Mergi la conţinutul principal

Mihai Tudose: „UE intervine în forţă împotriva crizei cauzate de coronavirus”

• europarlamentarul nostru a votat modificări importante de legislaţie europeană • România poate beneficia de până la 3 miliarde de euro pentru sistemul sanitar dar şi pentru a susţine firmele afectate • „Guvernul are datoria să se mişte rapid în această privinţă”, avertizează Tudose

Am votat la Parlamentul European, în mod excepţional prin e-mail, trei modificări importante de legislaţie europeană, menite să concretizeze un răspuns masiv şi ferm al UE la provocarea medicală şi socio-economică a pandemiei de coronavirus. Sunt primii paşi substanţiali, pentru că e vorba, în primul rând, de 37 de miliarde de euro pe care am decis, la nivelul forului europarlamentar, să le alocăm Iniţiativei pentru investiţii în răspunsul la coronavirus.

Din acest buget, România poate beneficia de până la 3 miliarde de euro pentru a-şi întări sistemul de sănătate, prin aprovizionarea cu echipamente medicale şi, de asemenea, pentru a susţine firmele ce sunt afectate de stoparea activităţilor economice. Aceşti bani au avantajul inedit că pot fi accesaţi rapid, pentru a face faţă situaţiei de urgenţă. Birocraţia tradiţională este pusă între paranteze, multe din formalităţi urmând să fie efectuate ulterior. Am decis modificarea a trei regulamente europene în acest scop. Voi urmări instrucţiunile Comisiei după ce Consiliul se va pronunţa asupra propunerii bugetare şi voi reveni public cu detaliile necesare autorităţilor şi companiilor private. Dar mai ales Guvernul are datoria să se mişte rapid în această privinţă.

Trebuie, totodată, să ne mobilizăm capacitatea administrativă pentru a accesa rapid Fondul de Solidaritate al UE, care are un buget de 800 de milioane de euro. Am votat, joi, pentru ca domeniul de aplicare al Fondului să includă, de acum, situaţia de urgenţă majoră de sănătate publică. Obiectivul fondului este să sprijine eforturilor statelor membre, prin acoperirea unei părţi a cheltuielilor publice cauzate de urgenţa sanitară a Covid-19.

Nu în ultimul rând, am decis, în sprijinul operatorilor de transport aerian, suspendarea normelor UE privind sloturile orare, pentru a opri zborurile goale – aşa-numitele zboruri fantomă – cauzate de pandemie. Până acum, companiile aeriene aveau obligaţia să exploateze cel puţin 80% din sloturile alocate pentru decolare şi aterizare, altfel riscând să le piardă în sezonul următor.

Sunt măsuri concrete şi substanţiale. Ele trebuie, însă, să fie urmate de un răspuns coordonat şi masiv la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a face faţă acestei crize medicale, pe cale să provoace o criză economică de proporţii. Numai solidari putem salva cât mai multe vieţi omeneşti şi economiile statelor grav afectate de coronavirus.

Mihai Tudose

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro