Megaevaziunea «Smuptrans» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Megaevaziunea «Smuptrans»

În vârstă de 36 de ani, Nicuşor Tudoraşcu, fost administrator al SC "Smuptrans" SRL Brăila, societate comercială împlicată în comerţul cu cereale, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare condiţionată, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Iniţial, Tribunalul Brăila îl obligase pe acesta la plata unor despăgubiri de 2.533.519,26 lei, reprezentând TVA, impozit pe profit şi impozit pe venit din activităţi agricole, în solidar cu firma pe care a patronat-o. După ce Tudoraşcu a declarat apel împotriva hotărârii judecătoreşti, Curtea de Apel Galaţi a desfiinţat în parte sentinţa instanţei de fond şi a redus cuantumul despăgubirilor cuvenite ANAF, acestea fiind de 2.499.222,58 lei. Patronul evazionist a rămas, însă, cu aceeaşi condamnare: 2 ani cu suspendare condiţionată.

Misteriosul "George din Bucureşti"

Nicuşor Tudoraşcu a fost trimis în judecată, anul trecut, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. În acelaşi dosar penal au mai fost cercetaţi Constantina Câmpeanu, actualul administrator al SC "Smuptrans" SRL Brăila, şi Cătălin Cocoş, conducător auto la firma respectivă. Mai toate persoanele audiate în timpul urmăririi penale au declarat că afacerea cu iz penal ar fi fost coordonată de un anume "George din Bucureşti", individ de etnie romă, care însă nu a putut fi identificat. Astfel, "George" (dacă a existat cu adevărat) a scăpat de acuzaţii. Reprezentanţii parchetului precizau, în primăvara lui 2013: "Apreciem că existenţa şi implicarea acestei persoane în activitatea SC «Smuptrans» SRL Brăila nu poate fi dovedită fără urmă de dubiu, motiv pentru care nu se va impune a se efectua cercetări faţă de AN (autorul necunoscut - n.r.) din Bucureşti, cu prenumele George".

Comisarii GF din Brăila, Ilfov şi Argeş au verificat afacerile "Smuptrans" SRL

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au început ancheta în cazul megaevaziunii cu cereale în anul 2012, după ce Garda Financiară - Secţia Brăila a formulat două plângeri penale împotriva fostului, respectiv actualului administrator al SC "Smuptrans" SRL, Nicuşor Tudoraşcu şi Constantina Câmpeanu.
SC "Smuptrans" SRL Brăila a fost înfiinţată la data de 1 iulie 2010, avându-i ca asociaţi pe Nicuşor Tudoraşcu şi Constantina Câmpeanu. Primul îndeplinea şi funcţia de administrator, având drept de semnătură în bancă. La data de 21 septembrie 2010, inculpatul a ieşit din societate, Câmpeanu rămânând asociat unic şi administrator al SC "Smuptrans" SRL. Chiar şi după acea dată, însă, Tudoraşcu a rămas persoana împuternicită să ridice banii din bancă.
Potrivit anchetatorilor, în ziua de 23 septembrie 2010, comisarii Gărzii Financiare Brăila i-au înmânat mamei lui Nicuşor Tudoraşcu o invitaţie pentru efectuarea unui control specific la societate. Tudoraşcu nu mai era, în acel moment, administrator al firmei, astfel că nu a dat curs invitaţiei. Comisarii au interpretat absenţa afaceristului ca pe un refuz de a pune la dispoziţie actele societăţii. În aceste împrejurări, Garda a solicitat băncii prin care efectua tranzacţii "Smuptrans" SRL informaţii în legătură cu partenerii de afaceri ai acesteia, pentru a estima sumele datorate statului.
Acţiunea comisarilor Gărzii Financiare Brăila a fost sprijinită de colegii din judeţele Ilfov şi Argeş. Au fost identificaţi, astfel, doi principali parteneri de afaceri ai firmei brăilene şi anume SC "Agromarnic" SRL Voluntari şi SC "Andi Raid" SRL Piteşti, cărora aceasta le-a livrat, în perioada iulie-septembrie 2010, produse agricole valorând peste 7,1 milioane de lei, fără a evidenţia operaţiunile în contabilitate. Afară de acestea, SC "Smuptrans" SRL Brăila a mai făcut afaceri cu patru firme din Galaţi şi Bucureşti.

Firmă cu sediu fantomă şi cu administrator paravan

După ce au aflat că, la 21 septembrie 2010, Nicuşor Tudoraşcu a ieşit din societate şi că noul administrator, Constantina Câmpeanu, declarase sediul societăţii pe strada Milcov nr. 162 bis, în noiembrie acelaşi an, comisarii au ajuns la adresa indicată, însă au găsit acolo mai multe familii de romi, care habar n-aveau de afacerile cu cereale ale SC "Smuptrans" SRL.
Audiat pe parcursul urmăririi penale, Nicuşor Tudoraşcu a precizat că a înfiinţat SC "Smuptrans" SRL la sugestia unei persoane de etnie ţigănească din Bucureşti, un anume "George", care trimitea mijloacele de transport şi banii în momentul în care el găsea producători agricoli dispuşi să vândă cereale. Pentru achiziţionarea de produse agricole din alte judeţe decât Brăila, Tudoraşcu l-a împuternicit pe Cătălin Cocoş, conducător auto.
Nicuşor Tudoraşcu a mai spus că, la jumătatea lunii septembrie 2010, nemulţumit de salariul pe care-l primea, s-a decis să se retragă din societate. S-a întâlnit cu "George" la ORC şi a semnat actele prin care cesiona părţile sale sociale Constantinei Câmpeanu. Nu în ultimul rând, Tudoraşcu a mai declarat că nu a ţinut evidenţa contabilă a societăţii, nedepunând nicio declaraţie la organul fiscal, pentru că "George" l-a asigurat că are deja o contabilă care se ocupă de contabilitate.
Contantina Câmpeanu a declarat iniţial că nu are nicio legătură cu SC "Smuptrans" SRL Brăila. Ulterior, a afirmat că un cunoscut de-al fiului său ar fi pus-o în legătură cu Nicuşor Tudoraşcu şi că a semnat mai multe acte la Registrul Comerţului. Femeia era patron cu numele. Ea a afirmat că nu a efectuat niciun fel de tranzacţii în calitate de administrator al societăţii, pentru că nu avea cunoştinţele necesare.
Mai trebuie precizat că oamenii legii n-au putut stabili cu certitudine dacă toate tranzacţiile efectuate de societatea brăileană au fost sau nu reale, nici cuantumul cheltuielilor care ar fi trebuit deduse ca urmare a acestor operaţiuni comerciale, derulate în anul 2010, în condiţiile în care nu a existat o evidenţă contabilă la SC "Smuptrans" SRL Brăila. Nu a putut fi dovedit nici faptul că de activitatea societăţii implicate în megaevaziunea cu cereale s-ar fi ocupat acel "George din Bucureşti". Până la urmă, singurul care a dat socoteală pentru "ţeapa" dată ANAF a fost Tudoraşcu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro