* potrivit directorului general al Companiei de Utilități Publice (CUP) ”Dunărea” Brăila, Silviu Mangiurea, deja a început o selecție de oferte din partea mai multor companii care ar trebui să organizeze un curs pentru angajați * scopul este acela de a-i instrui la un nivel profesionist în privința procedurilor legate de fondurile europene, astfel încât să nu existe eventuale probleme * pregătirile se fac în contextul în care angajații CUP vor face parte din 14 comisii de licitație, în cadrul proiectului de 241 milioane euro privind extinderea rețelei de apă-canal la nivelul județului Brăila
Compania de Utilități Publice (CUP) ”Dunărea” Brăila face pregătiri de culise pentru mega-proiectul investițional de peste 241 milioane euro privind extinderea rețelei de apă-canal din județul nostru. Potrivit directorului general al CUP, Silviu Mangiurea, în prezent Compania analizează oferte venite din partea mai multor societăți privind organizarea unui curs, de nivel profesionist, pentru angajați, privind stăpânirea noțiunilor legate de modul de lucru cu fondurile europene. Asta, în contextul în care proiectul de finanțare pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) a fost semnat de Compania de Utilități Publice (CUP) "Dunărea" Brăila cu Ministerul Fondurilor Europene - în calitate de Autoritate de Management pentru POIM - pe 3 decembrie 2020. După cum a explicat Mangiurea, este vorba despre 70 de angajați, care vor face parte din 14 comisii de licitații ce vor avea loc în perioada următoare, în cadrul acestui mega-proiect investițional.
”Sincer să fiu, sunt foarte preocupat și ocupat cu pregătirea celor 14 comisii de licitații, legate de cele 241 milioane euro și organizarea unor cursuri de specialitate. Pentru că banii europeni sunt foarte mult urmăriți și nu vreau să greșim. Și atunci, vreau ca toți colegii din cele 14 comisii - vor fi minim cinci în fiecare comisie, deci vreo 70 de oameni în total -, să fie pregătiți, astfel încât să nu facem prostioare ca să plătim tot felul de corecții sau să avem alte necazuri. Aceasta este preocuparea mea în momentul de față. Pentru mine este foarte important ca acești colegi ai mei, care vor intra în comisii, să fie pregătiți și să lucreze corect. Pentru că sunt unii dintre ei care au mai participat la asemenea activități, dar alții care nu au mai participat. Iar noul ghid pe POIM este cu totul și cu totul alt fel decât ghidul de pe POS. Deci acum fac o selecție pentru organizarea cursului. Vreau să aduc oameni de top. Astfel încât să avem ce învăța de la dumnealor”, a declarat Mangiurea.
Directorul a explicat că după această selecție a ofertelor primite privind organizarea cursului, care ar putea avea în jur de 7, 8 zile, va prezenta cele mai bune variante în Consiliul de Administrație, care va lua o hotărâre finală în baza legislației în vigoare.
”Va fi selecție de ofertă. Pentru că suma este mică. Dar vor veni mai multe firme. Și din Brăila, și din București. Eu am căutat să fie cât mai multe firme și să fie și cu lectori de top. Adică nu că aș vrea să supăr pe cineva, dar una este dacă vine un lector de la Facultatea din Târgoviște și alta e să vină un lector de la ASE București. Sau cineva care lucrează în domeniu, la ANAP. Vreau să aibă cât mai multă experiență. Și aici vreau să îmbin legislația cu eficiența”, a adăugat directorul.
Ce urmează după cursul privind fondurile europene al angajaților
Directorul general al CUP ”Dunărea”, Silviu Mangiurea, a precizat că după încheierea acestui curs și după ce echipa de lucru va fi instruită pe cât de bine se va putea, vor începe procedurile de licitație în cadrul proiectului POIM, ce are ca obiectiv extinderea rețelei de apă-canal în tot județul, prin cele 241 milioane de euro atrase.
”Așa cum se știe, urmărim ca localitățile cu mai mult de 50 de persoane să aibă, toate, apă. Și aglomerările de populație cu mai mult de 2.000 de persoane vor avea canalizare. Bineînțeles, cu extinderea instalației la Stația de Eupurare Brăila, unde vom crea treapta a treia defosforizare, denitrare. Cu construirea unei instalații care ne va scăpa de 90% din noroiul rezultat din procesul de epurare. Cu construirea de stații de pompare. Vom face o stație de tratare a apei la Mărașu. Pentru că acolo oamenii sunt pe malul Dunării, dar trag apă din puțuri în care nu este apă potabilă. Deci este o activitate destul de importantă pentru mine ca manager. Și chiar vreau să las în urma mea ceva, pentru că oricum mă apropii de vârsta pensionării și chiar aș vrea să las niște lucruri de care brăilenii să se bucure”, a reamintit Mangiurea în ce constă acest proiect.
Revenind la curs și la operațiunile care vor urma după pregătirea angajaților, potrivit directorului, prima licitație ce se va organiza va viza stabilirea companiei care va monitoriza execuția lucrărilor. După acest pas, ar urma o altă licitație pentru achiziția de dotări și de utilaje de top.
”Pentru că nu CUP «Dunărea» va monitoriza execuția viitorilor constructori. Ca să nu fie probleme. De altfel, așa prevede și ghidul făcut de cei de la Bruxelles. Se va licita un consultant care va urmări execuția. A doua noastră licitație, dorim să fie cea de achiziție dotări, utilaje. Pentru că vom aduce utilaje de top, atât în domeniul canalizării, cât și în domeniul apei. Pierderi de apă, descoperiri de pierderi de apă, de rețele frauduloase și așa mai departe. Macarale, autocamioane, mașini de transport de teren. Pentru că noi avem peste 1.400 km care sunt pe câmp, de rețea de apă și canalizare. Și vor fi și mai mulți. De aceea o să avem nevoie și de niște mijloace de deplasare solide, 4x4, ca să putem învinge necazurile pe timp de iarnă, pe ploaie, furtună. Dar astea sunt lucruri de viitor. După aceea, urmează Brăila, pentru că nu avem niciun impact de mediu. V-am spus trei licitații. Între timp, o să lămurim lucrurile și pentru celelalte 11. Vor fi 14 contracte în total. Astfel încât să putem să lucrăm și în paralel. Conform legii și a ghidului comunității europene, Compania nu are voie să lucreze personal. Pentru toate cele 11 lucrări vor fi licitații”, a mai adăugat Mangiurea, precizând că i-ar fi plăcut dacă aceste lucrări ar fi putut fi realizate de CUP ”Dunărea” iar banii să rămână într-un fel sau altul tot la Brăila.
Mangiurea a dorit să sublinieze că este mulțumit de modul în care Compania a performat atunci când a intervenit la nivelul Căii Călărașilor, ceea ce a fost chiar o lucrare în premieră. De asemenea, de intervențiile făcute pe tronsonul Făurei - Vișani, o rețea cu un diametru de 250 mm, realizată pe o distanță de 28 km. Mangiurea s-a lăudat și cu lucrările făcute în cartierul Chercea, pe Șoseaua Focșani, pe Decebal, declarându-se încântat de faptul că totul a fost realizat prin forțele proprii ale Companiei.
Așa cum am anunțat și cu altă ocazie, acest proiect reprezintă a doua cea mai mare investiție derulată în ultimii ani la Brăila, după Podul peste Dunăre. Valoarea totală este de 1.385.022.604 lei, mai precis 241.000.000 de euro, fără TVA. Cofinanțarea din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este de 932.088.758 lei. Potrivit conducerii CUP "Dunărea" Brăila, uriașul proiect se va derula pe o perioadă de 38 de luni (16 noiembrie 2020 - 31 decembrie 2023).