Mergi la conţinutul principal

Mel Gibson, un actor complet

Actor de film, regizor şi producător, Mel Gibson (Mel Cumcille Gerard Gibson) s-a născut la 3 ianuarie 1956, la Peekskill, New York, fiind al şaselea dintr-o familie cu 11 copii, romano-catolici de origine irlandeză. La scurt timp după izbucnirea războiului din Vietnam, s-a mutat împreună cu familia în Australia. O parte a copilăriei a petrecut-o la Sydney, unde a studiat la Colegiul catolic Sf. Leo. A terminat studiile liceale la Liceul de Băieţi din Asquith, New South Wales, Australia.

Drama „Gallipoli"

După absolvirea liceului, şi-a dorit să devină jurnalist, dar s-a înscris la Institutul Naţional de Artă Dramatică din Sydney (NIDA), unde a fost acceptat, deşi nu avea o experienţă în domeniul actoriei. La scurt timp, a debutat pe scenă cu o producţie a NIDA - „Romeo şi Julieta", iar debutul pe ecran l-a avut în „Summer City" (1977). După absolvire, s-a alăturat Companiei de Teatru South Australia, unde a jucat în producţii clasice precum „Oedip" şi „Henry IV". După ce a cucerit scena, Gibson a încercat să capteze publicul şi pe marele ecran, primul său rol fiind în serialul australian „The Sullivans" (1976-1983).
În 1979, a jucat în două pelicule diferite: „Tim" - o dramă în care a avut rolul unui retardat care se îndrăgosteşte şi „Mad Max" - unde a interpretat un poliţist din viitor, într-o lume aproape distrusă de un război nuclear. Cu „Tim" a câştigat Premiul Institutului Australian de Film pentru cel mai bun actor, în timp ce „Mad Max" a devenit cel mai mare succes comercial al filmului australian, cu încasări de peste 100 milioane de dolari la nivel mondial. Acestea au fost urmate de drama „Gallipoli" (1981), care i-a adus un al doilea Premiu al Institutului Australian de Film. Mai târziu în acelaşi an, a jucat în producţia „Mad Max 2: The Road Warrior". Succesul filmului l-a făcut să fie considerat drept un star internaţional.

Cel mai sexy bărbat în viaţă

A urmat pelicula „Living Dangerously" (1982), unde a interpretat un rol romantic, alături de actriţa Sigourney Weaver. Debutul american l-a avut cu rolul din pelicula „The River" (1984), considerată un real succes, aceasta obţinând şi patru nominalizări la Oscar. În 1985, a revenit în Australia pentru a juca în „Mad Max: Beyond Thunderdome", alături de cântăreaţa Tina Turner. În acelaşi an, popularitatea actorului a fost confirmată atunci când a apărut pe coperta revistei „People" drept „Cel mai sexy bărbat în viaţă". După o scurtă pauză, a revenit pe marele ecran cu „Lethal Weapon" (1987), succes care l-a determinat să joace şi în continuările filmului - „Lethal Weapon 2" (1989), „Lethal Weapon 3" (1992) şi „Lethal Weapon 4" (1998), toate oferindu-i şansa de a interpreta rolurile de „poliţist bun" şi de „poliţist rău". Pelicula „Hamlet" (1990) a regizorului Franco Zeffirelli i-au adus actorului o performanţă notabilă. În perioada care a urmat a jucat în filmele „Air America" (1990) şi „Forever Young" (1992), pelicule prost primite de public în anii 90.

Cinci premii Oscar

Debutul regizoral şi l-a făcut în 1993 cu filmul „The Man Without a Face". În 1995, a realizat cel mai de suflet proiect al său, în care a semnat regia şi în care a interpretat rolul principal - pelicula „Braveheart". Filmul a triumfat la Oscar, câştigând cinci premii, inclusiv pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun regizor. La finele anilor 90, a jucat în filmele „Ransom" (1996), alături de Renee Russo şi Gary Sinise, „Conspiracy Theory" (1997), alături de Julia Roberts şi „Payback" (1999).
În 2000, a jucat rolul principal în pelicula „The Patriot", unde a interpretat rolul unui fost erou al războiului Franco-Indian, care nu mai vrea să lupte şi în Revoluţia Americană împotriva Imperiului Britanic, dar care descoperă că singurul mod de a-şi apăra familia este de a lupta pentru libertatea unei naţiuni tinere. În acelaşi an, a jucat în comedia romantică „What Women Want", alături de Helen Hunt, Lauren Holly şi Bette Midler. Doi ani mai târziu, a ţinut capul de afiş al unui alt film de succes, „Signs", unde a interpretat rolul unui fermier din Pennsylvania, a cărui viaţă ia o turnură neaşteptată, când nişte cercuri imense apar în lanurile de porumb.

În căutarea faimei de odinioară

Mel Gibson a revenit la scaunul de regizor pentru următorul său proiect, un film ambiţios despre ultimele ore din viaţa lui Iisus Hristos, intitulat „The Passion of the Christ" (2004). Blockbuster-ul a ţinut prima pagină a ziarelor pentru adaptarea sa controversată a Răstignirii lui Iisus. Catolic devotat, Gibson a declarat că Duhul Sfânt a fost cel care a făcut filmul prin el: „Am fost doar regie de trafic". Filmul a primit trei nominalizări la Oscar, însă a primit doar premiul Peoples Choice Award pentru cea mai bună operă dramatică (2005). Următorul proiect al său a fost „Apocalypto", lansat în decembrie 2006 şi s-a axat pe declinul civilizaţiei Maya.
În 2011, a jucat în filmul „Beaver", alături de Jodie Foster, în care a interpretat rolul unui depresiv care-şi revine cu ajutorul unei păpuşi castor. Rolul nu a reuşit să-i relanseze cariera de actor. A revenit la genul filmului de acţiune pentru următoarele patru roluri: „Get the Gringo" (2012), „Machete Kills" (2013), „Mad Max: Fury Road" (2014) şi „The Expendables 3" (2014), în încercarea de a regăsi faima care l-a consacrat la începutul carierei.

Filme despre război

Pe plan personal, a fost căsătorit cu Robyn Gibson Moore (1980-2009), împreună cu care are şapte copii. La scurt timp după ce a început procedurile de divorţ, Gibson a început să se întâlnească cu cântăreaţa Oksana Grigorieva, alături de care are un copil. S-au despărţit în 2010. Imediat după separarea lor, a fost anchetat pentru violenţă în familie. A recunoscut ca i-a dat o palmă lui Grigorieva, însă o singură dată. În 2011, Mel Gibson a fost condamnat la trei ani de probaţiune, un an de consiliere psihologică şi muncă în folosul comunităţii. Ca urmare a acestor fapte, Gibson a fost denunţat de către colegii de la Hollywood şi a fost concediat de agenţia sa, William Morris Endeavor Entertainment.
În iulie 2015, a fost regizor artistic pentru producţia chineză „The Bombing", despre cel de-al Doilea Război Mondial, în care cunoscutul actor Bruce Willis a interpretat unul din rolurile principale. La începutul lunii octombrie 2015, Mel Gibson a început filmările la viitoarea sa peliculă, „Hacksaw Ridge", în Australia, în care, printre protagoniştii principali, se vor afla actorii Sam Worthington şi Vince Vaughn. „Hacksaw Ridge" prezintă povestea adevărată a americanului Desmond Doss, care a lucrat în serviciul Armatei SUA, în cel de-al Doilea Război Mondial, fără a face uz de armă, din cauza religiei sale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro