Meseriaşi adevăraţi, extremă urgenţă! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Prima şcoală care-ţi dă de muncă

Meseriaşi adevăraţi, extremă urgenţă!

• sudorii, lăcătuşii, fierar-betoniştii sau maşiniştii se găsesc tot mai greu pe piaţa muncii • cum cei mai mulţi elevi se “bat” pentru liceele teoretice, astfel de specializări par să fie date uitării • situaţia se va schimba însă din toamnă, sau cel puţin asta va încerca să facă Inspectoratul Şcolar împreună cu un agent economic din Brăila • începând cu anul şcolar viitor, la Liceul “C. Brâncoveanu” se va înfiinţa prima clasă de învăţământ profesional dual din judeţul nostru, care va avea două calificări: strungar şi frezor • avantajele acestui tip de învăţământ sunt multiple, cel mai important fiind faptul că după finalizarea studiilor absolvenţii vor avea un loc de muncă asigurat

 

UPDATE / ERATĂ: Înscrierile pentru clasa de învățământ profesional dual se vor face la Colegiul Tehnic “Panait Istrati”

În cadrul articolului “Meseriași adevărați, extremă urgență!” s-a strecurat o regretabilă greșeală. Inspectorul școlar general Cătălin Canciu a revenit pe subiect precizând că Liceul “Brâncoveanu” nu va mai avea personalitate juridică începând cu anul școlar 2017 - 2018, elevii acestei unități de învățământ urmând a fi preluați de către Colegiul Tehnic “Panait Istrati”. În aceste condiții, începând cu anul școlar viitor, înscrierile pentru prima clasă de învățământ profesional dual din județul nostru vor avea loc la Colegiul Tehnic “Panait Istrati”, și nu la Liceul “Constantin Brâncoveanu”, așa cum s-a specificat în articol.

 

De câte ori nu vi s-a întâmplat să căutaţi un croitor sau un cizmar priceput şi să nu găsiţi, iar atunci când l-aţi găsit v-aţi dat seama că preţurile sunt destul de “piperate”? De câte ori operatorii economici au încercat să recruteze sudori, lăcătuşi, strungari şi zidari dar nu au existat persoane care să fie interesante de un astfel de loc de muncă, sau atunci când le-au identificat s-au dovedit a nu fi meseriaşi în adevăratul sens al cuvântului? Muncitorii buni sunt din ce în ce mai greu de găsit pe piaţă, iar o explicaţie ar fi faptul că elevii nu mai aleg liceele tehnice sau şcolile profesionale, acolo unde învaţă o calificare. Ei bine, un agent economic din Brăila îşi propune să încline balanţa şi să formeze viitoare generaţie de meseriaşi. Toamna aceasta, la cererea firmei “Pronif”, specializată în fabricarea de produse şi echipamente mecanice, Inspectoratul Şcolar vrea să înfiinţeze prima clasă de învăţământ profesional dual din judeţul nostru. Acest tip de învăţământ combină pregătirea teoretică cu practica de specialitate la agentul economic, iar la final elevii obţin un certificat de calificare şi, cel mai important, un loc de muncă asigurat. Iar peste 3 ani, atunci când vor finaliza studiile, reprezentanţii firmei estimează că salariul mediu net va fi undeva la 2.500 lei. Operatorul economic încearcă de trei ani să formeze această clasă însă s-a luptat cu morile de vânt pentru că niciun elev nu a dorit să înveţe o meserie de strungar sau frezor, iar în ritmul acesta astfel de specializări se vor pierde cu totul.

Se spune că meseria e brăţară de aur. Dacă înainte de anii '90 toate lumea avea o calificare, în prezent, cei mai mulţi elevi “vânează” liceele teoretice şi apoi o facultate care să le aducă un job bine plătit. Din păcate însă, mulţi tineri îngroaşă rândul “şomerilor cu diplomă” după ce termină studiile universitare şi sunt nevoiţi să o ia de la zero şi să se reorienteze în carieră. Spre exemplu, luna aceasta, AJOFM Brăila oferă locuri de muncă în ocupaţii precum fierar-betonist, dulgher, lăcătuş mecanic, maşinist pod rulant sau macaragiu, meserii tot mai puţin căutate de tineri. Avem tot mai mulţi specialişti în prelucrarea datelor şi tot mai puţini sudori, din păcate.

Dar lucrurile încep să se schimbe sau cel puţin asta încearcă să facă un operator economic local. “Pronif” SRL, lider zonal în prelucrări mecanice, vrea să formeze o nouă generaţie de meseriaşi şi să îi înveţe pe tinerii absolvenţi de gimnaziu ce înseamnă să fii strungar sau frezor, să le arate acestora frumuseţea meseriilor pe care cei 140 de actuali angajaţi ai firmei le practică zi de zi, ani după ani.

Concret, la cererea operatorului economic, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila vrea să înfiinţeze prima clasă de învăţământ profesional dual din judeţul nostru şi să le ofere elevilor şansa de a obţine o calificare şi un loc de muncă asigurat după finalizarea studiilor.

 

Ai carte, ai un loc de muncă asigurat

“Pronif Industry” Brăila, firmă specializată în fabricarea de produse şi echipamente mecanice, încearcă de 3 ani să formeze o clasă de strungar şi frezor/rabotor/mortezor dar elevii care termină clasa a VIII-a par să fie total dezinteresaţi de aceste două specializări.

“E al treilea an de când tot vrem să facem clasa, cu efect 0. Anul ăsta încercăm din nou. Dacă nu reuşim să realizăm acest proiect nici acum şi nici anul viitor, mă tem că pe urmă... nu ne mai trebuie. Personalul care lucrează acum este îmbătrânit, avem cel mai în vârstă angajat de 68 ani. Cei care au rămas să preia această meserie sunt tot mai puţini. Nu este o muncă grea, este o muncă uşoară. Strungăria este o meserie frumoasă. Pentru cei mai isteţi avem maşini cu comandă numerică. Am vrut să facem o clasă de ucenici şi să le oferim salariul minim cât învaţă. Nu a venit nimeni. Am mers şi în comunităţi sărace. Ce se întâmplă, nu mai vrea nimeni să muncească? Iar la nivel de ţară vor fi tot mai căutate astfel de meserii şi tot mai bine plătite pentru că au rămas puţini. Dar parcă nimeni nu înţelege lucrul ăsta!”, ne-a spus Neculai Bodescu, directorul firmei.

Toamna aceasta, operatorul economic va face o nouă încercare de a forma o clasă pe cele două specializări, prin intermediul învăţământului profesional dual, şi speră că elevii îşi vor îndrepta atenţia şi spre o astfel de ofertă educaţională. Acest tip de învăţământ combină pregătirea teoretică cu practica de specialitate la agentul economic, iar la final elevii obţin un certificat de calificare. Dar, pe lângă faptul că învaţă o meserie direct de la profesionişti în domeniu, elevii beneficiază şi de o serie de facilităţi: burse de studiu de la stat şi de la agentul economic, fiecare în valoare de 200 lei, transport şi masă asigurată, stagii de practică plătite sau premii pentru stimularea performanţei. Iar cel mai mare avantaj este că după finalizarea studiilor, care durează trei ani, elevii sunt imediat angajaţi în cadrul firmei şi li se face contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Deci, practic, dacă se înscriu la învăţământul dual, tinerii au un loc de muncă asigurat.

“Copiii trebuie să ştie că peste 3 ani sunt sigur angajaţi. Deci locul de muncă îl au asigurat, ei nu trebuie decât să înveţe, să vină la şcoală. Le oferim burse, echipamente, o masă caldă, transport dacă e cazul şi premii dacă ajung la olimpiadele naţionale. Copiii beneficiază de asigurarea de accidente şi suntem deschişi, astfel încât să le putem oferi tot ce au ei nevoie. Când vor termina ei, salariul mediu net va fi undeva la 2.500 lei, plus bonuri, plus alte stimulente. Copiii vor avea cu ce trăi şi dacă ei vor veni nu va muri industria în România. Putem să avem noi cele mai performante maşini şi echipamente, dacă nu creăm următoarea generaţie... degeaba. Nu facem doar anul acesta clasa, vom continua cu o nouă clasă şi anul viitor şi tot aşa. Se vor învăţa unii pe alţii. Ne dorim ca pe lângă fiecare angajat al nostru să fie un pui, un ucenic care să înveţe meseria. Ăsta ar fi marele nostru câştig, nu banii pe care îi produce firma. Avem o datorie morală faţă de generaţiile care vin”, a explicat sursa citată.

Clasa de învăţământ profesional dual se va înfiinţa la Liceul “C. Brâncoveanu” şi va avea 25 locuri: 10 locuri la specializarea frezor/rabotor/mortezor şi 15 locuri la specializarea strungar. În acest moment, conducerile unităţii şcolare şi ale firmei “Pronif” nu au stabilit o metodă de selecţie a candidaţilor pentru că, din experienţa anilor trecuţi, nu prea există doritori. Dar, totuşi, şi-au pus speranţa că anul acesta lucrurile se vor schimba.

 

Ce înseamnă învăţământ profesional dual

Potrivit metodologiei de organizare şi funcţionare a învăţământul profesional-dual, acest sistem îmbină pregătirea teoretică realizată la şcoală cu pregătirea practică efectuată la agentul economic şi are următoarele caracteristici: este organizat la cererea operatorilor economici interesaţi în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică; asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică; operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere.

Învăţământul dual este organizat ca învăţământ cu frecvenţă, cursuri de zi, şi se realizează în baza contractului de parteneriat încheiat între unul sau mai mulţi operatori economici şi unitatea de învăţământ şi unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea şcolară, contract care stabileşte condiţiile de colaborare, drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi costurile asumate de parteneri. De asemenea, un contract individual de pregătire practică se va încheia şi între elev, respectiv părintele, tutorele sau susţinătorul legal al elevului minor, operatorul economic şi unitatea de învăţământ, contract care stabileşte drepturile şi obligaţiile părţilor.

La finalul celor trei ani de studiu, elevii vor susţine un examen de certificare a calificării profesionale. Absolvenţii care promovează examenul dobândesc certificat de calificare profesională pentru nivelul 3, 4 sau 5, conform Cadrului naţional al calificărilor, şi suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass. Schemele orare de funcţionare a clasei de dual se stabilesc la nivelul unităţii de învăţământ, în funcţie de posibilităţile de organizare a practicii la operatorul economic.

Absolvenţii învăţământului obligatoriu care întrerup studiile pot fi cuprinşi, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, într-un program de pregătire profesională, inclusiv prin învăţământ dual, în vederea dobândirii unei calificări profesionale.

“Principalul argument pentru care elevii de clasa a VIII-a ar trebui să aibă în opţiunile lor şi învăţământul profesional dual este că învaţă o meserie. O meserie, spun eu, frumoasă, uşoară. Strungăria este o meserie care va fi foarte căutată, chiar dacă la Brăila viitorul este încă sumbru. Un alt lucru foarte important sau cel mai important: locul de muncă asigurat. Atâta timp cât se face într-un parteneriat cu un agent economic şi acesta garantează locurile de muncă este un lucru deosebit. Bursa de la stat şi contribuţia financiară, de asemenea, sunt avantaje pe care alte forme de învăţământ nu le au. Nu în ultimul rând, cei care au avut momente de rătăcire pe parcursul şcolar, şi mă refer la cei care sunt sau au fost în abandon şcolar, îşi pot găsi în învăţământul dual calea, prin şcoală, spre o meserie şi o carieră”, ne-a declarat Cătălin Canciu, inspector şcolar general.

Conform calendarului de admitere, înscrierea în învăţământul profesional dual se va face în două etape: 12-16 iunie 2017 şi 26-30 iunie 2017, urmând ca etapa a doua, dacă rămân locuri libere, să se desfăşoare între 29-30 august.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro