• europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, a acordat recent un interviu G4Media.ro, în cadrul căruia, printre altele a vorbit despre necesitatea ca Uniunea Europeană să înceapă să producă din nou şi să se bazeze mai puţin pe importuri • fostul premier a punctat că soluţia ar putea veni chiar din Europa de Est, de Sud şi din ţările baltice, care s-ar putea transforma în “atelierul de care are nevoie UE”
Europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, consideră că soluţia pentru re-industrializarea Uniunii Europene se află chiar în Europa de Est, de Sud şi în ţările balcanice. Acesta a acordat, recent, un interviu pentru G4Media.ro, în cadrul căruia a discutat despre nevoia UE de a produce din nou şi de a se baza din ce în ce mai puţin pe importuri. Fostul premier al României, a precizat printre altele, că în regiunea noastră s-ar putea dezvolta “atelierul” de care Uniunea Europeană are nevoie. Acesta a avertizat din nou că planurile Comisiei Europene de “înverzire” a UE mai pot fi amânate, până la rezolvarea urgenţelor industriale, în special după criza provocată de pandemia de coronavirus.
“Pandemia a fost un şoc care a trezit lumea întreagă, în special Europa şi America, la o realitate de care am fugit până acum. Criza asta ne-a arătat cât suntem de fragili, iar penuria de materiale de protecţie elementare a fost traumatizantă. Şi nu numai noi, românii, ci mari puteri economice s-au trezit fără cele mai banale măşti şi fără dezinfectant. Iar când de elemente ca astea depind vieţile oamenilor şi funcţionarea economiei şi societăţii, eşti obligat să revizuieşti nişte lucruri. Lanţurile de producţie şi de aprovizionare trebuie regândite şi ajustate pentru a putea face faţă unor asemenea provocări. Să ne imaginăm ce ar putea însemna încă trei luni de izolare umană şi blocaj economic în decurs de numai un an. Costul sanitar şi economic al perpetuării actualului model economic de producţie şi comerţ ar fi mult mai mare decât ceea ce implică relocalizarea în domenii de interes strategic. Sigur că există o reticenţă a companiilor şi o tendinţă firească de revenire la normal. Numai că normalitatea nu mai poate arăta ca până la coronavirus. Mă tem că urmează o recesiune care îi va convinge până şi pe cei încă sceptici la ideea de relocalizare. Sigur că nu e uşor să ieşi dintr-o zonă de confort şi de profit mare şi facil. Pentru asta Europa şi America şi-au predat producţia manufacturieră Asiei, în ultimele două decenii. A mers cât a mers, dar acum începe să ne doară”, a declarat Tudose, cu precizarea că din punctul său de vedere, soluţia este aceea ca Europa de Est, de Sud şi ţările baltice, în curs de aderare la UE, să preia acest rol semnificativ, al re-industrializării Europei.
“Avem tradiţie industrială, avem forţă de muncă ieftină şi calificată şi avem nevoie de un impuls de dezvoltare. Şi s-ar întoarce şi mulţi din românii plecaţi din ţară, pentru salarii decente acasă. Există un preţ, desigur, pentru companii: profitul nu va mai fi acelaşi, dar nici nu vor mai exista sincope de asemenea amploare. Nici preţul final nu va mai fi acelaşi, dar cred că mulţi europeni ar prefera să dea un ban în plus pentru o calitate mai bună a produselor şi o siguranţă a aprovizionării. Industria auto occidentală e prezentă masiv în ţările din est şi uite că modelul producţiei de proximitate funcţionează. Vă dau un exemplu: acum 30 de ani, numai 20% din fabricanţii de principii active din producţia de medicamente se aflau în afara Europei. Acum, 80% din industria farmaceutică e în afara UE. E o zonă strategică, în care vieţile oamenilor primează. Deci soluţia există: să fim noi, sau măcar şi noi, în Est, soluţia siguranţei economice pentru Europa”, a mai adăugat europarlamentarul.
În acelaşi context, Mihai Tudose a vorbit şi despre mecanismul ReactEU, precizând că este răspunsul imediat şi concret la criza cauzată de pandemie, chiar dacă presupune multă birocraţie internă şi mecanisme greoaie. Potrivit acestuia, pentru România este esenţial că ReactEU înseamnă asistenţă pentru dezvoltare bazată pe principiile politicii de coeziune, deci solidaritate în vederea reducerii decalajelor de dezvoltare - 55 miliarde de euro, fonduri suplimentare sau bani noi.
Tudose a mai vorbit în cadrul interviului şi despre facilitatea europeană pentru redresare şi rezilienţă, negociată cu Consiliul European, despre măsurile Comisiei Europene pentru a proteja societăţile strategice din UE, dar şi despre pachetul mobilitate.