• este vorba despre Gaz- Cromatrograf, un aparat cu o valoare mare şi care trebuie să fie pus în funcţiune din vara acestui an • dacă unitatea nu este dotată cu noul aparat, nu vor mai putea fi efectuate alcoolemiile • şefa de la Serviciul de Medicină Legală, dr. Gina Ilie, susţine că preţul pentru noul aparat depăşeşte cu mult posibilităţile instituţiei • documentaţia privind necesitatea achiziţiei a fost depusă la Spitalul Judeţean, dar şi la CJ, şi se aşteaptă soluţii privind finanţarea
Un nou aparat pentru dozarea alcoolemiei din sânge trebuie să intre în funcţiune din luna iulie, la Serviciul de Medicină Legală Brăila. Este vorba despre Gaz-Cromatograf, un aparat în valoare de zeci de mii de euro, care va asigura o eficienţă sporită la alcoolemii, metoda de până acum fiind una învechită.
Şefa de la Serviciul de Medicină Legală, dr. Gina Ilie, susţine că preţul este unul ridicat şi depăşeşte posibilităţile instituţiei. A fost depusă toată documentaţia la Spitalul Judeţean, cu solicitare către manager, dar şi la Consiliul Judeţean, pentru identificarea de resurse financiare. Problema este că, dacă de la 1 iulie aparatul nu intră în funcţiune, în baza deciziei dispuse de la nivel naţional, la SML Brăila nu mai pot fi efectuate alcoolemiile. “Acum este o nouă provocare care ne depăşeşte posibilităţile. Potrivit unei hotărâri din noiembrie anul trecut, trebuie ca Serviciile de Medicină Legală să se doteze cu GAZCOMATOGRAFE, aparate de dozare a alcoolului din sânge, pentru că din data de 1 iulie 2017 metoda actuală de determinare a alcoolemiei va fi schimbată. În cazul în care acest aparat nu este achiziţionat şi nu este pus în funcţiune, până la data respectivă, ar trebui să nu mai lucrăm alcoolemii. Metoda actuală este o metodă veche care presupune distilare. Acum, vor să îndepărteze orice imixtiune în rezultat”, a precizat dr. Gina Ilie.
Conducea SML susţine că preţul aparatului este destul de ridicat, iar efortul financiar este prea mare pentru serviciul pe care îl conduce, dar pentru o comunitate ca Brăila sunt fonduri şi s-ar putea face această finanţare. Aparatul ar costa 75 - 80 mii de euro. Sursa citată ne-a mai informat că pe piaţă este un singur furnizor, din SUA, cu precizarea că mai există şi alte variante dar asta ar presupune ca aparatele respective să fie apoi omologate în România, ceea ce presupune un cost suplimentar. “Spitalul din Galaţi a achiziţionat un astfel de aparat la 45.000 euro, o să ne interesăm şi noi să vedem în ce condiţii. În plus, pentru acest aparat trebuie şi o suprafaţă destul de mare, cam 3 metri pătraţi, trebuie lucrări de susţinere şi securizare, butelii, azot. Presupune reactivi, care costă. În prezent, alcoolemia costă 160 lei, însă pe acest nou aparat proba o să coste, per total, 300 lei. Preţul va fi mai mare şi pentru cei care solicită, adică Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Sper să găsim înţelegere şi să fim ajutaţi cu achiziţionarea acestui aparat, pe fonduri europene ar fi ideal. Trebuie dusă la îndeplinire această solicitare, altfel ne desfiinţăm. Dacă nu dispui de dotarea necesară ca şi serviciu de medicină legală nu mai exişti”, a declarat dr. Gina Ilie. Aceasta a mai spus că achiziţionarea aparatului este o problemă majoră a Serviciului de Medicină Legală Brăila, care trebuie rezolvată în acest an.