Medicii de familie, prima speranță a pacienților | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Medicii de familie, prima speranță a pacienților

* ieri, pe 19 mai, a fost Ziua internațională a Medicului de Familie, ocazie pentru mulți dintre noi, de a le arăta recunoștință medicilor de familie, cei care sunt în prima linie atunci când pacienții se confruntă cu o problemă de sănătate * ”Colegilor mei le urez sănătate, putere de muncă și legislația să ne fie din ce în ce mai favorabilă pentru a ne permite să ne desfășurăm activitatea așa cum am vrea noi și pentru libertatea de a ne pune în practică cât mai mult din cunoștințele noastre”, spune medicul de familie Raluca Vodă (foto)

 

Ieri a fost ziua medicilor de familie din întreaga lume, un eveniment care a luat  naștere în 2010, la inițiativa World Organization of Family Doctors (WONCA). Pentru noi, o zi ca oricare alta, însă pentru ei o nouă zi în slujba pacientului, o nouă zi în fața bolilor, stresului, riscurilor de zi cu zi și, mai ales, în fața provocărilor.

Pe medicul de familie Raluca Vodă l-am găsit la treabă, printre pacienți. De 18 ani face asta și mărturisește că îi place, în continuare, la fel de mult ca în prima zi, când a pășit pragul acestui cabinet. Pacienții o iubesc. O iubesc pentru că este un medic bun, care nu spune nu, iar atunci când îți deschide ușa de la cabinet te întâmpină cu un zâmbet cald, care își dă curaj și încredere. ”Am ales această specialitate pentru că voiam să fiu, într-un fel, pe picior de egalitate cu pacientul. În spital, pacientul este într-o situație, așa, puțin mai delicată. Aici, la cabinet, eu consider că suntem de la egal la egal. Am vrut să am patologie și pacienți cât mai variate și să am câte puțin din fiecare specialitate. Și puțină pediatrie, puțină obstetrică, reumatologie și medicină internă. Am început acum 18 ani activitatea la cabinet și îmi place, în continuare, foarte mult ceea ce facem noi aici”, ne-a spus medicul primar în Medicină de Familie, Raluca Vodă. A moștenit pasiunea pentru medicină de la tatăl său, dar și-a ales singură acest drum, din trei motive: provocare, plăcerea de a avea o legătură mai strânsă cu pacienții și spune ea,  faptul că ai o imagine de ansamblu asupra pacientului, dacă știi din toate specialitățile câte puțin.  ”Profesia aceasta, da, este moștenită din familie, însă tatăl meu m-a prevenit că nu o să fie ușor să fii medic, deci nu am fost împinsă de la spate. A fost dorința mea. Profesia de medic înseamnă provocare, plăcerea de a avea o legătură mai strânsă cu pacienții decât cu oricare altă specialitate medicală. Pe lista unui medic de familie se pot afla trei, chiar patru generații de pacienți din aceeași familie, o legătura care, în timp, devine foarte strânsă și cred că ăsta este un avantaj și pentru medic, pentru că știm tot istoricul medical, și, bineînțeles, pentru pacient ”, ne-a mărturisit  Raluca Vodă, unul dintre puținii medici de familie din Brăila care au decis să pună umărul la campania de vaccinare la cabinet. O nouă provocare pentru dr. Vodă despre care spune că, până acum, decurge foarte bine și fără reacții adverse în urma inoculării cu serul de la Johnson & Johnson: ”Campania de vaccinare decurge foarte bine. Vaccinăm cam cinci persoane pe zi. Solicitări sunt din ce în ce mai multe, inclusiv din afara listei.  Îi notăm, luăm legătura cu ei, îi programăm. E foarte simplu. Niciun efect advers până acum și nici la colegele mele nu am auzit.”

Acum, la ceas aniversar, de Ziua Internațională a Medicului  de Familie, dr. Raluca Vodă spune că le transmite colegilor săi sănătate și putere de muncă, dar și o legislație favorabilă care să-i ajute, nu să-i încurce: ”Colegilor mei le urez sănătate, putere de muncă și legislația să ne fie din ce în ce mai favorabilă pentru a ne permite să ne desfășurăm activitatea așa cum am vrea noi și pentru libertatea de a ne pune în practică cât mai mult din cunoștințele noastre, deci legea să nu ne limiteze în activitatea noastră.”

Județul Brăila numără în prezent aproximativ 140 de medici de familie activi însă, din păcate, mult prea puțini au spus ”Da” campaniei de vaccinare la cabinet, Brăila fiind pe ultimele locuri la nivel național la procentul de vaccinare la cabinet.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro