• de la 1 octombrie, remuneraţia medicilor pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%, plata gărzilor suplimentare realizându-se acum prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august 2016 • mai mulţi bani vor primi şi medicii rezidenţi care fac gărzi
Începând cu 1 octombrie, remuneraţia medicilor pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 20/2016. Prin urmare, din această lună plata gărzilor suplimentare se face prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august 2016, iar plata majorată pentru aceste gărzi va fi primită începând cu data de 15 noiembrie.
“Garda unui medic primar, gradaţia 5, va fi plătită în zilele lucrătoare cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) şi cu 1.094 de lei brut (la sporul maxim de 75%). În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, venitul din gardă va ajunge la 1.667 de lei brut. Un medic specialist, gradaţia 5, va primi pentru o gardă efectuată în cursul săptămânii 614 lei brut (la un spor de 25%) şi 860 de lei brut (la un spor de 75%). Pentru găzile din weekend şi din zilele declarate sărbători legale, acelaşi medic va încasa 1.310 lei brut”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Gărzile efectuate de medicii rezidenţi vor fi plătite cu sume între 435 de lei brut şi 1.147 de lei brut, în funcţie de anul de rezidenţiat şi de sporul aplicat, care este de 25% sau 75% în cursul săptămânii şi 100% pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale.
“De asemenea, gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. Gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate. Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi”, se mai arată în comunicat.
Un element de noutate îl reprezintă acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat pentru garda obligatorie prevăzută în contractul de muncă.
În plus, medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale începând cu anul 2010, vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat.
Ministerul Sănătăţii precizează că fondurile pentru plata gărzilor vor fi puse la dispoziţia spitalelor în mod distinct de către Casele judeţene de asigurări de sănătate şi a Municipiului Bucureşti, conform Ordonanţei de Urgenţă 43/2016.