* Andreea Biţeanu, solistă a corului de la Viziru şi elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte "Hariclea Darclee", a obţinut patru Premii I, inclusiv Marele Trofeu al Festivalului, constând într-un loc în Masterclass alături de Luminiţa Anghel şi Nico
Membrii Corului "Nectar" de la Viziru, dirijat de Virgil Burcuş, au făcut cinste meleagurilor natale şi judeţului Brăila, după ce a câştigat nu mai puţin de şase Premii I şi Trofee la Festivalul Naţional de Muzică Pop şi Populară pentru copii şi adolescenţi "Magia Copilăriei", Ediţia I, desfăşurat weekendul trecut, la Slobozia, judeţul Ialomiţa.
"Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Municipiului Slobozia, în ziua de sâmbătă, 22 mai 2021. Juriul Festivalului Naţional de Muzică Pop şi Populară pentru copii şi adolescenţi "Magia copilăriei" a fost format din cunoscuţi artişti: Luminiţa Anghel, Nico, Ciro de Luca. Marele Trofeu al Festivalului, constând într-un loc în Masterclass alături de Luminiţa Anghel şi Nico, a fost câştigat de Andreea Biţeanu, solistă a Corului "Nectar" şi elevă în clasa a IX-a a Liceului de Arte "Hariclea Darclee" din Brăila", ne-a precizat inimosul dirijor al corului de la Viziru.
La rândul său, Corul "Nectar", format din 20 de copii de gimnaziu şi liceu, a câştigat Premiul I la Secţiunea "Grupuri Etno-Pop".
Doi membri ai corului de la Viziru, care au fost şi solişti, şi-au adjudecat cele mai multe premii. Astfel, Oana Verginica Lupu, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte "Hariclea Darclee" din Brăila, a obţinut un binemeritat Loc I la Secţiunea "Muzică Populară şi Etno-Pop". Andreea Biţeanu, despre care am amintit mai sus, a câştigat, pe lângă Marele Trofeu al Festivalului, Premiul I şi Trofeul Secţiunii "Muzică Populară şi Etno-Pop", Marele Trofeu al categoriei şi Trofeul membrului juriului. În total, la Slobozia, membrii Corului "Nectar", de la Viziru, au câştigat şase Premii I şi Trofee.
Corul "Nectar" a luat fiinţă pe lângă Parohia Viziru de Jos, din comuna brăileană Viziru. O formă de cor, având în componenţă copii şi tineri, a funcţionat aici mai bine de 20 de ani. Liceeni, studenţi şi elevi participau la slujbe şi interpretau cântări. De câţiva ani, de când participă la diverse concursuri, membrii corului au adoptat numele "Nectar", care vine de la Sfântul Nectarie (ocrotitorul corului).
Împreună cu Asociaţia Grupul de Iniţiativă Viziru, Corul "Nectar" promovează vechea comună brăileană, Bărăganul, tradiţiile şi obiceiurile naţionale. Este nelipsit de la slujbele religioase şi sărbători şi participă la sfinţiri de biserici, slujbe de hram, festivaluri de muzică religioasă, populară şi patriotică. Participă, de asemenea, la festivaluri de colinde şi "zile ale comunelor" în tot judeţul Brăila.
Alături de asociaţia amintită mai sus, corul organizează Şezătoarea de la Viziru (ajunsă la a III-a ediţie), Zilele Culturii Naţionale, Ziua poetului Mihai Eminescu, Mica Unire, Zilele Comunei Viziru, Concertul în cinstea Maicii Domnului (25 martie), Ziua Iei, Ziua Eroilor, Concertul de colinde pascale, Festivalul de tradiţii, obiceiuri şi colinde de la Viziru, Ziua Naţională. Corul a fost invitat, de asemenea, la Noaptea Muzeelor şi la Festivalul Lavandei de la Bărăganul.
De altfel, pe 1 iunie a.c., Corul "Nectar" va prezenta un spectacol de zile mari pe vaporul Lacu Sărat, al Primăriei Brăila. Câteva zile mai târziu, corul va fi prezent la o nouă ediţie a Festivalului Lavandei.