Medicii braileni si-au facut datoria in lupta cu gripa aviara | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Medicii braileni si-au facut datoria in lupta cu gripa aviara

Ieri, la Sala de conferinte a Teatrului "Maria Filotti" s-a desfasurat simpozionul medical cu tema "Actualitati in gripa aviara", manifestare care s-a bucurat de prezenta prof. dr. Adrian Streinu-Cercel de la Institutul "Prof. Dr. Matei Bals" din Bucuresti.
Avind in vedere contextul epidemiologic din judetul Braila si faptul ca au existat focare active de gripa aviara, la initiativa Directiei de Sanatate Publica si cu sprijinul Primariei Municipiului Braila, departamentul profesional - stiintific din cadrul Colegiului Judetean al Medicilor a organizat acest simpozion medical cu scopul de informare si sensibilizare a corpului medical privind etiologia, clinica, tratamentul, profilaxia si continutul sistemului de alerta rapida intr-un focar de gripa aviara. Dupa cum ne-a informat dr. Dorina Tite, seful departamentului profesional-stiintific al Colegiului Medicilor Braila, problema si problematica gripei aviare cu virus H5N1 a fost intens mediatizata, dar, cum se intimpla in asemenea situatii, au aparut neclaritati, confuzie, panica.
"Gripa aviara reprezinta o reala amenintare sociala, politica si economica, ce implica mari costuri pentru izolarea zonelor afectate: protectia si ajutorarea populatiei, aplicarea procedurilor standard prevazute in tari europene, informarea locuitorilor, documentarea corpului medical, informarea organismelor internationale".
Potrivit sursei citate, exista proceduri standard ale OMS privind gripa aviara si, in acest context, toate tarile trebuie sa coopereze si sa actioneze unitar in incercarea de a preveni si, acolo unde este necesar, de a stopa aceasta maladie. Se impun masuri ferme si bine coordonate la nivel national, pentru ca boala sa fie controlata. "Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) foloseste 6 faze de alerta pandemica: un sistem de informare asupra gravitatii amenintarii si a necesitatii de a intreprinde masuri preventive. Fiecare faza de alerta coincide cu o serie de activitati ce vor fi intreprinse de OMS, guverne, industrie. Trecerea de la o faza la alta este determinata de aspectul epidemiologic al bolii, de caracteristicile virusurilor circulante. Lumea este, in prezent, in faza a 3-a de alerta, constind in aparitia unui nou subtip de virus gripal ce determina imbolnavire la oameni", apreciaza specialistii.
Pe tot parcursul lucrarilor prezentate, medicii braileni au obtinut cele mai recente informatii privind gripa aviara, cit si date referitoare la incidenta acestei pandemii de-a lungul anilor in diverse zone ale lumii.
Alaturi de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel au mai prezentat, ieri, lucrari pe tema "Actualitati in gripa aviara" dr. Victoria Arama, sef de lucrari la Institutul "Prof. dr. Matei Bals" din Bucuresti si dr. Delia Rasnoveanu, medic primar epidemiologie - boli infectioase, director executiv - adjunct medicina preventiva din cadrul Directiei de Sanatate Publica Braila.

"Gripa aviara este o realitate"

Aflat pentru prima data in Braila, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a declarat, in exclusivitate pentru cititorii ziarului nostru, ca, desi nu a vizitat decit centrul vechi al orasului, Braila este plina de istorie si ca va reveni cu placere, ori de cite ori medicii braileni ii vor oferi aceasta ocazie. Referindu-se la tema simpozionului de ieri, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel ne-a declarat: "Din pacate, gripa aviara este o realitate. Ne place sau nu, asta e si trebuie sa-i facem fata, judetul Braila s-a confruntat cu multe focare de gripa aviara si a facut fata cu succes. Nu pot decit sa-i felicit pe colegii de aici pentru ca au raspuns la toate solicitarile noastre si, mai mult decit atit, au fost in contact direct cu posibilii pacienti; a fost destul de greu pentru ei, dar cu rezultate foarte bune. Rezultatele au constat in faptul ca nu s-a inregistrat nici un caz de gripa aviara la om; este lucrul pe care nu l-am dorit, pe care am contat si care s-a realizat. Din acest punct de vedere, pot spune ca, pentru perioada actuala, am scapat cu totii cu fata curata, cu eforturi extraordinare atit din partea veterinarilor, cit si din partea colegilor din medicina umana".
In opinia sursei citate, pentru moment, pericolul a trecut, dar s-ar putea sa reapara virusul gripei aviare catre sfirsitul anului, in lunile noiembrie - decembrie, odata cu racirea vremii. In ceea ce priveste implicarea guvernantilor in tot felul de dezastre cu care se confrunta populatia in ultima perioada, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a precizat ca sint cam multe nenorociri.
"Sintem un popor prea rabdator si rabdam multe chestii pe care n-ar trebui sa le rabdam, inclusiv din partea guvernantilor. In contextul actual, guvernantii s-au implicat, dar nu trebuia sa se ajunga aici".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro