Meseria de asistent maternal profesionist este una banoasa pentru braileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Meseria de asistent maternal profesionist este una banoasa pentru braileni

Meseria de asistent maternal profesionist este din ce in ce mai cautata in Braila. In acest moment aproximativ 400 de braileni au luat in ingrijire copii de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). Pot fi atestate numai persoanele care au capacitate deplina de exercitiu, pot indeplini corect obligatiile care revin unui parinte in ceea ce priveste cresterea, ingrijirea si educarea copiilor, au in folosinta o locuinta care ofera conditii optime atit pentru cei care o utilizeaza, cit si pentru copiii care urmeaza a fi primiti in plasament sau in incredintare. Cei interesati trebuie sa urmeze cursurile de formare profesionala organizate de serviciul public specializat pentru protectia copilului sau organismul privat autorizat care efectueaza evaluarea.
In ceea ce priveste remunerarea, salariul de incadrare este de 620 lei la care se adauga spor de vechime, spor de 15% pentru conditii de munca deosebite daca persoana are in ingrijire un copil, spor de 30% daca are in ingrijire 2 copii, spor de 25% daca este vorba de un copil cu handicap si de 50% daca este vorba de doi copii cu dizabilitati. Un asistent maternal poate cistiga in jur de 1000 de lei lunar. La aceasta suma se mai adauga si drepturile financiare ale copiilor care primesc si o alocatie de hrana cuprinsa intre 150 si 250 lei, in functie de virsta copilului. De asemenea, ei mai au dreptul si la o indemnizatie de plasament de 86 lei, iar in cazul celor cu dizabilitati aceasta se majoreaza cu 50%. Anual cei mici primesc si bani pentru haine, in acest caz sumele variind intre 270 si 360 lei. Persoanele care vor sa devina asistenti maternali profesionisti trebuie sa adreseze o cerere in care se va mentiona in mod obligatoriu numarul de copii pentru care solicitantul considera ca poate asigura conditii optime de ingrijire, grupa de virsta a acestora. "In acest moment sint aproximativ 30 de braileni care au depus cereri. Vrem, insa, o rentabilizare a serviciilor. Atestatul pe care-l obtin asistentii maternali e valabil 3 ani. Este in discutie un nou proiect de lege care modifica regulile pentru asistentii maternali. Astfel, cursurile la care vor participa vor fi de 150 de ore, nu de 60 cum sint acum. Este foarte important de retinut ca nu pot fi asistenti maternali profesionisti cei care au decazut din drepturile parintesti, cei care au suferit condamnari prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva, pentru savirsirea cu intentie a unei infractiuni sau cei care sufera de boli cronice transmisibile. Va pot spune ca majoritatea copiilor aflati la asistentii maternali inregistreaza progrese vizibile. Sint foarte multe situatii in care acestia se ataseaza foarte mult de copii si devin, ulterior, nasii lor", a precizat Simona Cimpoae, purtator de cuvint al DGASPC Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro