Pus recent în libertate, un individ de 26 de ani, specializat în ţepe prin metoda "Accidentul", şi-a continuat activitatea infracţională şi a ajuns din nou în spatele gratiilor. Nicuşor Gabriel Codreanu, brăileanul care a stat închis la Penitenciarul Galaţi şi a făcut bani de după gratii, el fiind responsabil cu apelurile către oamenii creduli, a fost arestat preventiv acum două zile. Deţinutul pus în libertate, după cum ne-au informat surse din rândul anchetatorilor, este personaj principal în dosarul "Pubela", aflat pe rolul instanţei. El ar fi continuat să facă bani prin metoda "accidentul", liber fiind, ajutat de doi amici.
Poliţiştii au întrerupt "afacerile" celor trei indivizi acuzaţi că şi-au umplut buzunarele de bani după ce ar fi sunat cinci persoane şi le-au dat vestea accidentului, recomandându-se ca fiind copiii lor. Într-o lună de zile, infractorii ar fi încasat peste 40.000 de lei şi 600 de euro. În urma cercetărilor efectuate în cauze înregistrate în evidenţe cu autori necunoscuţi, cu privire la înşelăciunile prin metoda "accidentul", în ziua de 6 februarie, poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale au identificat cele trei persoane suspecte şi le-au condus la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Potrivit anchetatorilor, cei depistaţi sunt Nicuşor Gabriel Codreanu (26 de ani), Sterian Avramescu (26 de ani) şi Gabriel M. (17 ani), toţi din municipiu. Judiciariştii au stabilit că, în perioada 8 ianuarie- 5 februarie 2015, Nicuşor Codreanu, şeful grupării care a învăţat cum să coordoneze afacerile bănoase din puşcărie, ar fi înşelat cinci persoane, cu vârste cuprinse între 73 şi 83 de ani. Metoda era cea clasică, ştiută de mulţi dar rămasă necunoscută pentru cei neinformaţi, în special bătrâni. Individul i-a contactat telefonic pe oameni şi le-a spus că este fiul lor, care ar fi comis un accident rutier cu victime şi, pentru a scăpa de rigorile legii, ar fi trebuit să plătească despăgubiri familiilor presupusei victime. Anchetatorii au stabilit că persoana care mergea să primească banii ar fi fost "avocatul din oficiu", identificat ca fiind minorul Gabriel, iar al treilea membru al grupării, Sterian, îi transporta pe cei doi cu autoturismul. "Cele cinci persoane, patru din mediul rural şi una din municipiu, au fost înşelate cu sume cuprinse între 4.700 şi 14.000 de lei, prejudiciul total cauzat fiind de 43.300 de lei şi 600 de euro", a precizat insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila.
Telefonistul ţepar a fost arestat, complicele în arest la domiciliu
În cauză s-a dispus continuarea urmăririi penale împotriva celor trei suspecţi, Nicuşor Codreanu şi Sterian Avramescu fiind reţinuţi pe bază de ordonanţă de reţinere şi introduşi în Arestul IPJ Brăila. Minorul este cercetat în stare de libertate.
Sâmbătă, cei doi reţinuţi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, cu propunere de arestare preventivă, instituţie care a promovat propunerea la Judecătoria Brăila. Nicuşor a fost arestat preventiv pentru o lună de zile iar Sterian a primit arest la domiciliu. "În baza art 226 raportat la art 223, alin 2 Cod Proc Penală admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila . Dispune arestarea preventivă a inculpatului Codreanu Nicuşor Gabriel, pe o durată de 30 de zile, începând cu 7.02.2015 şi până la 8.03.2015 inclusiv. Respinge propunerea de arestare preventivă a inculpatului Avramescu Sterian şi dispune faţă de inculpat măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 7.02.2015 pâna la 8.03.2015, inclusiv", este soluţia Judecătoriei Brăila, postată pe site-ul instanţei. Cei arestaţi au formulat contestaţie în cauză.
Cazul "Banii la pubelă", în instanţă
În mai 2014, cinci inşi cu vârste cuprinse între 21 şi 28 de ani au fost trimişi în judecată de procurori pentru că au înşelat persoane vârstnice prin metoda "Accidentul". Două dintre victime au fost convinse să lase pungi cu sume mari de bani în două tomberoane din Parcul Monument şi Grădina Publică, de unde au fost luate de concubina unuia dintre infractorii care coordonau "afacerea" din penitenciar.
Procurorii au finalizat ancheta penală declanşată în forţă de poliţiştii brăileni după ce, la începutul lunii martie 2014, escroci din Penitenciarele Brăila şi Galaţi au pus în aplicare o nouă metodă de a-i lăsa lefteri pe bătrânii creduli. Victor Aurelian Bucşă, 27 de ani, Ioniţă Culache, 25 ani, ambii deţinuţi în Penitenciarul Brăila, Adriana Alina Radu, zisă "Blonda", 21 de ani, arestată preventiv, Nicuşor Gabriel Codreanu, 25 ani, aflat atunci în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi şi Georgian Petre, de 28 de ani, din Brăila, au fost cei cărora procurorii le-au stabilit vinovăţia. Două dintre persoanele păgubite anul trecut de autorii înşelăciunilor erau din Brăila şi una din municipiul Cluj-Napoca. În numai trei zile, cele trei părţi vătămate au fost păgubite cu sume mari de bani: 38.500 lei şi 6.000 de euro.
Potrivit procurorului de caz, în ziua de 4 martie 2014, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale l-au prins în flagrant pe un brăilean care ridicase din incinta unei reprezentanţe Raiffeisen Bank suma de 3.000 de euro, trimişi de o bătrână de 88 de ani, din Cluj-Napoca. Bătrâna fusese înşelată prin metoda "Accidentul" şi tot ea mai trimisese în aceeaşi zi 5.000 respectiv 7.000 de lei, pe numele altor doi brăileni. În ziua de 10 martie 2014, ofiţerii SIC au fost sesizaţi de două ori, după ce două brăilence fuseseră înşelate tot prin metoda "Accidentul". Victimele au fost convinse de escroci să depună sume mari de bani în câte un tomberon. În primă instanţă, Judecătoria Brăila, inculpaţii în acest dosar au fost condamnaţi, Codreanu Nicuşor primind o pedeapsă rezultantă de 1 ani şi 1394 zile închisoare. Sentinţa nu este definitivă, dosarul ajungând la Curtea de Apel Galaţi, unde judecata este în curs. Între timp însă, Codreanu a scăpat de puşcărie, însă se pare că nu pentru mult timp.
Atenţie la apelurile telefonice primite
Poliţiştii atenţionează că escrocii sună, de obicei, pe telefonul fix, pretind că sunt rude apropiate ale persoanei apelate şi, sub pretextul implicării într-un accident rutier, soldat cu victime, solicită diferite sume de bani. De multe ori, infractorii nu acţionează la întâmplare, ci se documentează cu privire la potenţialele victime, obţinând pe diferite căi date referitoare la numele, prenumele şi adresa acestora, numele membrilor de familie. Pentru a fi mai convingători, infractorii dau uneori la telefon o altă persoană, care se recomandă a fi avocat, îi explică persoanei apelate gravitatea situaţiei şi importanţa păstrării secretului cu privire la convorbirea telefonică. Poliţiştii atrag atenţia oamenilor să nu dea crezare unor astfel de apeluri şi să verifice informaţia privind accidentul. Ei nu trebuie să se lase influenţaţi de urgenţa pe care o invocă cel care le solicită bani sau coduri de reîncărcare a cartelelor telefonice. În niciun caz, oamenii nu trebuie să trimită bani unor necunoscuţi.