Politicienii trebuie să dea cu prudenţă în an electoral, pentru a nu se ajunge în situaţia de a se lua, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi a subliniat că macrostabilitatea este precum sănătatea: îţi dai seama cât de importantă este după ce o pierzi, de aceea este de dorit să fim mai prudenţi.
„Politic, tot timpul trebuie să dai ceva şi în niciun caz nu trebuie să iei. Dacă se dă prea mult cine mai are curajul să ia înapoi? Cine mai are curajul să iasă că trebuie luat, că s-a dat prea mult? Ca să nu ajungem într-o situaţie ca asta, pentru că înseamnă o ajustare de piaţă, ia piaţa, iar echilibrele se restabilesc în economie, este bine să dea câte puţin, cu prudenţă, să nu fim în situaţia să luăm, mai ales într-un an electoral, greu de luat. Greu de luat oricând", a spus Isărescu. El a precizat că politicul trebuie să aibă o viziune „mai atentă" cu procentele de creştere la venituri. „O asemenea viziune cred că este necesară. Nu ne apucăm să dăm sfaturi de aici. Ştim ce înseamnă să fii în faţa electoratului, în faţa unor nevoi în creştere, dar de aceea suntem la BNR şi de aceea ne ocupăm de macrostabilitate ca să spunem prudenţă maximă", a explicat guvernatorul BNR.
Creştere de dobânzi şi inflaţie
Macrostabilitatea este precum sănătatea, îţi dai seama cât de importantă este după ce o pierzi, de aceea este de dorit să fim mai prudenţi, a spus, pe de altă parte, Isărescu. „Este de dorit să fim mai prudenţi. Cei care vorbesc cu uşurinţă despre faptul că BNR insistă prea mult pe macrostabilitate, că ar fi un cuvânt general şi fără conţinut nu au dreptate. Greşesc profund. Orice creştere economică devine o umbră în lipsa macrostabilităţii. Mai devreme sau mai târziu este erodată fie de creşteri de dobânzi, fie de creşteri de inflaţie, deprecieri de curs", a spus Isărescu.
Despre salariul minim
În ceea ce priveşte creşterea salariului minim, guvernatorul BNR a precizat că este inevitabilă creşterea salariilor. „În România, în condiţiile adâncirii integrării, a libertăţii mişcării forţei de muncă, creşterea salariilor este inevitabilă. Din acest motiv, pentru că vedem această majorare de salarii ca un lucru pe care niciun Guvern nu va putea să-l evite decât cu mari riscuri şi politice, şi sociale, dar şi economice, am considerat că relaxarea fiscală este exagerată şi nu foarte prudentă. Se întâmplă ceea ce nu e de dorit, două lucruri care e bine să nu intre în concubinaj, dar au intrat oricum: creşteri mari de venituri, concomitent cu reduceri importante de impozite. Acum este bine să zicem şi ce s-a câştigat în urma disputelor de astă vară. Probabil că s-a mai tuns aşa, s-a mai bretonat , s-a atenuat relaxarea fiscală. Dacă ar fi să lansăm aşa o cifră, vedeţi că şi Guvernul actual cu 2,95% (deficit bugetar n.r.), adică cu obiectivul să nu depăşească 3%, stă pe undeva în cei 0,4% - 0,5% cât a reuşit să economisească după dezbaterile de astă vară", a mai explicat Isărescu.
Legea dării în plată
În context, Isărescu a precizat că BNR se aşteaptă ca parlamentarii să îmbunătăţească Legea dării în plată şi să aibă în vedere atât recomandările preşedintelui Klaus Iohannis cât şi pe cele ale Băncii Centrale Europene.
„Parlamentul hotărăşte legile. Ne aşteptăm să aibă în vedere aceste recomandări (transmise de preşedintele Klaus Iohannis - n.r.) ca şi recomandările Băncii Centrale Europene şi să iasă o lege mai bună, o lege care să pună în concordanţă scopul ei, protejarea celor care au credite pentru locuinţe, nu a altora, cu textul legii", a spus Isărescu.