Ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a inițiat o nouă rubrică "Să iubim natura" cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
Marius VERNESCU
Așa cum v-am obișnuit, la noi fiecare An Nou debutează cu primul program de monitorizare: tradiționala Numărătoare de Iarnă a Speciilor Acvatice, eveniment cunoscut sub numele de MidWinter. Este una dintre ocaziile în care ornitologii se transformă în contabili, care numără și notează tot ce zboară, pășește sau plutește.
În România, Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice este coordonată de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus. Acest recensământ face parte dintr-un internațional, coordonat la nivel global de Wetlands International.
Când?
MidWinter-ul are loc an de an în perioada 10-20 ianuarie, cu recomandarea ca ieșirea să fie efectuată în weekend-ul 13 – 14 ianuarie, pentru sincronizare. Fiind un eveniment internațional, este foarte important ca locațiile să fie evaluate sincron, pentru a evita dubla numărătoare cauzată de deplasarea păsărilor.
Cine?
La acest eveniment pot participa observatori din toată țara, care au cunoștințe solide despre păsările acvatice. Toți cei interesați să ia parte în cadrul acestui recensământ sunt rugați să ne contacteze, pentru a ne indica locațiile pe care vor să le viziteze (este necesar și pentru a pregăti contul aplicației Ornitodata). Dacă doriți să luați parte, vă rugăm să anunțați coordonatorul (cristi.domsa@sor.ro), pentru a putea planifica echipele și a evita suprapunerile.
Training
Anul acesta avem o noutate: în data de 8 ianuarie (luni), de la ora 19.00, vom organiza o sesiune de training online pentru toți participanții la MidWinter care doresc să afle mai multe despre program și să primească informații actualizate despre procesul de colectare a datelor.
În cadrul sesiunii, vor fi abordate problemele curente legate de îmbunătățirea modului de colectare a datelor, folosirea aplicației Ornitodata și utilitatea programului în context internațional. Astfel, încurajăm toți participanții la program să ia parte la acest seminar online. Este gratuit, tot ceea ce trebuie să faceți este să vă semnalați intenția de participare, completând Eroare! Referință hyperlink incorectă.
Unde?
Așa cum o spune și numele proiectului, ieșirile sunt organizate în zone umede, lacuri, râuri, bălți. Fiind un program de monitorizare, locațiile sunt standardizate, bine delimitate. Lista completă a locațiilor poate fi accesată în format KMZ/Google Earth – pe pagina www.SOR.ro. Dacă doriți să vizitați o locație nouă, care nu este în listă, vă rugăm să ne semnalați acest lucru.
Chiar dacă din cauza gerului unele locații vor fi înghețate, vă rugăm să înregistrați datele și pentru acestea, dacă le vizitați – și observațiile de tip absență sunt importante.
Cum poți înregistra și trimite datele?
Pentru Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice, datele se colectează folosind aplicația mobilă Ornitodata (necesită un cont în baza de date Ornitodata). Datele colectate cu ajutorul aplicației sunt ulterior încărcate în baza de date. Cei care doresc să ia parte, sunt rugați să ne contacteze (cristi.domsa@sor.ro), pentru a indica locațiile ce urmează a fi vizitate (pentru pregătirea aplicației).
Pentru fiecare locație se completează o sesiune/listă separată.
De ce?
Scopul programului este numărarea completă a efectivelor speciilor de păsări acvatice în locațiile vizitate. Suplimentar, observatorii sunt încurajați să noteze toate speciile pe care le văd la ieșirile lor (lista completă a speciilor observate). Pentru fiecare locație vizitată, se va face o listă separată.
Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice ne ajută să urmărim tendințele populațiilor de la an la an. Se pot observa modificările la nivel local, național, dar și mai important, la nivel internațional (de-a lungul întregului culoar de migrație). Informațiile sunt vitale dacă este necesar a se interveni prin măsuri de conservare, în cazul în care se observă declinuri numerice în cazul speciilor țintă.
Brăila va participa la acest eveniment internațional și în anul 2024 iar pentru cei ce doresc să vadă cum se desfășoară un astfel de recesământ, puteți să ne însoțiți la următoarele locații: Lacu Sărat I și II, iar apoi la Balta Seaca (Movila Miresii). Ca dată de participare putem să anunțăm 13 ianuarie începând cu ora 9.00, prima dată vom merge la Balta Seaca iar mai apoi la Lacu Sărat I și II.
Sursa de informare: