Medicii de familie brăileni au început protestele! La fel ca şi colegii din ţară, ei sunt nemulţumiţi că, nici până acum, nu au fost făcute publice documentele pe baza cărora ar trebui semnate contractele cu casele de asigurări de sănătate. Este vorba despre Contractul-Cadru şi Normele sale de aplicare, ce ar trebui semnate la data de 1 iulie.
"În ciuda faptului că am solicitat de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii formele actualizate ale celor două acte normative care stau la baza contractării noastre, suntem ignoraţi în continuare! În ciuda faptului că am furnizat Ministerului Sănătăţii un expert în medicina familiei, suntem ignoraţi în continuare! În aceste condiţii, medicii de familie NU semnează contractele în forma actuală", se arată într-un comunicat al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).
Încă de miercuri, 15 iunie, cadrele medicale au început să poarte banderole albastre şi au afişat la cabinete informaţii privind revendicările lor. În ceea ce priveşte programul consultaţiilor, pacienţii vor primi informaţii în legătură cu calendarul protestelor.
"Aceasta este o primă manifestare de protest pe care o facem acum, înainte de 1 iulie, când ar trebui să semnăm noul contract. Până acum au mai fost semnale pe care noi le-am dat către CNAS şi către Ministerul Sănătăţii în sensul de a prezenta acestor instituţii documente prin care atrăgeam atenţia asupra deficienţelor din medicina primară. Din păcate nu au fost semnale că cerinţele noastre, absolut obiective, ca profesionişti în domeniu, au fost luate în seamă. Pentru că se apropie 1 iulie iar acest contract cadru, în forma actuală, nu are niciun fel de îmbunătăţire în ceea ce priveşte activitatea medicală în medicina primară, considerăm că trebuie să atragem şi mai mult atenţia, atât decidenţilor cât şi populaţiei, că modul în care ne desfăşurăm activitatea nu este deloc optim pentru noi şi pentru pacienţi. Dorim un Contract-cadru echilibrat şi corect, realizat împreună cu profesioniştii din medicina primară" ne-a declarat Viorica Naumov, preşedintele SNMF - filiala Brăila.
Ce se va întâmpla cu pacienţii
"Dacă la 1 iulie, Contractul-cadru nu va avea modificările cerute de noi, acel contract nu va fi semnat de către medicii de familie din ţară. Asta înseamnă pentru pacienţi că vom asigura asistenţă medicală în sistem privat, deci contra cost, pentru alte situaţii se vor adresa direct sistemului spitalicesc pentru că fără contract noi nu putem să asigurăm asistenţă medicală cu reţete compensate, cu bilete de trimitere, deci cu tot ceea ce înseamnă contract cu Casa de asigurări. Dar noi sperăm din suflet să nu ajungem până acolo pentru că toate cerinţele pe care noi le-am tot arătat decidenţilor din sănătate sunt 90%, dacă nu chiar 100%, în beneficiul pacienţilor. Cerinţele nu sunt pentru medici, sunt în primul rând pentru pacienţi şi pentru asistenţa medicală a acestora, pentru că 75% din serviciile medicale acordate populaţiei sunt făcute în medicina primară" a adăugat Viorica Naumov.