Medicii de familie brăileni sunt la un pas de a răbufni din cauza disfuncţionalităţilor din sistemul medical românesc.
"Practicarea profesiei noastre a ajuns un demers greoi, birocratic şi riscant, cu legi ambigue, softuri gratuite, dar nefuncţionale, imputări abuzive şi aberante, practic o cursă cu obstacole şi cu o finanţare la limita subzistenţei cabinetelor", potrivit unui comunicat de presă transmis redacţiei de Viorica Naumov, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) - filiala Brăila. Cadrele medicale mai spun că în ultimul an au făcut zeci de demersuri şi de documente pe care le-au depus la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, la Ministerul Sănătăţii, dar şi la Guvern. Reprezentanţii acestor instituţii nu au rezolvat însă problemele semnalate, ci doar au aruncat vorbe în vânt, că vor lua măsuri. "Suntem aproape o treime din medicii ţării şi suntem angajatori pentru 20.000 de asistente medicale. Ne îngrijim de nevoile medicale de bază ale pacienţilor şi reprezentăm, de regulă, singura asistenţă medicală la care pacienţii noştri au acces. Cu toate acestea, îngrădirile trasate în Contractul-cadru impus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu ne permit să le oferim lucruri elementare, investigaţii şi medicamente uzuale, tratamente pe care orice ţară civilizată le consideră cheia de boltă a sistemului de sănătate", se mai precizează în comunicat.
Sâmbătă, la Bucureşti, va avea loc şedinţa Senatului SNMF, iar atunci se va decide dacă se va semna Contractul-cadru pe care medicii de familie îl consideră "înjositor şi discriminator".
Cadrele medicale spun că unul din motivele pentru care sunt la un pas de protest este îngrădirea unei accesibilităţi optimale a pacienţilor la serviciile medicale din cauza deficienţelor multiple ale sistemului informatic al CNAS, mai ales de la intrarea în funcţiune a cardului de sănătate. Aceste erori ale sistemului au dus la neplata conform contractului a serviciilor medicale sau imputări nejustificate în sectorul medicinii de familie.