La iniţiativa medicului veterinar Dănuţ Ionuţ Lungu, consilier local PNL, membrii Consiliului Local Însurăţei au trimis marţi, 4 februarie, un memoriu împotriva proiectului de lege ce vizează desfiinţarea Judecătoriei Însurăţei şi a Parchetului de pe lângă Judecătoria Însurăţei (pe lângă alte 29 de instanţe din ţară), proiect supus dezbaterii publice şi postat pe site-ul Ministerului Justiţiei pe 31 ianuarie 2014.
Memoriul a fost trimis Comisiilor Juridice din Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi Ministerului Justiţiei, consilierii Oraşului Însurăţei apreciind ca "imperios necesară" funcţionarea în continuare a Judecătoriei Însurăţei şi susţinându-şi punctul de vedere prin mai multe argumente.
"Înfiinţarea Judecătoriei Însurăţei, în septembrie 1994, a fost o măsură extrem de benefică pentru locuitorii oraşului nostru, precum şi pentru celelalte 29 de localităţi (comune şi sate) arondate, deoarece deplasarea justiţiabililor la celelalte două instanţe din judeţ (Brăila şi Făurei) necesită cheltuieli foarte mari. În prezent, Judecătoria Însurăţei deserveşte aproximativ 49.000 de locuitori din 30 de localităţi (oraşul Însurăţei, comune şi sate) aflate în această parte a judeţului Brăila", se precizează în memoriul membrilor CLO Însurăţei.
Consilierii de la Însurăţei, indiferent de culoare politică, sunt de părere că în eventualitatea desfiinţării instanţei, miile de aparţinători, oameni cu preocupări preponderent agrare şi venituri foarte mici, "vor întâmpina probleme materiale deosebite atunci când vor dori să se adreseze Justiţiei, având în vedere că Judecătoria Brăila se află la peste 50 de kilometri distanţă". Este şi motivul pentru care, odată cu desfiinţarea Judecătoriei Însurăţei, s-ar limita accesul a mii de cetăţeni la Justiţie.
Un alt argument invocat de semnatarii memoriului este acela al "eficienţei activităţilor derulate de poliţie", oamenii legii fiind nevoiţi, în cazul desfiinţării Judecătoriei Însurăţei, să parcurgă zilnic 100 de kilometri (dus-întors) ca să ajungă la Judecătoria Brăila.
"Proiectul, odată ce va deveni lege, va avea un impact financiar nefavorabil asupra bugetului local al oraşului Însurăţei, având în vedere că în prezent taxele de timbru se constituie sursă la bugetul local, sursă ce va dispărea odată cu instanţa", se mai precizează în memoriul trimis Parlamantului României şi Ministerului Justiţiei.
Medicul Dănuţ Ionuţ Lungu, membru în Consiliul Local al Oraşului Însurăţei, a mai militat împotriva desfiinţării Judecătoriei şi a Parchetului de pe lângă Judecătoria Însurăţei, în decembrie 2010. "La acea vreme am înaintat un memoriu Parlamentului şi Guvernului României şi, cu sprijinul parlamentarilor brăileni, am reuşit să scoatem de pe lista neagră Judecătoria Însurăţei. Pot să vă spun că noi, membrii CL Însurăţei, apreciem activitatea acestei instanţe şi dorim ca ea să funcţioneze în continuare. Contăm şi de data aceasta pe sprijinul parlamentarilor brăileni", a precizat Dănuţ Ionuţ Lungu, contactat ieri de redactorii cotidianului nostru.