* europarlamentarul brăilean Mihai Tudose a subliniat că joi și vineri au avut loc sesiuni online ale plenului Parlamentului European, pentru adoptarea unor măsuri importante, menite să sprijine cetățenii europeni și statele membre în fața crizei provocate de coronavirus * pe scurt, este vorba despre sprijin pentru spitale și economie
Europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose a prezentat câteva dintre măsurile aprobate de Parlamentul European pentru sprijinirea luptei împotriva noului coronavirus. Acesta a precizat că atât joi, cât și vineri, parlamentarii au dezbătut și votat, în sesiuni la distanță ale Parlamentului European, trei pachete de măsuri importante pentru sprijinirea cetățenilor europeni și a statelor membre, în fața crizei cauzate de COVID-19. În mare parte discutăm despre sprijinirea spitalelor și aprobarea unor măsuri economice.
”Este vorba despre aprobarea unui ajutor masiv din partea UE pentru sistemele de sănătate, însumând 3 miliarde de euro. Banii sunt destinați achiziției de echipamente medicale de urgență - aparate respiratorii și pentru testare, măști de protecție - și creării de spitale de campanie. Suplimentăm, totodată, bugetul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. O altă decizie privește direcționarea tuturor fondurilor europene încă neutilizate pentru combaterea crizei provocate de coronavirus. Setul de măsuri vizează simplificarea și utilizarea flexibilă a bugetelor disponibile din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune. Voi vota pentru o aprobare simplificată, o implementare accelerată și un audit mai puțin complicat în cazul fondurilor accesate în procedura de urgență. Din păcate, a fost nevoie de situația critică pentru a face un pas înainte în plan birocratic. Una din prioritățile mele post-coronavirus va fi ca acest impuls important spre eficientizare și flexibilizare să aibă efecte de durată și să nu fie doar cu bătaie scurtă”, a declarat Tudose.
« Nu ne mai putem permite să pierdem timp în Europa!»
Nu în ultimul rând, Tudose a mai punctat că parlamentarii europeni adaptează normele ce reglementează funcționarea Fondului de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (cu un buget de 3,8 miliarde de euro pe șapte ani) - program prin care 13 milioane de cetățeni ai UE primesc în fiecare an ajutor alimentar.
”Asistența materială de bază pentru cei mai săraci europeni trebuie să ajungă, mai ales acum, la cei în nevoie și trebuie, de asemenea, suplimentată pentru a face față efectelor social-economice ale Covid-19. În afara acestor măsuri imediate și concrete, am adoptat o rezoluție referitoare la acțiunea coordonată a UE pentru combaterea pandemiei și a consecințelor sale, rezoluție prin care stabilim, ca for europarlamentar, că această criză comună va primi un răspuns unitar, bazat pe solidaritate și soluții europene. Documentul politic este punctul de pornire pentru Planul Marshall de care UE are nevoie pentru a se relansa. Mă bucur că, în dezbaterea de azi-dimineață, președinta Comisiei Europene a pledat pentru acest plan masiv de redresare făcând referire explicită la Planul Marshall. Este încurajator pentru noi, cei din statele care au aderat recent, faptul că la Bruxelles s-a înțeles faptul că relansarea nu va putea să fie simetrică. De aceea, regiunile mai puțin dezvoltate din UE vor avea nevoie de suport consistent pentru a-și reveni din șocul economic”, a mai adăugat Tudose.
Fostul premier a mai adăugat că în perioada următoare, europarlamentarii români ar trebui să acționeze mai coordonat, alături de autoritățile din România, astfel încât planul european de relansare economică să se articuleze într-un mod cât mai favorabil pentru țara noastră.
”În Parlamentul European, am găsit în acest sens puterea de consens între cele patru mari grupuri politice. Iar forul europarlamentar și Comisia au demonstrat, azi, că vorbesc pe aceeași voce. Sper că șefii de state și guverne vor reuși, la Consiliul European de săptămâna viitoare, să depășească divergențele care au blocat, la summitul din 27 martie, adoptarea planului comun de acțiune împotriva crizei coronavirusului. Nu ne mai putem permite să pierdem timp în Europa!”, a conchis Tudose.