Curtea Constituţională (CCR) a decis, miercuri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, respectiv ce se va întâmpla cu mandatele aleşilor locali care au migrat la alte partide, au declarat pentru MEDIAFAX judecători CCR.
Surse din cadrul Curţii Constituţionale au declarat pentru MEDIAFAX că, pentru a pune în acord legea declarată neconstituţională cu decizia CCR va trebui ca Parlamentul să dea o lege de respingere a OUG 55/2014.
Sursele citate au precizat că Parlamentul va trebui să reglementeze, prin legea de respingere, şi măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă.
PNL: Vom cere încetarea mandatelor
Deputatul PNL Teodor Nicolescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că OUG 55, declarată neconstituţională de CCR, se va întoarce în parcursul legislativ pentru a putea fi respinsă în Parlament, iar în legea de respingere a ordonanţei să se prevadă încetarea mandatelor aleşilor locali care au migrat.
Nicolescu a fost întrebat ce se va întâmpla în continuare cu actul normativ care a permis migraţia politică a aleşilor locali.
"OUG 55/2014 trebuie respinsă de Parlament şi conform Constituţiei trebuie menţionat ce se întâmplă cu efectele juridice deja produse printr-un text inclus în proiectul de lege de respingere a ordonanţei. De principiu, dorim să reglementăm în legea de respingere a OUG încetarea mandatelor aleşilor locali care au folosit acest act normativ neconstituţional, însă aşteptăm întâi motivarea Curţii Constituţionale pentru acest lucru" , a explicat Nicolescu.
Deputatul PNL a menţionat că OUG 55 se va întoarce automat în Parlament după declararea sa ca neconstituţională, astfel încât să fie pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale şi cu legea fundamentală.
Nica (PSD): Decizia CCR produce efecte pentru viitor
Pe de altă parte, deputatul PSD Ciprian Nica a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, în legătură cu decizia CCR privind neconstituţionalitatea Ordonanţei 55 privind migraţia aleşilor locali, că această decizie îşi produce efectele pentru viitor, iar aleşii locali care au trecut la alt partid rămân acolo.
„Decizia îşi produce efectele pentru viitor. Cei care au trecut la alte partide sunt buni rămaşi acolo. Nu acţionează retroactiv", a spus Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei juridice.
PNL cere demisia Avocatului Poporului
Prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul a declarat, miercuri, că Avocatul Poporului ar trebui să-şi dea demisia , după decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională Ordonanţa de urgenţă 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.
"Decizia Curţii Constituţioanle este o aşteptare mai veche a PNL. Din păcate, Avocatul Poporului, singurul abilitat să sesizeze Curtea Constituţională încă din faza adoptării de către Guvern a acestei ordonanţe, a strălucit prin nepăsare şi dezinteres faţă de sesizarea PNL privind Ordonanţa 55. Avocatul Poporului nu a mişcat un deget şi a tolerat această abatere gravă a Guvernului, care a încercat să legalizeze traseismul politic în plină campanie electorală", a precizat pentru MEDIAFAX, prim-vicepreşedintele PNL Andreea Paul.
Ea a arătat că Avocatul Poporului ar trebui să-şi dea demisia. "Este obligatorie demisia Avocatului Poporului după această decizie a Curţii Constituţionale", a adăugat Paul.