Mergi la conţinutul principal

Merkel față cu naționalismul

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut omologilor europeni să „apere frontierele externe ale Uniunii Europene" pentru a evita o „revenire la naționalism". „De la Mediterana la Polul Nord", această apărare a granițelor UE constituie o „provocare pentru viitorul Europei", a declarat cancelarul german, într-o conferință de presă comună cu șeful guvernului italian, Matteo Renzi. Ea a subliniat că în joc se află libera circulație în Europa, cancelarul german insistând asupra importanței „respectării demnității umane" a migranților. Merkel nu a uitat de necesitatea de a „împărți povara" fluxului migratoriu pentru că, a subliniat ea, „nu este posibilă închiderea frontierelor".
Gestul cancelarului german de încurajare a refugiaților să intre în Europa a indignat o mare parte a europenilor, care s-au întors spre partide naționaliste. Ulterior, Merkel a schimbat tonul, dar Germania a devenit între timp noua casă a peste un milion de refugiați numai în 2015. Acum, liderii țărilor occidentale încearcă să împartă „povara" împreună cu celelalte state membre, neferindu-se să recurgă la amenințări cu sancțiuni financiare aspre în cazul în care vreun stat ar refuza primirea cotei alocate. României i-au fost repartizați aproximativ 6000 de migranți, număr care e foarte posibil să crească pe măsură ce aceștia continuă să sosească în Europa. Pe de altă parte, țările Grupului de la Vișegrad - Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia - au anunțat că nu vor mai primi niciun refugiat pe teritoriile lor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro