* europarlamentarul PSD atenționează, totodată, că România riscă să piardă o infuzie masivă de capital din cauza ritmului de melc al Guvernului Cîțu
Prezent la Bruxelles, unde are loc sesiunea în plen a Parlamentului European, Mihai Tudose a declarat că punctele principale ale agendei dezbaterilor sunt instituirea Mecanismului de redresare și reziliență și strategia Comisiei Europene de vaccinare împotriva coronavirusului.
”Am votat prevederile raportului europarlamentar care pune bazele Mecanismului de redresare și reziliență, prin care vor fi puse la dispoziția statelor Uniunii Europene 672,5 miliarde de euro - 312,5 miliarde ca subvenții și 360 de miliarde ca împrumuturi în condiții avantajoase. România poate primi un sprijin financiar nerambursabil maxim de 13,5 miliarde euro, pe baza planului național ce trebuie trimis Comisiei Europene până la 30 aprilie, și 17 miliarde ca potențiale împrumuturi”, a precizat europarlamentarul brăilean. Mecanismul trebuie aprobat și de Consiliu, iar guvernele UE au început, între timp, să trimită Planurile naționale la Bruxelles spre evaluare. ”România riscă, din cauza ritmului de melc amator în care se mișcă guvernul Cîțu, să rateze șansa unei infuzii masive de capital într-o economie vlăguită de blocajul pandemic”, a avertizat Mihai Tudose.
Vicepreședintele PSD a interpelat, luni, Comisia Europeană cu privire la prelungirea restricțiilor din cauza ritmului lent de vaccinare și a cerut măsuri urgente de sprijin suplimentar pentru țările cele mai fragile economic. ”Urmează o dezbatere dură în plen cu președinta Comisiei Europene privind strategia de vaccinare. Noi, în Grupul Socialist, am propus organizarea unei audieri în PE a managerilor marilor companii farmaceutice care au contracte cu UE pentru furnizare de vaccinuri. Analizăm, totodată, posibilitatea înființării unei comisii de anchetă privind aceste contracte. Întârzierile în livrarea de vaccinuri și lipsa de transparență ridică prea multe semne de întrebare și au consecințe medicale, economice și sociale foarte dure”, a punctat Mihai Tudose.
”Drept urmare, voi vota și pentru Raportul referitor la reducerea inegalităților cu accent special asupra combaterii sărăciei persoanelor încadrate în muncă. Două treimi din cetățenii UE au dificultăți în a se descurca din salariu, conform Eurostat, și trei sferturi consideră că situația lor financiară s-a înrăutățit în pandemie. Și aici vorbim acum de europenii cu loc de muncă, nu de cei și mai loviți, cei care au rămas fără serviciu în ultimul an”, a subliniat europarlamentarul social-democrat.