MidWinter 2025 la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

MidWinter 2025 la Brăila

Ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Pentru iubitorii de păsări, începutul lunii ianuarie a devenit deja un prilej de a ieși în natură la Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice, eveniment cunoscut sub numele de MidWinter. Ca în fiecare an, și iubitorii de păsări din Brăila au participat la acest eveniment și au transmis informații utile despre păsări. Locurile monitorizate anul acesta au fost următoarele: Lacu Sărat I și II și Balta Seaca.

MidWinter-ul are loc în fiecare an în perioada 10-20 ianuarie, perioadă când se înregistrează de obicei temperaturi mai scăzute și multe dintre lacuri îngheață parțial sau total. Pe ochiurile de apă rămase neînghețate se strâng păsări și pot fi numărate mai ușor.

În România, programul este coordonat de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus. Recensămîntul păsărilor de apă este o acțiune internațională, simultană, coordonată la nivel global de Wetlands International. Recomandarea este ca ieșirea să fie efectuată în weekend-ul 18 - 19 ianuarie, sincronizarea fiind foarte importantă. Se evită, astfel, numărarea păsărilor în mai multe locuri, de către mai mulți observatori.

La acest eveniment au putut participa observatori din toată țara, în principal cei care pot recunoaște foarte bine speciile de păsări acvatice. Ceilalți iubitori de natură au putut lua parte la acest eveniment pentru a se bucura de aerul curat al iernii și pentru a încerca să descopere minunata lume a păsărilor. Pentru cei ce nu sunt obișnuiți cu astfel de ieșiri (daca poate părea simplu la prima vedere) este greu să identifice prin luneta mișcătoare sau prin binoclu ce pasăre stă în mijlocul cuprins de ceață al lacului. Temperaturile sunt, în general, scăzute, și sunt acompaniate de vânturile din Bărăgan.

Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice are loc în mijlocul iernii, în zone în care este prezentă și apa: zone umede, lacuri, râuri, bălți. Pot fi vizitate și lacurile mai mari din parcurile urbane.

Chiar dacă este frig, dragostea de natură în general și de păsări în special, mă fac să ies din casă și să merg să văd ce specii mai pot adăuga la ceea ce am văzut până acum în ornitofauna brăileană în decursul anilor.

Sunt întrebat ce caut pe malul apelor, ce păsări pot vedea eu iarna. Răspund tuturor că sunt păsări de mai multe categorii ce pot fi observate, chiar și iarna, și aici am să enumăr o parte din ele:

Păsările oaspeți de iarnă: în principal, o să amintesc de păsările oaspeți de iarnă ce pot

fi observate în zonele cu bălți din județul nostru. Gârlițe, lebede de iarnă, găsca cu gâtul roșu, dar și o serie de rațe, chiar și o parte de păsări răpitoare.

Păsări sedentare: acele păsări ce rămân tot timpul anului la noi în țară. Prin stuf, putem vedea, pițigoi de stuf, presuri, vrăbii, ciori, bufnițe prin păduri etc.

Păsări migratoare parțial, acele specii care migrează de obicei din nordul țării spre sud, sau care migrează dintr-o zonă în alta în funcție de vreme. Dacă vremea e frumoasă rămân pe loc, dacă simt că vremea se strică atunci migrează. Avem lebedele de vară, rațe de tot felul, lișițe, stârci cenușii, egrete, dar și o parte din bufnițe.

Așa că mă voi opri aici, cu păsările pe care le putem vedea și iarna în țara noastră, dar mai ales în Brăila, în speranța că poate doriți pe viitor să mergeți în natură, chiar și acum, iarna, când nu este chiar o vreme de ieșit în natură pentru toată lumea.

Anul acesta vremea a fost blândă, undeva la 7-9 grade, ceea ce a făcut ca ieșirea în natură să fie una plăcută, chiar dacă mă bântuia o răceală destul de agresivă. Dragostea pentru păsări și responsabilitatea resimțită pentru acest eveniment de voluntariat m-au făcut să ies în teren cu oameni ce au vrut să experimenteze o astfel de plimbare.

Balta Seaca nu mai este de ceva vreme o zonă atractivă pentru păsările sălbatice ce pot fi observate iarna, dar monitorizez această locație de mulți ani și era importantă continuitatea.

Am mers de dimineață la Seaca, dar numărul speciilor observate a fost destul de mic. Oricum, ne-am bucurat de priveliște și de aerul curat. Ca specii de păsări pot aminti: călifari albi, gârlițe, un erete de stuf, ceva rațe mici și rațe mari și cam atât.

Am plecat către Lacu Sărat I și II și, ca de obicei în ultima perioadă, locația este una interesantă din punct de vedere ornitologic. Ca specii observate pot aminti: lebede de vară, rațe mari, rațe mici, pescăruși râzători, rațe sulițar, rațe lingurar, dar și un număr însemnat de gârlițe mari.

Am reușit să păstrăm Brăila și anul aceasta în rândul localităților din lume care raportează existența păsărilor sălbatice în această perioadă din an.

Sper că am reușit să vă fac să ieșiți în natură, mai ales acum când urmează zile frumoase cu temperaturi pozitive, când puteți vedea din ce în ce mai multe păsări, dar și să petreceți câteva ore, în natură, la aer curat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro