Mergi la conţinutul principal

Medicii de urgenţă pe cale de dispariţie

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) se confruntă cu un deficit foarte mare de medici de urgenţă. În prezent, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), există doar opt medici urgentişti şi ar mai fi nevoie de încă opt. Atât conducerea SJU, cât şi cadrele medicale de la UPU fac tot posibilul ca pacienţii să nu fie afectaţi de acest deficit.
Deşi pe site-ul SJU figurează informaţia că în cadrul UPU Brăila îşi desfăşoară activitatea un colectiv de 10 medici cu specializări şi competenţe în medicina de Urgenţă, în realitate, numărul este de doar 8.
Chiar marţi, dr. Ioniţă Antoneta, fostul medic şef UPU-SMURD, a părăsit colectivul. "I-am semnat marţi decizia doamnei doctor Ioniţă. A fost şefă la UPU, s-a retras, a mai lucrat câteva luni la noi în gărzi, acum s-a retras şi din gărzi. Practic, suntem într-un mare deficit de medici de urgenţă!", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, managerul SJU.
Posturile au fost scoase la concurs şi se aşteaptă să fie ocupate. De precizat că nu s-a prezentat niciun candidat. "O altă soluţie nu avem, pentru că este o specialitate aparte. Atunci când s-a deschis UPU, au fost şi medici cu medicină de familie, dar între timp, a devenit obligatoriu să fii medic cu medicină de urgenţă, specialitate de sine stătătoare. Ultimul post scos la concurs a fost la finalul lui 2014 şi ne-a venit un rezident, Dinişoae Octavian. Odată ce ai scos posturile la concurs, rămân acolo la Ministerul Sănătăţii. Nu poţi să scoţi continuu. Trebuie să aştepţi să ţi se ocupe. În rezidenţiat dacă scoatem, 5 ani postul e ocupat. Aşteptăm să se pregătească medicul şi să se prezinte la post. Dar noi tot deficit avem pentru că pregătirea nu se face la Spitalul Judeţean Brăila, ci în centre universitare, Bucureşti, Timişoara, Cluj, Constanţa. Posturile rămân blocate în perioada asta. Nu poţi să le scoţi din nou la concurs", a mai adăugat dr. Iugulescu.

Vine unul, pleacă doi

În luna iunie 2014, unitatea spitalicească brăileană a primit vizita secretarului de stat Raed Arafat, care a promis că va trimite de îndată cinci medici de urgenţă la UPU Brăila. Însă, la aproape zece luni de la această promisiune, doar un singur medic urgentist a călcat pragul UPU. Situaţia devine tragi-comică în condiţiile în care, în loc să se diminueze deficitul, acesta s-a mărit, deoarece alţi doi medici de această specialitate au demisionat din cadrul unităţii spitaliceşti.
"E o situaţie grea pentru ei. Una din consecinţele acestui deficit uriaş este că îşi pot lua cu greu concediu. Alta, cea mai importantă, o reprezintă suprasolicitarea. Medicii de urgenţă lucrează în ture care cer să fie tot timpul în UPU. Dacă în spital mai ai şi nişte perioade de respiro, ei trebuie să fie tot timpul în UPU, să consulte oamenii. Sunt cu resursele la maxim", ne-a precizat managerul SJU.
Situaţia dezastruoasă se regăseşte, din păcate, în mai multe judeţe. La începutul lunii martie, Raed Arafat afirma pentru presa centrală că "nu mai este o problemă de blocare a posturilor, se pot angaja medicii, există şi fonduri de angajare. Problema este să găsim medicii. Când faci concurs, trebuie să fie efort făcut de către şeful unităţii de primiri urgenţe şi de către managerul spitalului ca să atragă medici.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro