Pe langa inregistrarea la DSVSA, micii producatori trebuie sa indeplineasca anumite conditii, in pietele unde isi desfasoara activitatea de vanzare. Astfel, au voie sa comercializeze marfa doar producatorul sau rudele de gradul I si II ale acestuia. Vanzatorul trebuie sa aiba o stare corespunzatoare de igiena si sa poarte echipament de protectie alimentara - halat alb, sort, boneta si manusi curate. Cel care vinde trebuie sa aiba asupra sa urmatoarele documente: actul de identitate, certificatul din care sa rezulte starea sa de sanatate, fisa de sanatate a animalelor de la care au fost obtinute produsele, eliberata de medicul veterinar zonal si certificatul de producator eliberat de Primaria localitatii de provenienta.
Produsele finale de origine animala trebuie sa indeplineasca, la randul lor, urmatoarele cerinte: sa provina de la ovine, bovine, pasari sau familii de albine; sa nu fie falsificate; sa nu fie contaminate cu diferite impuritati; sa fie identificate prin etichete care sa contina datele producatorului, denumirea produsului, locul de origine al acestuia si data obtinerii.
Dupa cum ne-a informat Gicu Dragan, directorul DSVSA Braila, in judetul nostru se va incerca finalizarea procedurilor de inscriere a micilor producatori pana la inceputul lunii februarie. Pentru eficientizarea actiunii, cei zece medici zonali din judet au fost instruiti sa distribuie catre micii producatori din localitatile mai indepartate formularele cererii de inscriere. Aceleasi formulare pot fi obtinute de la Circumscriptia Veterinara pentru Controlul Alimentelor, aflata vizavi de Piata Halelor. Odata completate, cererile, insotite de actul de identitate al producatorului, se depun la Circumscriptia pentru Controlul Alimentelor, iar de aici ajung la sediul DSVSA, pentru inregistrare. Dupa finalizarea procedurii, documentele de inregistrare pot fi ridicate de la sediul DSVSA, iar pentru producatorii din localitatile mai indepartate se vor distribui de catre medicii zonali. Pana ieri, se depusesera 35 de cereri de inscriere din partea micilor producatori.
Conducerea DSVSA avertizeaza ca neindeplinirea conditiilor Ordinului Presedintelui ANVSA se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 250 si 1.000 lei sau cu interzicerea desfasurarii activitatii.