Mergi la conţinutul principal
Medii în creştere evidentă faţă de anul trecut

Admiterea la liceu, rezultate surprinzătoare

* la liceele din municipiu cea mai mică medie de admitere este 5,49, iar cea mai mare 9,92 * cu o singură excepţie, la toate unităţile de învăţământ s-a intrat cu medii mai mari faţă de anul trecut * specializarea Ştiinţe ale naturii a fost cea mai “vânată” de elevi * în topul liceelor din judeţ, pe primele locuri se află şi anul acesta “Murgoci”, “Iorga” şi “Bălcescu” * în urma repartizării computerizate, 74 absolvenţi din Brăila nu au fost admişi la liceu, unii având medii de admitere de peste 7

 

 

 

 

Abia acum începe cu adevărat vacanţa pentru absolvenţii de clasa a VIII-a! După o lungă aşteptare, rezultatele primei etape de admitere la liceu au fost publicate ieri, iar elevii au aflat la ce licee vor învăţa din toamnă! Potrivit site-ului admitere.edu.ro, în judeţul Brăila au completat fişele de opţiuni 1.485 elevi pentru cele 1.440 de locuri disponibile. Precizăm că la aceste locuri se adaugă şi cele 240 locuri de la liceele vocaţionale, acolo unde elevii au susţinut un examen de admitere separat. Dintre cei 1.485 elevi care s-au înscris la liceu, 1.411 au fost repartizaţi în prima etapă, iar 74 au rămas nerepartizaţi.

Aşa cum redactorii “Obiectiv” estimau la începutul lunii, atunci când s-a publicat ierarhia judeţeană, anul acesta s-a intrat cu medii mult mai mari la toate liceele, fie ele teoretice sau tehnologice. Spre exemplu, la Colegiul “Bălcescu” nu s-a mai intrat cu medii sub 8, iar la Liceul “Cerna” nu mai sunt medii de admitere sub 7. Un alt lucru care poate fi observat în urma repartizării computerizate este acela că în topul celor mai căutate specializări nu se mai află clasele de Matematică-informatică, ci cele de Ştiinţe ale naturii, unde s-a intrat cu cele mai mari medii.

Dacă la liceele de prestigiu diferenţele dintre mediile de anul trecut şi cele de anul acesta nu sunt foarte mari, la cele tehnologice diferenţele sunt şi de aproape un punct. Spre exemplu, la Liceul Tehnologic “Panait Istrati”, la profilul Electric, ultima medie de admitere a fost anul trecut 5,19, iar acum este 6,19. Un alt exemplu este la Liceul Tehnologic “Anghel Saligny”, unde la specializarea Electronică-automatizări, ultima medie de admitere a fost anul trecut 5,43, iar acum este 6,35.

Îmbucurător este faptul că la liceele din municipiu nu s-a mai intrat cu medii de admitere sub 5. Cel mai bun exemplu este cel al la Liceului Tehnologic “Gh. K. Constantinescu”, acolo unde la specializarea Agricultură ultima medie de admitere este acum 5,77, iar anul trecut trecut a fost 4,62. De asemenea, tot la acest liceu, la specializarea Industrie alimentară anul trecut ultima medie de admitere a fost 4,70, iar acum este 6,19. Nici la Liceul Tehnologic “Anghel Saligny” nu mai sunt anul acesta medii sub 5, cum a fost cazul anul trecut la specializarea Mecanică, unde ultimul admis avea media 3,84. Acum, la această specializare, linia s-a tras la 5,81.

Dacă în municipiu lucrurile arată bine, situaţia este diferită la liceele din judeţ, acolo unde s-a intrat cu medii de 3 şi 4. Cea mai mică medie de admitere este

3,93, a unui elev ce a fost admis la Liceul Tehnologic “Nicolae Titulescu” Însurăţei.

Anul acesta nu există nicio medie de admitere de 10, cea mai mare medie fiind 9,93, a unei absolvente de la Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” Ianca.

 

Topul liceelor din Brăila după mediile de admitere

 

Unitate de învţământ/prima medie/ultima medie

 

1. Colegiul Naţional ”Gh. M. Murgoci” – 9,92 - 8,93

 

Şi în 2022, Colegiul “Murgoci” se menţine pe primul loc în ierarhia pe judeţ. Cu cele mai mari medii s-a intrat şi în acest an la specializarea Ştiinţe ale Naturii, ultima medie de admitere fiind 9,56 (9.51 a avut anul trecut ultimul elev admis). La specializarea Matematică-informatică (2 clase), ultima medie de admitere este 9,49 (9,38 anul trecut). La clasa de Matematică-informatică bilingv-engleză, considerată până de curând cea mai bună din judeţ, ultima medie este 9,39, mai mică decât ultimul intrat de anul trecut, care avea 9,49. În final, la Ştiinţe sociale, ultima medie este 9,23 (9.02 anul trecut), iar la Filologie ultimul intrat are media 8,93.

 

2. Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” - 9,76 - 8,75

 

Liceul ocupă aceeaşi poziţie în clasament ca în ultimii doi ani. Şi anul acesta cu cele mai mari medii s-a intrat la specializarea Ştiinţe ale Naturii - 9,23 ultima medie de admitere (9.04 anul trecut). Urmează apoi specializarea Ştiinţe sociale, unde ultimul elev admis are media 9,01 (8,74 anul trecut), iar apoi specializarea

Matematică-informatică (3 clase) - unde linia s-a tras la 8,94 (8,81 anul trecut). În final, la Filologie ultimul intrat are media 8,75, iar prin comparaţie, anul trecut la această specializare s-a intrat cu medii de până la 8,50.

 

3. Colegiul Naţional ”Nicolae Bălcescu” - 9,85 - 8,47

 

Colegiul rămâne pe locul 3 în topul pe judeţ, însă dacă anul trecut la acest liceu au fost admişi elevi cu medii sub 8, după repartizarea computerizată de anul acesta lucrurile s-au schimbat. Cu cele mai mari medii s-a intrat la specializarea Ştiinţe ale Naturii - ultimul intrat având media 8,80. La specializarea Filologie ultima medie de admitere este 8.66, iar la cele patru clase de mate-info s-a intrat cu medii între 9,85 şi 8,47. Anul trecut, la mate-info, ultimul intrat avea media 7,85.

 

4. Colegiul Naţional Pedagogic ”D. P. Perpessicius” – 9,07 - 8,30

 

Cu medii mai mari s-a intrat şi la acest liceu. La specializarea Ştiinţe sociale, ultima medie este 8,36, iar la Filologie 8,30 (8.05 anul trecut). Anul trecut, colegiul se afla pe locul 5 în topul liceelor.

 

5. Colegiul Naţional “Ana Aslan” - 9,56 - 8,29

 

La cele trei clase de la specializarea Ştiinţe ale Naturii, anul trecut ultima medie de admitere a fost 7,64, iar acum ultimul intrat are 8,29. Anul trecut colegiul se afla pe locul 4 în topul judeţean.

 

6. Liceul Teoretic “Panait Cerna” - 9,10 - 8,03

 

Nicio medie de admitere sub 8 la acest liceu, spre deosebire de anul trecut când s-a intrat şi cu 7. Cu cele mai mari medii s-a intrat la specializarea Ştiinţe sociale - 8,22 (7,91 anul trecut), urmată de specializarea Matematică-informatică - 8,09 (7,41 anul trecut). La Filologie ultimul intrat are 8,05 (7,71 anul trecut), iar la Ştiinţe ale Naturii ultima medie de admitere este 8,03 (7,46 anul trecut).

 

7. Liceul Teoretic ”Mihail Sebastian” – 8,24 – 7,62

 

La specializarea Ştiinţe sociale, ultima medie este 7,68, mult mai mare faţă de ultimul intrat de anul trecut, care avea 7,19. La Ştiinţe ale Naturii, ultimul intrat are media 7,65 (7.03 anul trecut), iar la Filologie linia s-a tras la 7,62 (7,08 anul trecut).

 

8. Colegiul Economic ”Ion Ghica” – 8,03 - 7,25

 

Faţă de anul trecut, la acest liceu nu au mai intrat elevi cu medii sub 7. Cu cele mai mari medii s-a intrat anul acesta la clasa de Turism şi alimentaţie, ultimul intrat având media 7,34 (6,78 anul trecut). La specializarea Economic (2 clase), ultima medie de admitere este 7,29 (6,75 anul trecut), iar la specializarea Comerţ (2 clase) linia s-a tras la 7,25. Anul trecut, la această specializare ultimul intrat avea 6,94.

9. Liceul Tehnologic ”Ed. Nicolau” – 7,58 – 6,90

 

Pentru specializarea Industrie alimentară, ultima medie de admitere este 6,90 (6.28 anul trecut), iar la specializarea Turism şi alimentaţie ultimul intrat are tot media 6,90 (6.18 anul trecut).

 

10. Colegiul Tehnic ”C. D. Neniţescu” – 7,34 - 6,77

 

Nicio medie de admitere sub 6 la acest liceu! La specializarea Protecţia mediului ultima medie cu care s-a intrat este 6,80, iar la clasa de Turism şi alimentaţie ultimul intrat are 6,77 (5.99 anul trecut).

 

Elevi cu medii de peste 7 nu au prins loc la liceu

 

Aşa cum afirmam la început, anul acesta 74 de elevi au rămas nerepartizaţi după prima etapă, fie pentru că nu au completat destule opţiuni pe fişele de înscriere sau nu şi-au calculat bine şansele de a intra cu media lor la o anumită specializare sau la un anumit liceu. Dintre cei 74 absolvenţi care nu au prins un loc la liceu, nouă elevi au medii de admitere peste 7, 28 elevi au medii între 6 şi 7, 31 elevi au medii peste 5 şi doar 6 elevi au media sub 5.

Cei mai mulţi candidaţi rămaşi pe dinafară provin de la Liceul de Arte “Hariclea Darclee”- 5 elevi, Liceul cu Program Sportiv - 4, Şcoala Gimnazială “General Stan Poetaş” Ulmu - 5, Şcoala Gimnazială Ciocile - 5, Şcoala Gimnazială “Vlaicu Vodă” - 4.

Aceştia se vor putea înscrie la liceu în etapa a doua, însă doar 29 de locuri au mai rămas libere la liceu după repartizarea computerizată: Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu” - Comerţ - 6 locuri; Liceul Tehnologic “Nicolae Titulescu” Însurăţei - Electromecanică - 16 locuri; Liceul Tehnologic “Nicolae Titulescu” Însurăţei - Matematică-informatică - 7 locuri.

La nivel naţional, potrivit Ministerului Educaţiei, 6.582 absolvenţi au rămas nerepartizaţi, din care 15 elevi aveau medii de admitere de peste 9.

A doua etapă de admitere în învăţământul liceal va avea loc în luna august, fişele de înscriere pot fi depuse în perioada 1-3 august.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro