• plasat de Tribunal în grija bunicilor, la solicitarea expresă a acestora, cu un tată cu handicap şi o mamă recăsătorită, care, în primă fază l-ar fi vrut cu ea, dar apoi s-a răzgândit, un băiat de numai 11 ani a dat complet peste cap liniştea locuitorilor din comuna Bărăganul • autorităţile fac schimb de hârtii şi cer una alteia să ia măsuri • minorul a ajuns să fie cercetat în 2 dosare penale, iar bunica sa a fost amendată de 19 ori până acum din cauza faptelor acestuia • poliţia cere primăriei anchetă socială şi instituţionalizarea copilului, dar bunicii încă stau pe gânduri dacă să-l dea în grija statului sau nu • Primăria cere ajutorul Protecţiei Copilului, în timp ce Protecţia Copilului vrea reintegrarea băiatului în familia mamei
Un cititor: “Copilul ăsta terorizează o stradă întreagă din Bărăganu! A spart casa părinţilor mei, după ceva timp a agresat-o pe maică-mea şi nimeni nu ia măsuri!”
Primarul: “S-a făcut anchetă. Părinţii lui sunt despărţiţi, iar bunicii sunt cei care ar trebui să aibă grijă de el. E necesar ca acest copil să fie dus la un control medical, am trimis cazul şi la Protecţia Copilului. Să se ia măsuri”
Poliţia: “Sunt două dosare penale în lucru, în care minorul e bănuit de infracţiuni, şi 19 sancţiuni contravenţionale date bunicii. Reprezintă un pericol pentru siguranţa publică”
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului: “Noi protejăm copiii, încercăm reintegrarea lui în familia mamei, nu-l putem lua şi instituţionaliza. E o hotărâre judecătorească la mijloc”.
Patru declaraţii, patru variante ale unei singure poveşti şi o singură problemă: indiferenţa adulţilor. Restul sunt doar ... consecinţe.
Liniştea localnicilor din comuna Bărăganul este de ceva timp zguduită de un copil de numai 11 ani. În urmă cu ceva timp, părinţii lui s-au despărţit, iar mama sa şi-a refăcut viaţa amoroasă, plecând la două localităţi distanţă. A vrut să-l ia cu ea, însă bunicii paterni s-au împotrivit şi s-au ridicat cu pretenţii în faţa instanţei, asumându-şi responsabilitatea de a-l creşte şi educa pe băiat, pentru că tatăl este încadrat în grad de handicap. Decizia judecătorilor a fost de a-l trimite pe minor în grija bunicilor. Numai că realitatea actuală este alta: în loc de educaţie şi ajutor de specialitate, deoarece este un copil cu cerinţe educaţionale speciale (CES), a ajuns să ducă o viaţă infracţională activă. Când bunicii s-au văzut amendaţi în repetate rânduri şi cu poliţia la poartă, au început să “schimbe foaia” cu autorităţile, după cum au chef. La un moment dat, bunicul copilului a făcut o cerere către Primăria din localitate pentru instituţionalizarea minorului, adică acesta din urmă să ajungă în grija statului, dar s-a răzgândit la întâlnirea cu autorităţile.
19 amenzi şi 2 dosare penale pentru faptele copilului
Acest caz a fost adus în atenţia ziarului “Obiectiv-Vocea Brăilei” de un cititor ai cărui părinţi au simţit pe propria piele ce înseamnă indiferenţa bunicilor. Copilul de numai 11 de ani ar fi intrat prin efracţie, chiar în a doua zi de Crăciun, anul trecut, în casa părintească a reclamantului, însă nu a apucat să fure nimic, deoarece a fost prins de către proprietari. Cazul a fost sesizat poliţiei. “În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că cele sesizate se confirmă, minorul fiind bănuit că ar fi pătruns în curtea locuinţei în cauză, prin escaladarea gardului împrejmuitor, şi că ar fi încercat să sustragă din bucătăria apelantei mai multe borcane cu compot, o maşină de tocat manuală şi un bidon din plastic cu murături, pe care le-ar fi abandonat în curte în momentul în care a fost surprins de persoana vătămată. Poliţiştii au procedat la sancţionarea contravenţională a bunicii minorului pentru neluarea măsurilor necesare de a-l împiedica de la fapte de vagabondaj, conform art. 2, pct. 33 al Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar faţă de minor s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de furt calificat, la finalizarea acestora dosarul fiind trimis cu propunere legală către unitatea de parchet competentă”, ni s-a comunicat de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila.
După aproximativ o lună şi jumătate de la această întâmplare, mama bărbatului care ne-a sesizat cazul a picat victimă, din nou, în faţa “exceselor” minorului. În faţa casei, femeia în vârstă de 70 de ani ar fi fost zgâriată pe faţă cu un cui, după care copilul i-ar fi spart capul cu o piatră. Şi de această dată, bunica minorului a fost amendată cu 1.000 lei, conform Legii 61/1991, iar în cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe.
În prezent, poliţiştii de la Postul Comunal Bărăganul au în lucru două dosare penale ce-l vizează pe băiatul de 11 ani, bănuit de comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe. În ambele dosare penale, persoana vătămată este femeia în vârstă de 70 ani. Asta, în timp ce bunica băiatului a fost amendată de (nu mai puţin) 19 ori. “Totodată, la data de 31.12.2018, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Comunal Bărăganul au solicitat Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Comunei Bărăganul, prin adresa nr. 622317, să efectueze o anchetă socială la locuinţa minorului şi să ia măsuri de instituţionalizare a acestuia, întrucât faptele şi acţiunile sale reprezintă un pericol pentru siguranţa publică, fiind nesupravegheat”, se mai arată în răspunsul de la IPJ Brăila.
Rezolvarea cazului, pasată la Protecţia Copilului
Primarul comunei cunoaşte foarte bine situaţia copilului. “A fost făcută anchetă de către Serviciul de Asistenţă Socială şi s-a ajuns la concluzia că este necesar un control medical pentru acest copil. Numai că bunicii nu sunt de acord. La un moment dat, a venit bunicul şi a lăsat o cerere pentru instituţionalizarea băiatului, dar apoi s-a răzgândit. Am strâns toate amenzile pe care le-a primit bunica, am adăugat referatele făcute de asistenţii sociali şi am trimis dosarul la Protecţia Copilului. Aşteptăm un răspuns”, ne-a declarat Victor Bivolaru.
Simona Cimpoae, directorul DGASPC Brăila, ne-a confirmat că existenţa dosarului şi susţine că angajaţii din subordinea ei fac demersuri pentru ca băiatul să ajungă în grija mamei. Aceasta abordează problema dintr-un unghi diferit faţă de comunitate, de poliţie şi de primărie. “Acest copil beneficiază de plasament la bunici, conform unei hotărâri a Tribunalului Brăila. Primăria ne-a sesizat pentru internarea într-un centru pentru protejarea copiilor. Noi încercăm reintegrarea copilului în familia mamei”, ne-a declarat Simona Cimpoae. Sursa citată ne-a mai explicat că la mijloc este vorba despre o hotărâre judecătorească prin care s-a stabilit că bunicii sunt cei responsabili de creşterea şi educarea copilului, mai ales că ei au solicitat acest lucru, şi nu se poate trece peste un asemenea act.
Dacă după separarea de soţ, mama şi-l dorea pe băiat, acum şi aceasta dă semne că ar cam vrea să se “lepede” de propriul copil, pe motiv că ar avea o nouă familie. (Vom reveni)