• într-un editorial scris pentru Digi24, europarlamentarul brăilean critică decizia Guvernului PNL de a nu majora salariile profesorilor de la 1 septembrie • de asemenea, acesta a criticat şi modul în care executivul pregăteşte începerea anului şcolar
Asemeni colegilor din PSD, Europarlamentarul brăilean Mihai Tudose critică decizia Guvernului PNL de a nu majora salariile profesorilor de la 1 septembrie, într-un editorial pentru Digi24.
“Amânarea creşterii salariilor cadrelor didactice a venit la pachet cu jignirea angajaţilor din educaţie. Două erori grave, într-un moment foarte complicat pentru învăţământ. Şi nu vorbesc doar din perspectiva de fiu de profesoară, ci pentru că realizăm, ca societate, cât avem de suferit din cauza batjocoririi constante, de mult timp încoace, a şcolii. Majorarea în medie cu 14% a salariilor din învăţământ de la 1 septembrie ar fi fost o consecinţă a legii salarizării unitare, nu un act de caritate al guvernului PNL. S-a mai întâmplat o dată, în 2008, ca un guvern PNL-PDL să refuze acordarea majorărilor legale ale salariilor din educaţie. Măsura a fost declarată neconstituţională şi diferenţele au fost recuperate eşalonat în decurs de câţiva ani”, a scris Mihai Tudose.
Europarlamentarul consideră că “brambureala liberală” din învăţământ e doar la început şi că urmează “cireaşa de pe tort”: deschiderea anului şcolar. Tudose scrie în editorial că Guvernul PNL îi condamnă pe dascăli la un an şcolar eşuat chiar înainte de a începe, iar asta din cauza “combinaţiei de risc sanitar şi şcoală online disfuncţională”.
“În contextul ăsta a picat vestea că România mai are o singură universitate în topul Shanghai al celor mai bune 1000 de universităţi din lume şi aceea clasată pe locurile 701-800. Spre comparaţie, Ungaria are 5, Cehia 7, iar Polonia 8 universităţi în acest clasament, în care Universitatea din Praga e pe locurile 201-300, cea din Varşovia pe poziţia 301-400, iar universităţile din Zagreb şi Belgrad sunt în categoria 401-500 din top. Cam aici suntem. Cu toate consecinţele care decurg din subfinanţarea învăţământului şi din alungarea dascălilor valoroşi din sistemul educaţional. Iată de ce moţiunea de cenzură este o obligaţie. Pentru ca PNL să capete răgazul de a decide în opoziţie dacă se revendică de la Spiru Haret ori de la Alecu Constantinescu-Porcu', doi din miniştrii săi celebri de la începutul secolului trecut”, a mai scris Tudose în editorial.