Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Megaretea de proxeneti cu legaturi in Braila - anihilata

Zeci de ofiteri romani si spanioli, luptatori specializati pe actiuni antitero, trupe de interventii, descinderi masive la primele ore ale diminetii, sute de bijuterii din aur si numeroase arme confiscate de oamenii legii. Nu este vorba de scenariul unui film de actiune, ci de o actiune de amploare concertata de un important dispozitiv politienesc, format din romani si spanioli, impotriva unuia dintre cele mai de temut grupari ale lumii interlope iesene. Patru dintre membrii clanului Tanase si doi dintre locotenetii acestora au fost ridicati din paturi la primele ore ale diminetii. Valter (fost Tanase, n.r.) Pasniceanu, Robert Anarisca (zis Francezu, n.r.), Claudia Neagu (concubina lui Pasniceanu, n.r.), Decebal Bancuta (fratele Claudiei Neagu, n.r.), Florin Dracea si Eugen Trufanda (zis Gelu, n.r.) au fost retinuti in baza unor ordonante emise de procurorii Parchetului General, pentru comiterea mai multor infractiuni printre care trafic de persoane, trafic de minori si spalare de bani. Alaturi de acestia, in dosar mai sint cercetati Cosmos Tanase si Belgianu Tanase, in prezent dati in urmarire internationala. Actiunea de ieri le-a depasit, ca amploare, pe cele organizate pina in prezent in Iasi, atit prin numarul de forte participante, cit si prin valoarea bunurilor retinute si sechestrate de anchetatori.

Retea internationala

Cei vizati in dosar au intrat in atentia autoritatilor romane in urma cu mai multi ani, atunci cind au aparut primele suspiciuni asupra activitatilor desfasurate de grupul infractional. In timp, oamenii legii au descoperit ca au de a face cu o retea internationala uriasa de proxeneti si traficanti de persoane care se intindea atit in orase ale Romaniei, cit si in Spania. Potrivit datelor strinse de anchetatori, membrii retelei au racolat numeroase tinere, minore si majore, din Iasi, Constanta, Maramures, Braila, Vaslui, Bacau si Piatra Neamt, pe care ulterior le-au trimis in Madrid, Malaga si alte orase mari din vestul Europei. Aici, tinerele erau obligate sa se prostitueze, din aceasta afacere rezultind sume uriase de bani. Asa cum au sustinut unele surse judiciare, membrii clanului Tanase aveau legaturi cu mai multi interlopi romani stabiliti in diferite regiuni ale Spaniei. Activitatea infractionala a dus la inceputul unei colaborari intre politistii spanioli si cei romani. Hotarite sa puna decapiteze reteaua, cele doua parti au pus bazele unei operatiuni de amploare care urma sa se desfasoare in mai multe orase din Spania si Romania.

Descinderi la primele ore ale diminetii

Dupa luni intregi de filaje complexe si munca operativa, autoritatile din cele doua tari au decis sa actioneze. In urma cu ceva timp, la Iasi s-a deplasat o echipa formata din mai multi anchetatori spanioli. Detaliile operatiunii au fost puse la punct, timp de citeva zile, in cel mai mare secret. Pentru ca operatiunea sa aiba succes, la Iasi a avut loc o adevarata desfasurare de forte: procurori de la Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate Bucuresti, procurori de la DIICOT Iasi, ofiteri ieseni si bucuresteni de la Brigada de Crima Organizata, respectiv ofiteri spanioli. Anchetatorii au fost sustinuti de trupe de interventii de la Jandarmi si IPJ, dar si de luptatori din cadrul Grupului Special de Protectie si Interventii "Acvila" Bucuresti, structura specializata de actiuni de amploare. Ieri, la primele ore ale diminetii, autoritatile inarmate pina in dinti au facut descinderi simultane in sapte locatii din Iasi, unde aveau informatii ca s-ar afla membrii clanului Tanase. Actiuni similare au avut loc in Constanta, Braila si citeva locatii din Spania. Cei vizati au fost luati prin surprindere de rapiditatea cu care au actionat oamenii legii si nu au mai avut timp sa reactioneze. Ulterior au fost imbarcati in masinile de interventii si dusi direct la sediul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO), unde erau asteptati de mai multi procurori ieseni.

Perchezitii masive

In timpul perchezitiilor care au urmat, anchetatorii au ridicat mai multe obiecte care ar putea sa reprezinte dovezi in dosar: sabii, bite de baseball, arme cu aer comprimat, sume de bani si aproximativ 3,5 kilograme de bijuterii din aur. Printre altele, oamenii legii au mai luat o serie de acte si citeva calculatoare. Ulterior, probele au fost puse in mai multi saci si trimise la Bucuresti, sub escorta, impreuna cu cele sase persoane retinute. Actiunea autoritatilor nu s-a oprit aici. Tot ieri, a fost pus sechestru asigurator pe trei vile din Iasi, o vila din Constanta si una din Braila. Au urmat citeva autoturisme de lux, printre care o limuzina Audi, un Porsche si, nu in ultimul rind, un Hammer care-i apartine lui Belgianu. Anchetatorii banuiesc ca toate aceste bunuri au fost achizitionate, in timp, cu banii cistigati de pe urma traficului de persoane. "Cei sase au fost dusi la Bucuresti. Nu stim dact ramin acolo sau vor fi trimisi in Spania. Actiunea a fost organizata coordonata direct de Bucuresti, in colaborare cu autoritatile spaniole", ne-a declarat unul dintre anchetatori. Pina ieri, oamenii legii nu au reusit sa stabileasca ce valoare au sumele cistigate de membrii retelei. Vom reveni.

Filmul actiunii

Ora 5.00: Autoritatile romane si spaniole se intilnesc la cartierul general organizat la IPJ Iasi, unde sint puse la punct ultimele detalii ale actiunii.
Ora 6.45: Mai multe masini pline ochi cu procurori si ofiteri din cadrul trupelor de interventii se indreapta spre sapte locatii, citeva dintre acestea situate in zone centrale ale orasului.
Ora 7.00: Membrii trupelor de interventii dau navala in cele sapte locuinte in care se afla persoanele cautate. Cei vizati sint urcati in dube, sub paza mascatilor. Citeva minute mai tirziu, membrii clanului si probele ridicate sint duse la sediul IPJ Iasi, in fata anchetatorilor romani si spanioli. Probele sint indosariate si puse in zeci de saci din plastic.
Ora 17.40: Aproximativ zece masini in care se afla oameni ai legii, probe si persoanele retinute coboara Copoul cu sirenele pornite si se indreapta spre iesirea din Iasi, de unde pleaca in tromba spre Bucuresti.

Cine este Cosmos Tanase

Cosmos Tanase si familia sa sint originari din Braila. La mijlocul anilor '90, acestia au fost alungati de comunitatea rroma din localitate, venind ulterior in Iasi. In scurt timp a devenit respectat in rindul interlopilor ieseni. In urma cu citiva ani, Cosmos a ajuns pe prima pagina a ziarelor din Germania, autoritatile din aceasta tara considerindu-l unul dintre cei mai temuti capi ai mafiei romanesti. Politia federala a deschis o ancheta asupra interlopului iesean, dupa ce acesta ar fi obligat mai multi copii sa cerseasca sau sa fure pe strazile din mai multe orase germane. In Iasi, cel supranumit "printul tiganilor" a dus o viata obisnuita, evitind sa se implice in scandaluri sau afaceri dubioase. In 2002 a intrat din nou in atentia autoritatilor, dupa ce ar fi fost implicat in rapirea spectaculoasa a unui rrom din Galati, in contul unei datorii de 200.000 de dolari, dejucata de politistii braileni. In prezent, nimeni nu stie unde se afla Cosmos si Belgian, fratele acestuia.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii