Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Meritocratie de Braila

Consilierul PSD Doru Damian, unul dintre nominalizatii social-democratilor drept posibili candidati la primaria orasului, s-a suparat zilele trecute pe viceprimarul Lucian Tilea, pe care l-a luat la trei-pazeste in ultima conferinta de presa a partidului. Pe Damian l-a suparat ideea viceprimarului de a se renunta la o parte a consilierilor locali care freaca menta in timpul serviciului si voteaza cu turma, dupa cum le dicteaza seful partidului. Ideea lui Tilea este, fara indoiala, doar o gluma imposibil de pus in practica. Dar o gluma buna. In fond, o concluzie logica la felul in care se voteaza in sedintele de consiliu, cind fiecare ridica mina dupa cum ii spune seful. Cica asta se numeste disciplina de partid. Pai daca-i pe-asa, nu e normal sa te intrebi daca are rost sa platesti o armata de consilieri cind, mai economic si cu aceleasi rezultate ar fi sa aduni cite un reprezentant de la fiecare formatiune politica aleasa de electorat, reprezentant care sa aiba drept de veto procentual, in functie de rezultatul obtinut la alegeri? Pai ar fi. Caci in loc sa platesti 27 de oameni, ai plati doar 4 - 5. Dar, cum spuneam, ideea viceprimarului imi pare doar o gluma - ca doar nu-si imagina Lucian Tilea de la Braila ca va schimba legea administratiei publice vorbind unor ziaristi.
Pornind de la asta insa, consilierul Damian s-a facut foc si para si a decretat ca "Tilea nu a meritat si nici nu merita sa fie viceprimar". Si ne aminteste Damian de gogomaniile pe care le-a spus ori le-a promis Tilea de-a lungul vremii, de la fabrica de yahturi, la nu stiu care 50 de americani care vor sa investeasca la Braila. Fiind unul dintre cei care l-a taxat pe viceprimarul Lucian Tilea inca de la inceputurile carierei sale in administratia publica, as adauga baza NATO de la Braila, lalelele importate din Olanda si pistele pentru biciclisti de pe bulevardele urbei, toate trei, intelepte idealuri tiliste nerealizate pina in momentul de fata.
Dar una-i una si alta-i alta. Prin urmare, cind consilierul PSD Doru Damian o face pe analistul politic ori pe liderul de sindicat al alesilor din CLM si cind emite judecati de valoare, stabilind cine merita ori nu merita sa fie viceprimar, nu are cum sa nu ti se aprinda un beculet care sa-ti semnaleze ca ceva nu e in regula. Dupa mine, ca sa fim bine intelesi, Tilea nu merita sa fie viceprimar. Nici Stancu nu merita sa fie presedinte de CJ si nici Damian consilier. Doar ca traim in democratie, intr-o frageda democratie romaneasca, unde avem de-a face cu tirania unei majoritati adesea neinformate si cu micile aranjamente dintre partide. Asa ca, din nefericire, pa - pa meritocratie, dragostea pentru elite este in van.
Dar nu asta este in neregula. In neregula este ca la jocurile din culise de dupa alegerile locale, trei dintre consilierii PSD au votat pentru viceprimarul Lucian Tilea. Si, fara voturile lor, ale pesedistilor, fostul liberal nu ar fi ajuns viceprimar. Hopa! Pai atunci ce rost mai are circul lui Damian si discursul lui moralist? Daca Tilea nu merita sa fie viceprimar, de ce l-au votat colegii dumneavoastra, domnule Damian?
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii