cu privire la închiderea termocentralelor pe cărbune a fost aspru criticată de europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose * acesta a făcut recent un comentariu amplu pe tema crizei energetice pentru cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, în care a subliniat că Europa (dar mai ales România) nu este încă pregătită să renunțe complet la termocentrale, deoarece multe dintre țări nu au o soluție viabilă pentru a le înlocui * Tudose susține că nu înțelege poziția Ministerului Energiei din România pe acest subiect, mai ales că până și susținătorii înfocați din cadrul Comisiei Europene pe tema Green Deal au început să facă un pas în spate și susțin că mai încape loc de amânare privind luarea unor măsuri radicale * asta după ce războiul din Ucraina a schimbat substanțial datele problemei * în plus, Europa are ca amprentă de poluare mondială între 6,5 – 7% și asta în momentele de glorie economică, adică sacrificiul nostru, al europenilor, nu salvează planeta.

 

Faptul că în plină criză energetică ministrul de resort, liberalul Virgil Popescu, transmite mesaje legate de faptul că și-ar dori închiderea termocentralelor pe cărbune din România, pentru a se conforma planului Uniunii Europene de a trece la energie verde, nu este deloc bine văzută bine de PSD-iști. Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a făcut recent un comentariu amplu pe această temă pentru cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, precizând că nu înțelege poziția Ministerului Energiei, în special în contextul în care susținători importanți ai planului Green Deal din cadrul Comisiei Europene au început să facă un pas în spate, având în vedere criza prețurilor la energie, dar și a combustibililor, elemente negative ce au luat amploare odată cu războiul din Ucraina. Mihai Tudose este de părere că în loc de obediență orbească, ministrul Energiei ar trebui să urmărească interesele României și să vină cu soluții de a adapta termocentralele pe cărbune pentru a fi mai puțin poluante și nu de a le închide orbește. Europarlamentarul a dat ca exemplu Termocentrala Paroșeni, care, potrivit acestuia, are un grad de poluare extrem de redus.

”A fost de față și reprezentantul cotidianului dumneavoastră la Strasbourg la o discuție cu doamna președintă a Parlamentului European, Roberta Metsola, când am vorbit de Schengen, când am vorbit de Green Deal. Doamna președintă a preluat, a fost de acord cu ce am spus și a ridicat ștacheta și mai sus. În sensul că: noi, Europa, am făcut niște planuri în care am spus să fim verzi, am vorbit despre ecologie, să salvăm planeta și așa mai departe. Numai că noi facem niște planuri pe cinci – șapte, pe zece ani au fost, pe 15 ani, 20 de ani. Între timp, a venit peste noi pandemia și după aceea, ca să fie tacâmul complet, a venit și războiul din Ucraina cu tot ce înseamnă criză energetică aprofundată. Dar pe fondul acesta, noi mai aveam o altă realitate în România, față de realitatea belgiană, de exemplu. Belgia nu are cărbune, acolo e foarte simplu cu decarbonizarea pentru că o rezolvă imediat: «nu am ce să închid, e bine fără cărbune». Alte țări, știți, când noi eram în comunism, și-au făcut centrale nucleare. Și acum au. Deci sunt realități diferite. Problema este că atunci când s-a pus discuția de decarbonizare, fiecare țară și-a susținut poziția. Până și Germania a susținut treaba aceasta: mai ușor cu decarbonizarea peste noapte, că nu merge, rămânem fără curent! Polonia tot așa. Până în 2035 – 2050 au fost avansate termenele pentru conformare, ca să îi spunem așa. La noi? Domnul prim-ministru Cîțu (n.r. – Florin Cîțu, fostul premier al României) a zis că e bine. El și cu actualul ministru al Energiei, domnul Virgil Popescu. Și s-au comportat ca la școală atunci când vine doamna profesoară și spune: «Copii, de săptămâna viitoare nu mai scriem cu creionul o să scriem cu stiloul». Se ridică, elevul Popescu și spune: «Doamna, doamna, eu deja am aruncat creionul, ca să fiu sigur că o să scriu cu stiloul!» Dar ghici ce: săptămâna viitoare poate e nevoie să scrii tot cu creionul și tu l-ai aruncat deja!”, a declarat Tudose.

Europarlamentarul a dorit să precizeze că realitatea energetică din România nu era și nu este deloc pregătită pentru un asemenea plan. Pe de altă parte, acesta a dorit să adauge că producerea curentului electric folosind termocentrale pe cărbune rămâne totuși cea mai ieftină variantă posibilă.

”Este cea mai ieftină, cea mai la îndemână. Și «Slavă Domnului!» România are”, a mai adăugat social-democratul, încercând să puncteze că fiecare țară ar trebui să își poată folosi resursele naturale în funcție de nevoi, pentru că, în caz contrar, s-ar putea ajunge la situații extrem de complicate pe plan economic.

 

«Noi nu avem ce pune în loc, nu eram pregătiți să punem ceva în loc»

Mihai Tudose a punctat că și în absența crizelor amintite Guvernul României ar fi trebuit să fie oricum mult mai dur în timpul negocierilor purtate la nivelul Uniunii Europene pe această temă. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, susține europarlamentarul.

”Bine, asta și acum doi ani, că și Orban a boțit-o. Dar în niciun caz nu eram pregătiți să facem chestia asta și în niciun caz atât de repede. Fiindcă ideea de a reforma ceva înseamnă să ai ce să pui în loc. O reformă înseamnă să înlocuiești ceva cu altceva. Or, noi nu avem ce pune în loc, nu eram pregătiți să punem ceva în loc. Adică închid centrala pe cărbune când deja capacitatea respectivă de producție este preluată de o nouă centrală, de panouri fotovoltaice sau de panouri solare etc. Dar nici așa. Părerea mea - și mi-o susțin până când nu mă convinge cineva de contrariu -, ideea ca noi să devenim o societate în care să ne rugăm să plouă sau să bată vântul ca să avem energie, mie nu mi se pare deloc în regulă”, a mai adăugat sursa citată.

Tudose a afirmat că este un susținător al ideii de a încerca să îndreptăm greșelile pentru a ne salva planeta, însă nici nu poate fi de acord ca viața omului modern și calitatea acesteia să depindă în totalitate de condițiile meteorologice.

”Adică dacă ai o lună în care e cerul înnorat și nu bate vântul, nici nu plouă și nu îți umple bazinele pe hidro, nici nu se învârte ventilatorul, nu produce nici celula fotovoltaică. Păi, ce facem, domnule?! Suntem dependenți de vreme?! Că eu înțeleg că evoluția tocmai asta este! Am ieșit din peșteri tocmai ca să nu mai fim la îndemâna vremii. Să nu mai avem scenariul ăsta: îmi e frig când îmi e frig, îmi e cald când îmi e cald și mâncăm când ne-o da Dumnezeu ceva. Nu! Trebuie să avem un plan de reziliență și să avem o cursivitate în ceea ce facem. Ceea ce se întâmplă în prezent este o chestiune haotică. Mă refer și la ceea ce a făcut România. Dar când spuneam acum un an - doi că nu e bine, eram cam singur. Acum a început mai multă lume și la nivel european. L-am auzit până și pe Frans Timmermans care este vicepreședinte al Comisiei Europene pe teme de Green Deal, de viață verde, să spună: «Domnule, hai să o lăsăm mai ușor, că s-au mai schimbat datele problemei». Deci până și cei mai înfocați susținători ai acestui proces de tranziție la energie verde acum sunt puși în situația în care să spună: «Hai să o amânăm un pic, să îi dăm o pauză că nu e bine!»”, a mai adăugat europarlamentarul.

 

«Ideea nu e să nu ardem cărbune, ci să scăpăm de fum!»

Fostul premier al României a mai dorit să atingă și subiectul dependenței Uniunii Europene față de gazul și de petrolul importate din Federația Rusă. Acesta a afirmat că din punctul său de vedere achiziția acestor resurse din alte țări nu reprezintă deloc o soluție și că fiecare stat membru al Uniunii Europene ar trebui să profite de resursele naturale pe care le are pentru a se adapta la actuala criză.

”Ne-am trezit brusc în legătură cu ce înseamnă dependența Uniunii Europene față de gazul și petrolul rusesc. S-a spus: «Domnule, trebuie să fim independenți acum. Nu mai luăm de acolo, luăm din altă parte». Păi, a lua din altă parte, tot dependență este. Bun. Înlocuiești dependența de un inamic cu dependența de un prieten, dar tot dependență se cheamă. Ca să ajungem să fim independenți energetic trebuie să folosim resursele pe care le are Europa. Și ce să vezi?! Astea sunt! În România nu avem gheizere cu ape fierbinți să facem termocentrale direct, că nu suntem în Islanda. Asta avem, asta folosim. Bun. Putem vorbi de zone de filtrare la termocentrale, de desulfurare și așa mai departe. România are așa ceva la Paroșeni. Acolo este o termocentrală pe cărbune care nu poluează. Pentru că avem partea aceasta de desulfurare, filtre ecologice în stare perfectă. Deci eu cred ca ar fi cazul de o cu totul altă discuție. Ideea nu e să nu ardem cărbune, ci să scăpăm de fum! De dioxidul de carbon. Dacă o să captăm dioxidul de carbon și nu mai poluăm, suntem absolut în regulă!”, a mai completat europarlamentarul.

 

Tudose avertizează și în privința mitului mașinilor electrice

Social-democratul brăilean a dorit să mai adauge în același context faptul că, recent, la nivelul Comisiei Europene s-a discutat despre interzicerea totală a motoarelor cu ardere internă, inclusiv a celor pe hidrogen. Potrivit europarlamentarului, nici aceasta nu este o soluție, mai ales că s-a dovedit că și în privința mașinilor electrice situația este una destul de problematică atunci când vine vorba despre bateriile vehiculelor în cauză, dar mai ales în privința timpului îndelungat necesar atingerii țintelor propuse privind reducerea poluării.

”Păi, motorul pe hidrogen produce oxigen. Iese pe țeavă oxigen și apă. Chiar am luat-o razna?! Vă spun, nici mitul acesta cu mașinile electrice nu este foarte bine implementat cu toate datele. Mai mult, Volvo Europa a publicat un studiu acum vreo lună sau două și a spus așa: la o mașină verde, pe baterie, ca să ajungă să își îndeplinească menirea de vehicul verde, care nu poluează, trebuie să meargă mai mult de cinci ani și 180.000 km. Abia după acest timp și kilometrii respectivi începe să aibă amprentă negativă sau pe zero. Cu alte cuvinte, de abia atunci își scoate banii din ce s-a poluat la fabricație, ca să realizezi bateria, să o încarci și așa mai departe. Dar mai mult decât atât. Cu ce încarci bateria, că nu am înțeles?! Nici curentul acela nu vine din cer! Bine, este adevărat că poate veni din cer dacă vorbim de fotovoltaice, dar nu poți să acoperi acum toată planeta cu panouri fotovoltaice, că nu merge! Și ghici ce?! Sunt momente când nu bate soarele și nu bate nici vântul. Ce ai să faci în ziua aia?!”, a mai adăugat Tudose.

 

«Politica Ministerului Energiei este o chestie pe care eu nu o înțeleg»

Europarlamentarul brăilean a mai punctat și că întregul efort de a reduce gradul de poluare, momentan se aplică din păcate doar la nivel european, deși continentul nostru este departe de a se situa în vârful acestei piramide.

”Toată ambiția asta cu ecologizarea forțată... adică înțelegem necesitatea, nu ne nenorocim planeta, dar hai să vedem cum facem ca atunci când ne atingem obiectivele să mai fim și noi în viață. Vreau să spun că momentan este haotic făcută. Mai mult, suntem singulari și asta trebuie neapărat specificat. Europa are ca amprentă de poluare mondială între 6,5 – 7% și asta în momentele de glorie economică. Cu alte cuvinte, cam cu atât reducem noi. Bine și 1% poate face diferența între a fi bine și a fi rău, dar noi vrem să dăm un exemplu pe chestia asta. Numai că noi dăm un exemplu pe care nu îl mai urmează nimeni. În schimb, toată economia Europei este scoasă complet din competitivitate. Și asta este foarte important! Puteți să vă uitați că la orice rundă din asta ajungem să ne dăm seama. Uitați cum a venit COVID-ul, nu am mai primit cip-ul din China și am închis toată industria auto și electronică din Europa. A venit criza din Ucraina, avem probleme cu energia. În concluzie, fiecare țară este cu specificul ei, fiecare continent are specificul său și părerea mea este că Europa încă nu este suficient de pregătită pentru acest meci și oricum, nu așa de forțat. Dacă discutăm despre o soluție radicală. Bun. Uneori poate fi și asta ceva de înțeles. «Băi, gata! Hai, ajunge! Altfel o întindem și nu mai terminăm niciodată!» Dar atunci când se poate. În chestiunea asta acum nu se poate! Viața de zi cu zi îmi demonstrează că nu merge! Iar politica Ministerului Energiei este o chestie pe care eu nu o înțeleg. Poate e vina mea. Poate. Dar eu nu o înțeleg”, a conchis Tudose.

 

Mihai Tudose: «Lumea văzută prin ochii lu’ Cîțu…»

Europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose a venit și cu o postare pe rețelele de socializare, intitulată ”Lumea văzută prin ochii lu’ Cîțu…”, tot pe tema prețurilor crescute la energie. Social-democratul l-a atacat pe fostul premier, Florin Cîțu, ca urmare a unui comentariu al acestuia pe Facebook în care dădea vina pe PSD-iști pentru faptul că a crescut foarte mult prețul la energie.

”Printr-o postare care se vrea a fi devastatoare la adresa PSD, Cîțu (da, acel Cîțu) se arată indignat că PSD a crescut prețul la energie!!! Trecând peste ridicolul situației, trecând peste faptul că el ca Prim-ministru a închis centrala de la Mintia, trecând peste faptul că Ministrul Energiei de atunci este și acum același Popescu-PNL, trecând peste faptul că el Cîțu urla peste tot că nu se poate interveni cu o schemă de plafonare a prețurilor și că acum spune că PSD s-a opus și el a vrut, trecând peste toate acestea și peste multe altele, rămâne totuși o întrebare: ce ne facem dacă ne întâlnim cu el pe stradă exact atunci când el aude voci?”, a comentat Tudose, ironic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro