Mergi la conţinutul principal

Medicii fug de Ambulanta

Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) acorda asistenta medicala de urgenta pentru cei aproape 400.000 locuitori ai judetului Braila cu numai 6 medici, iar de luna viitoare vor fi doar 5 si exista semnale ca un alt medic este hotarit sa plece pentru a lucra pe bani mai multi si in conditii mai putin stresante ca la Salvare. Desi in schema unitatii sint 8 posturi de medici, in mai putin de doi ani de zile numarul acestora se reduce la jumatate, datorita ritmului extenuant in care medicii sint nevoiti sa faca fata atit garzilor pe banda rulanta, cit si diverselor situatii cu care se confrunta, atit din punct de vedere profesional, dar si al relatiilor interumane.


Dr. Florin Stefan, directorul SAJ, apreciaza ca la Salvare, viata este foarte grea ca medic, in sensul ca sint urgente, la care medicii trebuie sa se descurce rapid, sigur si eficient. "Intr-un timp foarte scurt trebuie sa pui un diagnostic si sa iei o hotarire terapeutica, pentru ca, de citeva secunde depinde viata pacientului. Se lucreaza in conditii deosebit de grele la Ambulanta: lucram in frig, in caldura, dar pe linga atitudinea terapeutica, mai nou, ne confruntam si cu aspectul ca s-au desfiintat brancardierii din schema de organizare a Serviciului de Ambulanta, nu are cine sa ajute la caratul pacientilor, iar medicul trebuie sa le faca pe toate. Nu stiu cum poate sa care ambulantierul, medicul si asistentul un pacient in limite normale, de 80 kg, ca sa nu mai spun ca sint si pacienti de 150 kg, in conditiile in care acesta este intubat; daca bolnavul este intubat, trebuie sa dea cineva la balon, iar acesta are rezervor de oxigen si trebuie tinut si tubul de oxigen. In mod automat, un astfel de bolnav are si perfuzie si injectomatul pus si, concomitent, trebuie si monitorizat; nu vad cum toate aceste manevre pot fi facute de medic, asistent si ambulantier, in timp ce tot aceste persoane trebuie sa care si bolnavul in ambulanta, dar si aparatura medicala care a fost dusa la domiciliul acestuia", a precizat dr. Stefan.
Pentru a scapa de astfel de conditii de munca, medicii de la Salvare au plecat sau vor pleca la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) de la Spitalul Judetean de Urgenta, unde beneficiaza si de niste sporuri in plus fata de salariul primit la SAJ, desi nu vor mai fi nevoiti sa depuna aceleasi eforturi profesionale, intrucit majoritatea bolnavilor ajung la spital intubati, perfuzati si stabilizati de Ambulanta. In acest sens, dr. Florin Stefan apreciaza ca medicii care au decis sa lucreze la UPU au o activitate mai comoda decit cea depusa la Salvare si, in plus, nu mai sint nevoiti nici sa se confrunte cu tot felul de cazuri sociale, cu bolnavi plini de mizerie fiziologica, paduchi, scabie etc. cum se intimpla la unele solicitari la care se prezinta ambulanta. "La spital, medicii au alte conditii, nu mai intubeaza bolnavul pe jos sau pe pat, unde este gasit de catre cei de la Ambulanta, au un salariu motivant si, ceea ce este foarte important, nu se mai confrunta cu un comportament foarte agresiv din partea populatiei. Imi pare foarte rau sa spun acest lucru, dar, din acest punct de vedere, populatia Brailei este necivilizata; cum ajungi la solicitare, apartinatorii te iau la injuraturi, la amenintari, etc., desi ajungem cit se poate de repede; este normal sa facem un anume timp cu deplasarea, dar la noi tipa toata lumea, desi se inregistreaza orice apel pe ore si pe minute si se stie exact cit a durat pina la prezentarea ambulantei la fata locului" apreciaza directorul de la SAJ Braila.

Medic agresat de interlopi

Un astfel de incident s-a petrecut recent, cind un medic de la Ambulanta a fost agresat de reprezentanti ai lumii interlope in timp ce incerca sa transporte un pacient, victima unui accident rutier mediatizat la vremea respectiva, de la Spitalul Judetean de Urgenta la Bucuresti. "Medicul a luat bataie de la apartinatorii celui bolnav in Spitalul Judetean, dar putea sa fie blocata ambulanta pe drum, spre Bucuresti, sau sa fie omoriti; nu mi se pare corect ce se intimpla, atita timp cit in ambulanta trebuie sa fie doar persoana bolnava, nu toti apartinatorii care il insoteau si care vroiau sa mearga cu el in salvare, fara a tine cont de faptul ca, pe drum, medicul trebuia sa faca tot felul de manevre medicale pentru a salva pacientul", am mai aflat de la directorul Serviciului de Ambulanta Judetean.
In timp ce unii medici de la SAJ incearca sa evite astfel de situatii generate de comportamentul recalcitrant al unor cetateni din Braila plecind la Spitalul Judetean de Urgenta, cei care vor avea cu adevarat de suferit in urma reducerii numarului de medici de la Ambulanta vor fi oamenii bolnavi, cei care au cu adevarat nevoie de interventie urgenta atunci cind apeleaza Serviciul de Ambulanta. Daca, pina acum, o parte a populatiei judetului isi descarca toate necazurile pe medicii de pe ambulanta cind aceasta nu ajungea la destinatie in timpul dorit de apartinatori, de acum, acestia vor avea surpriza ca, in cazurile mai usoare, medicii nici sa nu se mai poata deplasa, pentru ca, la o populatie de aproape 400.000 de locuitori, cit are judetul nostru, numarul actual al medicilor de la Salvare este neacoperitor fata de solicitari, iar cazurile mai putin grave vor fi preluate de asistente, in limita competentelor profesionale ale acestora. Despre acest aspect, dr. Stefan ne-a spus ca, pe linga faptul ca populatia va fi afectata, nici medicii existenti nu mai pot face fata situatiei. "Raminind 5 medici, 3 vor lucra dimineata si 2 dupa-amiaza, iar noaptea vor fi in garda 2 din cei 3 medici care lucreaza dimineata, iar populatia trebuie sa inteleaga ca, la nivelul judetului, astia sint toti medicii de la Ambulanta. Posturile s-au scos la concurs de nenumarate ori, dar nu a venit nimeni; noaptea in garda sintem 2 medici, care asiguram urgentele pentru 400.000 de locuitori, cit are municipiul si judetul Braila. Teoretic vorbind, in aceeasi secunda se pot imbolnavi mai multe persoane, pot fi accidente, sint si plecari la Bucuresti cu diversi pacienti, datorita lipsei de dotare pe diverse specialitati la nivelul Brailei, iar toate aceste solicitari trebuie sa le acoperim cu medicii pe care ii avem, pentru ca altii nu sint", a concluzionat dr. Florin Stefan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro