Microbul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Microbul

20 de stegulete galbene si patru rosii ne-au administrat europenii. Cu alte cuvinte, de ce ne-a fost teama nu am scapat. Cel mai rau stam la agricultura. Era si normal ca acesta sa fie domeniul nostru slab. Dupa o cooperativizare mai mult decit fortata, oamenii nu si-au recuperat nici pina azi terenurile agricole luate cu japca de comunisti, cu tot noianul de legi emise in nestire in acest sens dupa 1990. Ba, ultima dintre ele - 247/2005 - este aplicata in bataie de joc: oamenii, cei care au mai avut ce revendica, au fost goniti sa-si constituie dosarele in doar citeva saptamini, dar terenuri sau despagubiri pe masura vor putea obtine, in cel mai bun caz, abia peste ani de zile. Mai bine mai tirziu decit niciodata, spune o vorba, dar se vede treaba ca europenii n-au auzit de ea. Ei cer anumite institutii si agentii care sa functioneze in agricultura, dar care pina acum nu au fost constituite, pentru ca nu prea au pe ce sa functioneze. Abia in ultimii ani au inceput sa apara din nou marii mosieri - sau latifundiari -, fermieri care au mai urnit ceva, pe ici, pe colo. Si chiar daca pietele agroalimentare sint pline cu produse, la fel ca si supermarket-urile, ceva inca mai lipseste. Si asta se vede cu ochiul liber daca treci prin oricare sat romanesc: case darapanate, garduri care abia se tin si localnici care nu indraznesc sa investeasca si preschimba in bani doar surplusul ramas din recolta, dupa ce si-au umplut magaziile. Spectrul cooperativizarii ii tine si astazi pe oameni departe de asociatiile agricole.
In mod oarecum surprinzator, am scapat de eticheta coruptiei. Si asta nu pentru ca ar fi ramas lipita de PSD sau de Bulgaria. E greu de inteles cum, anul trecut, la raportul din octombrie al Comisiei Europene, Romania mustea de corupti, iar acum aceasta specie infractionala e pe cale de disparitie. Europenii pot crede asta, dar romanii cu siguranta nu. Asta reiese chiar din sondajele facute de agentia de presa Reuters in Romania si Bulgaria, cu citeva zile in urma, si in care atit conationali de-ai nostri, cit si vecini de la sud isi exprimau mirarea fata de generozitatea europenilor de a ne primi la sinul lor. Ce reteta secreta a fost aplicata peste iarna de am scapat asa de repede de corupti? Pentru ca in puscarii nu se afla nici unul condamnat definitiv. Ba chiar si cei pescuiti preventiv s-au imbolnavit subit dupa gratii si au fost dati afara din arest. Este incredibil ce mediu infectios e in penitenciarele romanesti! Boala, dupa cum s-a vazut, afecteaza doar marii rechini, nu si gainarii. Cu alte cuvinte, este vorba despre un microb sau un virus deosebit de periculos, la atacul caruia sistemul imunitar al detinutului cedeaza cu atit mai repede cu cit a furat mai mult. Iar daca asta se vede, totusi, bine din afara, de la Bruxelles, din interiorul tarii e greu de crezut ca romanul poate percepe altceva decit greata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro