Mergi la conţinutul principal
Încă una de-a lui Arafat

Medicii cărăuși de bolnavi

* într-un ordin dispus de la nivel național de la Departamentul pentru Situații de Urgență se arată că echipajele pentru situații de urgență asigură sprijinul pentru personalul ambulanțelor în transportul de persoane, doar dacă acestea au greutatea corporală mai mare de 90 kg, cu stare critică * la Serviciul de Ambulanță Județean Brăila au fost transmise noile prevederi, ce au intrat în vigoare din 1 iulie, și se cere respectarea actelor normative în vigoare * medicul Florin Ștefan, din cadrul SAJ Brăila, și-a exprimat revolta în acest sens, față de decizia dispusă la nivel național de Raed Arafat, și spune că nu poate lua el în brațe bolnavi de 70 - 80 kg, care sunt și în stare critică, pentru a-i duce la ambulanță

 

Numai bolnav să nu fii! Dar nici medic la Ambulanță nu e mai bine! Situație critică pentru bolnavii în stare gravă cu o greutate până în 90 de kg, dar și pentru  medicii de la Servicul de Ambulanță Județean (SAJ) Brăila care sunt puși în situația de a se descurca cu transportul bolnavilor. Eventual să-i ducă în cârcă!

Mai exact, într-un ordin de la nivel național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se arată că echipajele pentru situații de urgență asigură sprijinul pentru personalul ambulanțelor în transportul de persoane, doar dacă bolnavii au greutatea corporală mai mare de 90 kg, și se află în stare critică.

Medicul Florin Ștefan, din cadrul SAJ Brăila, și-a exprimat revolta în acest sens, față de decizia dispusă la nivel național de Raed Arafat, care este șeful  Departamentului pentru Situații de Urgență. Dr. Ștefan ne-a declarat că, în multe situații, nu a fost ajutat de lucrătorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila în transportul pacienților cu o greutate mult prea mare - 70 - 80 kg, evident fiind invocat ordinul de la nivel național.

Medicul de la Salvare a ținut să explice faptul că este practic imposibil să cobori dintr-un apartament sau să îl urci pe un bolnav, care are o anumită greutate, chiar dacă sub 90 de kg, și care mai este și în stare critică, eventual în scaun cu rotile. “Eu sunt medic, vin la pacient pentru a-i acorda ajutor medical, poate avea și 70-80 de kg, eu nu pot să îl duc în brațe, dacă mai este în stare critică este și mai grav. Noi venim cu aparatură medicală, cei de la pompieri nu vin, eu nu pot să cobor bolnavul din casă. Sau cum duc un astfel de bolnav de la spital acasă!? Astfel de decizii pe care le dă Arafat sunt absurde, rolul nostru, al medicilor, este de a salva viețile oamenilor, iar eu nu pot căra bolnavul. Nu are cine să îl ducă, sunt oameni cu fracturi, dacă mai au și o anumită greutate este nevoie de mai multe persoane pentru a-l putea susține și aduce la ambulanță. Am avut persoane cu tahicardie, este o urgență, cu peste 70 de kg, îi chem pe cei de la pompieri și nu vin. Cum ajung cu acești bolnavi la spital!? Se arată în ordin că se acordă ajutor doar dacă bolnavul are peste 90 de kg și este în stare critică, este absurd, Dar dacă are 70 - 80 kg și nu poate sta pe picioare, eu cum îl iau!?Nu poți salva vieți în asemenea condiții”, a declarat, revoltat, dr. Florin Ștefan.

 

În adresa transmisă de ISU către Ambulanță se cere respectarea actelor normative în vigoare

Ni s-a pus la dispoziție o adresă transmisă de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dunărea” Brăila - cu sigla Ministerul Afacerilor Interne -Departamentul pentru Situații de Urgență - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență,  către managerul Serviciului de Ambulanță Județean Brăila, dr. Iuga Viorica. Aceasta a fost transmisă în data 1 august, fiind vorba despre o “atenționare”, dacă ne putem exprima astfel, cu privire la respectarea actelor normative în vigoare. Se arată clar că lucrătorii de la serviciile de urgență pot acorda ajutor pentru transportul bolnavilor doar dacă aceștia au peste 90 kg și sunt în stare critică.

Prezentăm în continuare adresa transmisă către SAJ Brăila, semnată de Inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dunărea” al Județului Brăila, colonel Ion Cristian, în care se prezintă normele legale dispuse de la nivel național: “Prin prezenta vă informăm că în conformitate cu ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din 17.06.2022 pentru aprobarea Concepției generale privind planificarea, pregătirea, organizarea și desfășurarea acțiunilor de răspuns, intrat în vigoare la data de 01.07.2022, în Anexa nr. 1 sunt detaliate Misiunile operative ale unităților și subunităților de intervenție din cadrul Inspectoratului General pentru asigurarea răspunsului în situații de urgență și îndeplinirea activităților specifice în cadrul funcțiilor de sprijin din competență.

La punctul 16 din anexă - tipuri de misiuni operative , în categoria misiunilor de sprijin ale acțiunilor de intervenție și/sau de protecție a comunităților este menționat explicit faptul că echipajele serviciilor profesioniste pentru situații de urgență “asigură sprijinul pentru personalul ambulanțelor în transportul de persoane care au greutatea corporală estimată mai mare de 90 kg, cu stare critică de sănătate la ambulanță, doar în afara amplasamentelor medicale (spitale, policlinici, centre de analiză, centre de transfuzii, etc.)

Având în vedere cele expuse și ținând cont de faptul că au fost primite rapoarte din partea subordonaților în referire la nerespectarea ordinului amintit anterior, vă rugăm să dispuneți măsurile necesare instruirii pe bază de semnătură a întregului personal propriu, precum și a celor care execută serviciu în cadrul dispeceratului comun ( ISU - SAJ - IPJ) , cu privire la respectarea și aplicarea întocmai a prevederilor actelor normative în vigoare”.

Practic, medicii și asistenții de la Ambulanță trebuie să se descurce cum pot, să fie ajutați cu transportul pacientului de familie, dacă are, de șoferul ambulanței, care este doar unul, sau eventual de oamenii de pe stradă.  

 

Intervenție dificilă a medicilor de la Ambulanță, după ce un bărbat a căzut în Dunăre

Medicul Florin Ștefan ne-a relatat un caz dificil, produs vinerea trecută (29 iulie), când personalul medical SAJ Brăila a fost solicitat pentru acordarea de îngrijiri medicale în cazul unui bărbat căzut în Dunăre, prin zona Mărașu.

Ajunși pe malul Dunării, cu aparatura medicală, medicii de la Ambulanță s-au trezit că trebuie să treacă fluviul, pentru a ajunge la persoana în cauză, întrucât trupul bărbatului nu a fost adus la mal pentru ca medicii să îl poată consulta și să vadă dacă mai este în viață. Medicul Ștefan susține că Poliția Transporturi ar fi venit cu o mică ambarcațiune, ba chiar îi întreba de ce sunt așa mulți și de ce au atâta aparatură, pentru că ambarcațiunea nu rezistă. Medicul s-a trezit că trebuie să meargă el prin Dunăre să ajungă la persoana în cauză, deși aceasta trebuia să fie scoasă la mal. Oricum după ce bărbatul a fost scos, medicul a constatat că acesta era decedat. “Vinerea trecută, am fost la Dunăre. Era o persoană care s-a aruncat în apă. ISU trebuia să îmi aducă persoana respectivă la mal, să mă pot ocupa de ea, să văd dacă mai este în viață. Aveam aparatură, a venit de la Poliția Transporturi cu o panaramă de  ambarcațiune, micuță, ne spunea că nu rezistă, că suntem prea mulți, noi eram 2 inși, și că aveam prea multă aparatură. Am ajuns acum să mă duc eu după cel căzut în Dunăre? Pentru că trebuia să fie adus la mal. Oricum, după ce acesta a fost scos din apă, am constatat că era decedat”, a declarat dr. Ștefan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro