Mergi la conţinutul principal

Mici, da' rai!

Numarul minorilor care savirsesc fapte penale creste ingrijorator. Zeci de cazuri se afla in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Braila. Degringolada din societate si-a pus amprenta si pe comportamentul copiilor, faptele antisociale ale acestora fiind din ce in ce mai numeroase. Aproximativ 100 de infractiuni au fost comise de minori, in perioada 2007 - 2008. Cele mai frecvente sint furturile calificate, urmate de tilharii, lovire sau alte violente si distrugere de bunuri. Cea mai mare problema pe care o intimpina reprezentantii institutiei brailene este lipsa de cooperare a parintilor care refuza sa vina la consiliere inca din fazele incipiente ale comportamentului deviant al copiilor.
In evidenta "Compartimentului de asistenta si sprijin pentru readaptarea copilului cu probleme psihosociale", numai in 2007 au fost 55 de cazuri. La acestea s-au adaugat alte 15 cazuri active din 2006, dar si alte 5 din 2008, din cursul lunilor ianuarie - februarie. O parte dintre cei 75 de minori care au savirsit fapte penale au recidivat, inregistrindu-se, astfel, in jur de 100 de infractiuni savirsite de copii. Potrivit datelor furnizate de reprezentantii DGASPC, faptele savirsite de minori au fost, in principal: furt calificat - 66 de cazuri, tilharie - opt cazuri, lovire sau alte violente - sase cazuri, distrugere de bunuri - patru cazuri, vatamare corporala - doua cazuri, sustragere de componente ale caii ferate - doua cazuri, violare de domiciliu - doua cazuri, viol - doua cazuri, perversiuni sexuale - doua cazuri, prostitutie - un caz, conducere fara permis - un caz, port ilegal de arma alba - un caz.
Cele mai multe infractiuni s-au inregistrat in rindul minorilor cu virsta cuprinsa intre 10 si 13 ani - aproximativ 40 si in rindul celor cu virsta intre 14 si 17 ani - 33. Mai putine comportamente deviante s-au inregistrat in rindul copiilor cu virste intre 6 si 9 ani. "Din cele 55 de cazuri din 2007, provenite din sesizari ale Parchetelor si asistari la audieri, pentru 21 au fost instituite masuri de supraveghere specializata, alti opt minori au beneficiat de sedinte de consiliere multidisciplinara, 15 cazuri se afla in lucru, iar 11 au fost inchise. In 2008 am inregistrat cinci cazuri: patru - furt calificat si o tilharie. Principalele probleme cu care ne confruntam in instituirea masurilor de protectie sint generate de lipsa de colaborare a familiilor, a autoritatilor locale, in speta a unitatilor administrativ teritoriale. De asemenea, ne lipsesc documentele necesare constituirii dosarelor sociale, acte care nu pot fi obtinute decit de familie prin intermediul instantelor de judecata", ne-a declarat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.

Ce spune legea

Legea nr. 272/2004 prevede ca pentru copilul care a savirsit o fapta prevazuta de legea penala si nu raspunde penal, se poate dispune plasamentul sau supravegherea specializata, la propunerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. "Minorii raspund penal daca au virsta cuprinsa intre 14 si 16 ani, numai daca au discernamint. Dupa ce au implinit 16 ani, raspund oricum. In dispunerea uneia dintre masurile prevazute la art. 55 lit. a si c, pentru minorii care savirsesc fapte penale dar nu raspund penal, Comisia pentru Protectia Copilului va tine seama de: conditiile care au favorizat savirsirea faptei, gradul de pericol social al faptei, mediul in care a crescut si a trait copilul, riscul savirsirii din nou de catre copil a unei fapte prevazute de legea penala si de orice alte elemente de natura a caracteriza situatia copilului", a precizat Simona Cimpoae.
Masura supravegherii specializate consta in mentinerea copilului in familia sa, cu conditia respectarii de catre acesta a unor obligatii cum ar fi: frecventarea cursurilor scolare, utilizarea unor servicii de ingrijire de zi, urmarea unor tratamente medicale, consiliere sau psihoterapie, interzicerea de a frecventa anumite locuri sau de a avea legaturi cu anumite persoane. In cazul in care mentinerea in familie nu este posibila sau atunci cind copilul nu isi indeplineste obligatiile stabilite prin masura supravegherii specializate, comisia pentru protectia copilului ori, dupa caz, instanta judecatoreasca, poate dispune plasamentul acestuia in familia extinsa ori in cea substitutiva, precum si indeplinirea de catre copil a obligatiilor prevazute de lege. "In cazul in care fapta prevazuta de legea penala, savirsita de copilul care nu raspunde penal, prezinta un grad ridicat de pericol social, precum si in cazul in care copilul pentru care s-au stabilit masurile prevazute la art. 81 savirseste in continuare fapte penale, comisia pentru protectia copilului sau, dupa caz, instanta judecatoreasca dispune, pe perioada determinata, plasamentul copilului intr-un serviciu de tip rezidential specializat", se precizeaza in art. 82 al Legii nr 272/2004.

Sute de minori trimisi in judecata

Surse oficiale din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila ne-au precizat ca, in perioada 2006 - 2007, au fost trimisi in judecata aproape 370 de inculpati minori, din care circa 260 pentru furt. In aceeasi perioada, judecatorii de la Tribunalul Braila au condamnat 43 de minori. Cele mai multe infractiuni au fost cele de tilharie, dar au fost inregistrate si cazuri de omor. Astfel, au fost pronuntate 28 de condamnari pentru tilharii comise de minori. Dintre acestia, 14 au fost condamnati la inchisoare cu privare de libertate, unul a fost internat intr-un centru de reeducare, unuia i s-a aplicat masura educativa a libertatii supravegheate, unul a fost condamnat la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, sase au fost condamnati la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, iar cinci au fost sanctionati cu amenda penala. Trei minori au fost condamnati pentru furt, unul a fost pedepsit cu inchisoarea, iar ceilalti doi, cu inchisoare si suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere. De asemenea, patru adolescenti au fost condamnati pentru viol, pentru trei dintre ei pedeapsa a fost inchisoarea, iar unul a fost internat intr-un centru de reeducare. Au fost inregistrate si cazuri de minori condamnati pentru omor si tentativa de omor. Pentru omor, Tribunalul a pronuntat doua condamnari la inchisoare, pentru omor deosebit de grav - o condamnare la inchisoare, pentru omor calificat - o condamnare la inchisoare, pentru tentativa de omor - o condamnare la inchisoare.
Tribunalul a inregistrat si cazuri de minori, victime ale infractiunilor. Astfel, in 2006, au existat sapte minori victime ale infractiunii de tilharie iar in 2007, sapte minori victime ale infractiunilor de tilharie, viol, coruptie sexuala si omor. Din totalul cauzelor inregistrate in 2007 pe rolul instantelor brailene - Tribunal dar si Judecatoriile din Braila, Faurei si Insuratei - aproximativ 3.000 au fost cauze privind minorii si familia.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a analizat posibilitatea infiintarii unui Serviciu Regional Rezidential, care sa puna accentul pe prevenirea faptelor antisociale savirsite de minori. In centru ar urma sa fie gazduiti atit minorii cu comportament deviant din Braila, cit si cei din Galati si din Vrancea. Acest amplasament ar urma sa fie construit cu fonduri europene, reprezentantii DGASPC elaborind deja un proiect in acest sens. Serviciile sociale care pot fi oferite in cadrul unui asemenea centru specializat sint: gazduire, asistenta medicala, ingrijire, suport emotional, consiliere psihologica, juridica, reintegrare in familie, recuperare si reabilitare, socializare si petrecerea timpului liber intr-un mod constructiv. Preventia dar si consilierea inca din faza incipienta a minorilor cu comportament antisocial si nu in ultimul rind, medicatia in cazuri de tulburari de comportament grave dublate de afectiuni psihice pot preintimpina evenimente nedorite in scoala si in comunitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro