• Programul ”Un tractor pe fermă” va fi lansat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la sfârșitul acestei luni • un fermier ar urma să primească astfel până la 400.000 euro pentru a-și cumpăra un tractor, cu condiția ca acesta să nu fi accesat înainte fonduri europene
Micii fermieri care nu au mai accesat fonduri europene pot primi până la 400.000 euro pentru achiziția de utilaje agricole! Programul se numește ”Un tractor pe fermă” și urmează a fi lansat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la finele acestei luni. Însă nu oricine poate beneficia de acest tip de sprijin. Programul este dedicat, în primul rând, exploatațiilor agricole cu suprafețe până în 400 de hectare. Pentru asta, oficialii spun că au la dispoziție 209 milioane euro, sumă rămasă neutilizată din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, care ar trebui cheltuită până la finele lui 2025, după cum precizează ministrul agriculturii, Florin Barbu. Sprijinul va fi acordat în procent de 70%, iar restul de 30% va fi contribuția proprie a fermierilor, respectiv cofinanțarea. ”Proiectele nu o să fie mai mari de 400.000 euro. Din suma totală pe care o avem la dispoziție, undeva la 40-50 milioane de euro merg către industria procesatoare de sfeclă de zahăr pentru achiziție de echipamente. Și acolo, proiectele vor fi până la 1 milion de euro pe fermă, tot 70%, cu 30%. Și restul o să fie pe zona de agricultură, investiții în utilaje agricole, însemnând atât tractoare cât și echipamente. Vor avea prioritate ca punctaj echipamentele cu care se pot face lucrări prietenoase cu mediul. Adică utilaje noi cu care se poate lucra terenul din mai puține de treceri ca să nu crească amprenta de carbon, adică să nu facem un consum mare de motorină, să reducem poluarea”, a explicat pentru ”Obiectiv”, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, acesta precizând că programul se va lansa la finele lunii aprilie. Între timp, fermierii pot consulta condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a-și achiziționa tractoare cu fonduri europene. Astfel, pentru fermele mici care au până în 100 hectare, ajutorul se acordă pentru achiziția unui tractor cu o capacitate de putere (CP) de 250, iar pentru fermele până în 400 ha, este posibilă achiziția unui tractor cu aproximativ 400 CP. Totodată, mai precizează MADR, acest program este destinat doar persoanelor juridice, care nu au mai accesat fonduri europene în sectorul agricol. Întrebați dacă sunt interesați de acest program, unii fermieri din Brăila au recunoscut că le-ar fi de mare ajutor acest tip de sprijin. ”Sper să îndeplinesc condițiile. La asta cu fondurile mă încadrez, că nu am luat fonduri europene. Am încercat, dar e foarte complicat și am abandonat ideea. Ce-i drept, ne-ar prinde bine un tractor”, ne-a spus Nicu Maftei, un fermier din județul Brăila.
În județul nostru, potrivit datelor puse la dispoziție de reprezentanții APIA Brăila, 396 de persoane juridice dețin suprafețe agricole, din care 281 de fermieri au în exploatare sub 400 hectare.