Mergi la conţinutul principal

Medicii de familie refuza instituirea plafoanelor pentru medicamente

Pentru ca Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate (CNAS) au refuzat medicilor de familie dreptul constitutional de a fi reprezentati la negocierea contractului-cadru de furnizare de asistenta medicala primara si a normelor de aplicare a acestui contract, medicii de familie refuza categoric ideea instituirii plafoanelor pentru medicamente gratuite sau compensate.
Atit la intilnirea zonala a medicilor cu ministrul Sanatatii, care a avut loc la Constanta, cit si la sedinta Colegiului National al Medicilor desfasurata la Bucuresti la sfirsitul saptaminii trecute, medicii de familie au protestat fata de impunerile contractului-cadru, pe care il apreciaza inrobitor.
Dr. Florin Ioan, presedintele Colegiului Medicilor din Braila, ne-a spus ca mutarea bugetului pentru medicamente de la farmacii la medicii de familie a fost amplu dezbatuta la nivel central de reprezentantii tuturor factorilor implicati, dar ca parerile sint inca impartite si nu s-a luat inca o decizie in acest sens.
Pe de alta parte, dr. Ileana Branza, presedintele Societatii Medicilor de Medicina Generala/ Medicina de familie din judetul Braila, ne-a informat ca medicii au inaintat deja un protest tuturor forurilor competente, avertizind ca, prin mutarea plafoanelor pentru medicamente de la farmacii la medicii de familie, asistenta medicala primara va intra in faliment. Medicii generalisti apreciaza ca noul contract-cadru este inrobitor, in sensul ca au numai obligatii, iar in ceea ce priveste veniturile, acestea sint mult in urma altor specialitati medicale. Practic, venitul net al unui al unui medic angajat intr-o unitate cu paturi este echivalent venitului brut al unui cabinet al carui medic de familie are inscrisi pe lista de capitatie 1.300 pacienti, cu deosebirea ca, din acest venit, sint acoperite toate cheltuielile. Este vorba de cheltuielile de personal - plata asistentelor medicale, contabil, ingrijitor de curatenie; de intretinere-incalzire, curent electric, apa, salubritate, incinerare materiale sanitare; de plata chiriei, a autorizatiilor si asigurailor de malpraxis, cit si a contributiilor personale pentru pensie, sanatate, cotizatii, impozit.
"Este usor de vazut ca, in urma achitarii tuturor acestor obligatii, venitul net al medicului de familie nu depaseste 300 - 500 lei RON, adica chiar mai putin decit o asistenta medicala platita conform legislatiei in vigoare, aspect rusinos, in conditiile in care medicina primara rezolva 70% din cazurile care se prezinta la medic, degrevind astfel asistenta prespitaliceasca si spitaliceasca", am aflat de la dr. Ileana Branza.
Prin protestul inaintat Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cit si Guvernului Romaniei, medicii de familie apreciaza ca, potrivit legislatiei in vigoare, pe linga timpul alocat pentru consultul pacientilor, sint impovarati cu tot felul de probleme care tin de administrarea cabinetului.
"Nu avem nimic cu colegii nostri din specialitatile care beneficiaza de sporuri (75% - psihiatrie, 100% boli contagioase, TBC etc., dar sa nu uitam ca acesti pacienti, pina sa ajunga in cabinetele din specialitatile respective, trec prin cabinetul medicului de familie. O problema grava o reprezinta cabinetele medicale in sine, avind in vedere ca, dupa 1 ianuarie 2007, aproximativ 75% din cabinetele de medicina de familie nu vor mai putea functiona, din cauza ca nu respecta normele europene de autorizare sanitara si acreditare, aceste cabinete necesitind investitii pe care medicul de familie nu si le poate permite prin contractul incheiat cu Casa de Asigurari de Sanatate", se mentioneaza in protest.

Medicii de familie vor fi nevoiti sa aleaga cui sa scrie reteta si pe cine lasa sa moara

Desi nu le-a cerut nimeni parerea, medicii de familie refuza categoric si condamna cu vehementa ideea instituirii plafoanelor de cheltuieli pentru medicamente compensate sau gratuite si pentru investigatii paraclinice. Ei se considera furnizori de servicii de sanatate si nu administratori ai Fondului Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si apreciaza ca este contrar eticii si deontologiei medicale sa fie obligati sa aleaga cui sa scrie reteta sau pentru cine sa recomande investigatii si pe cine lasa sa moara.
Fata de astfel de perspective, medicii de familie sint convinsi ca asistenta medicala primara va intra in faliment, iar asistenta medicala ambulatorie si spitaliceasca va fi depasita de numarul mare de bolnavi.
"Un calcul sumar arata ca medicul de familie are in medie 500 de consultatii lunar, iar la 11.000 de medici de familie rezulta in total un plus de 5.500.000 consultatii ce vor trebui rezolvate la celelalte nivele de asistenta medicala. In aceste conditii, sistemul sanitar romanesc va intra in colaps", ne-a informat dr. Ileana Branza.
Pentru a preveni declansarea unei astfel de situatii, medicii au facut citeva propuneri Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate: un contract de furnizare de servicii medicale in asistenta medicala echitabil, negociat corect de cei doi parteneri - CNAS si reprezentantii recunoscuti ai medicilor de familie, care sa asigure medicului de familie un venit comparabil cu al medicilor de alta specialitate angajati in unitati sanitare, alocarea sumelor necesare pentru aducerea cabinetelor medicale de medicina de familie existente la standardele cerute de UE; administrarea decenta a Fondului Unic de Asigurari Sociale de Sanatate de catre CNAS prin reevaluarea listei de medicamente gratuite si compensate si prin stabilirea pachetului de servicii de baza acordate unui asigurat.
Dupa cum ne-a informat dr. Ileana Branza, acest protest beneficiaza de intreaga sustinere a Comisiei de Medicina de Familie a Colegiului Medicilor din Romania, a Societatii Nationale de Medicina Generala/ Medicina de Familie, practic, de sustinerea tuturor medicilor de familie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro