Mergi la conţinutul principal

Mihai Tudose: “Din martie până acum au încetat aproape un milion de contracte de muncă în România”

• într-un editorial scris pentru Agora Digi, europarlamentarul brăilean spune că a solicitat Comisiei Europene măsuri cu accent special pe Flancul Estic al UE, de combatere a şomajului şi sărăciei cauzate de pandemie

 

Mihai Tudose, europarlamentar social-democrat, atrage atenţia într-un editorial pentru Agora Digi asupra problemelor cu care se confruntă românii ca urmare a pandemiei de coronavirus. În acest context, acesta susţine că a solicitat Comisiei Europene să ia măsuri economice pentru combaterea şomajului şi sărăciei.

“Pierderea locurilor de muncă ale românilor, fie în ţară, fie în străinătate, este o realitate care, din păcate, se agravează. De aceea, am solicitat în această săptămână Comisiei Europene măsuri cu accent special pe Flancul Estic al UE, de combatere a şomajului şi sărăciei cauzate de pandemie. Am subliniat, în interpelarea adresată, riscul de vulnerabilizare la Gurile Dunării, în contextul politicii de destabilizare lansate din imediata noastră vecinătate. Am atras atenţia Comisiei asupra mizei geostrategice a dezvoltării economice în regiunea de sud-est a României, având în vedere două aspecte. Din martie până acum au încetat aproape un milion de contracte de muncă în România şi s-au întors în ţară peste un milion de compatrioţi, aflaţi până de curând la lucru în străinătate”, a scris Tudose.

Europarlamentarul afirmă că perspectiva e tot mai sumbră, iar situaţia generală în Uniunea Europeană arată că, de la o lună la alta, sute de mii de oameni intră în şomaj. Tudose susţune că s-a revenit iarăşi la nivelul anului 2008, când criza financiară s-a resimţit în Europa, iar politicile europene şi naţionale de atunci, axate mai degrabă pe susţinerea sectorului bancar decât pe stimularea creării de locuri de muncă, au afectat grav milioane de cetăţeni europeni.

“Românii nu pot uita brutalele tăieri de salarii şi pensii la care a recurs o guvernare de dreapta lipsită de viziune. Ne îndreptăm spre o situaţie similară, în lipsa unei schimbări urgente de macaz. În comparaţie cu criza anterioară, ne confruntăm de această dată şi cu acţiuni manipulatoare şi subversive dinspre Est. De aceea, în interpelarea adresată Comisiei, am solicitat un accent deosebit pe sprijinirea economică şi socială a regiunilor de la graniţa estică a Uniunii, având în vedere miza geostrategică. Sărăcia e teren fertil pentru manipulare şi diversiune. Politicile europene trebuie să ţină cont de acest tip de provocări. Iată de ce cred că e nevoie de acţiuni ţintite spre zonele vulnerabile. Am cerut Comisiei soluţii eficiente şi urgente şi voi acţiona în sensul ăsta împreună cu colegii mei, în perioada imediat următoare. “Business as usual” în materie de fonduri europene poate însemna decuplarea treptată de UE a regiunilor sale de graniţă. Pentru că dracul nu doarme”, a mai scris Tudose în editorialul său.

Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitaţi să contribuie cu opinii, idei şi comentarii cei mai importanţi lideri politici, lideri de opinie, personalităţi marcante ale vieţii publice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro