Medicii brăileni resimt tot mai tare presiunea Valului 4 Covid | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Medicii brăileni resimt tot mai tare presiunea Valului 4 Covid

* ”Va fi foarte greu de gestionat situația!”, declară managerul Spitalului Județean de Urgență Brăila, în contextul în care mai toate paturile alocate bolnavilor Covid sunt deja ocupate, iar numărul de medici este, în continuare,  la fel de mic * singurul sprijin pe care l-a primit recent unitatea spitalicească a fost o detașare a unui medic pneumolog, de la Spitalul TBC Brăila, dar pentru ca lucrurile să funcționeze normal, spune conducerea spitalului județean, ar mai fi nevoie de cel puțin încă șase specialiști * despre situația critică din spitale au vorbit recent, în cadrul unei videoconferințe, prim-ministrul României, miniștrii și mai mulți reprezentanți din Brăila și din celelalte județe ale țării, unde s-au propus și câteva soluții urgente

 

Se agravează situația în spitale, din cauza evoluției fulminante a pandemiei de coronavirus! Ce înseamnă asta mai exact? Ei bine, acel scenariu sumbru pe care l-au luat în calcul autoritățile centrale, medicii și șefii spitalelor, la sfârșitul verii, devine realitate. Și nu o spunem noi, ci este radiografia, la ora actuală, a unităților spitalicești cu paturi covid! Și, din păcate, Brăila nu face excepție. Aici, spațiul alocat pentru pacienți covid este deja ocupat în proporție de aproximativ 70%, pe secțiile Boli infecțioase, Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și Corpul E, unde erau pregătite, inițial, 175 de paturi. Problema este că numărul de medici a rămas același, cu excepția unui pneumolog, detașat chiar marți, de la Spitalul TBC, la SJU Brăila, pentru a veni în sprijinul tratării bolnavilor. Necesarul de medici este însă mult mai mare și situația devine tot mai acută, pe zi ce trece, cu cât crește și numărul pacienților Covid.

Având în vedere situația locurilor de la ATI, a evoluției pandemiei din ultima perioadă, dar și a deficitului de medici, care se resimte tot mai mult în spitale, marți, 21 septembrie, la nivel național, în cadrul unei videoconferințe la care au participat prefecții, reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică, managerii de spitale, medici și reprezentanții ISU, în frunte cu mai mulți oficiali din Guvern și prim-ministrul, s-au propus câteva soluții, pe termen scurt, pentru ca lucrurile să se desfășoare cât de cât normal. Acestea constau în suplimentarea paturilor la ATI, detașarea medicilor și nu în ultimul rând, vaccinarea, în număr cât mai mare. ”S-a discutat problema paturilor din secțiile ATI. Deci, practic, trebuie să se revină la 1.800 de paturi la nivel național, câte au fost disponibile înainte de relaxare. Acolo unde este posibil, să se suplimenteze. La Brăila, la Spitalul Județean de Urgență Brăila, la ATI Covid, avem 10 paturi ocupate toate și încercăm să ajungem la 12, câte erau înainte de data de 1 iunie când s-a trecut la relaxare. Azi - mâine trebuie să ne ocupăm de asta, să fie funcționale și aceste paturi. Dar problema numărul unu rămâne lipsa de personal. Paturile le asiguri, dar nu prea sunt medici pe partea de ATI, pe secțiile de Covid. Pentru că Spitalul Județean trebuie să asigure, cu un număr foarte mic de medici și celelalte linii de urgență și de ATI. Deci au patru fluxuri acolo. În ceea ce ne privește, noi încercăm astăzi(n.r. –  miercuri, 22 septembrie a.c.), să rezolvăm problema celor două paturi și am discutat cu doamna manager de la Spitalul județean, să devină funcționale și cele două paturi. Chiar dacă problema mai mare este lipsa de medici, contează foarte mult și cele două paturi în plus. Să fim pregătiți, poate se vor mai face detașări”, a declarat prefectul interimar al Instituției Prefectului-Județul Brăila, Nicolae Nițescu.

Dacă problema lipsei de paturi și-a găsit o rezolvare, cel puțin deocamdată, managerul Spitalului Județean de Urgență Brăila nu poate spune același lucru și despre deficitul de medici. Și nu doar pe secția ATI. ”Da, se va suplimenta numărul de paturi la ATI, așa cum am prevăzut. Din păcate, avem deficit de medici specialiști pe ATI și pe Medicină internă și pe Boli infecțioase și va fi foarte greu de gestionat situația! Noi mai putem să suplimentăm cu două paturi la ATI, dar nu pot să spun că ne ajută foarte mult. În momentul în care am dat drumul și la Corpul E complet, numai pentru Covid, deja se umple și nu mai avem personal suficient ca să asigurăm gărzile și continuitatea activității (...) Dacă mă iau după normativ, ar fi nevoie de foarte mulți, pe fiecare specialitate, dar în momentul de față, practic, dacă am obține măcar câte doi specialiști pe fiecare specialitate sau rezidenți în ultimii ani, ne-ar ajuta ca să ne mai degrevăm un pic. Am făcut cerere, solicitări pentru detașarea de medici, dar încă nu am primit niciun răspuns”, a spus managerul SJU Brăila, Delia Râșnoveanu. Este nevoie de cel puțin șase medici pentru ca lucrurile să funcționeze normal, adaugă sursa citată, care ne-a mărturisit că la ATI, pentru a face față valului mare de pacienți a dispus reangajarea a cinci medici pensionari, pentru a acoperi cazurile urgente non-covid. Cât privește secția ATI destinată cazurilor covid, aici lucrează, în total, șase medici, care sunt titulari. Întrebată care este situația actuală din spital, șefa unității spitalicești a recunoscut că, în condițiile actuale, va fi foarte greu de gestionat situația. Concret, în cifre asta înseamnă că din cele aproximativ 175 de paturi alocate inițial pentru covid sunt ocupate deja 121. ”La ATI Covid sunt 10 pacienți, pe 10 paturi. La Boli infecțioase erau 80 de pacienți, pe 85 de paturi, iar la Corpul E, cred că erau 31, dimineață ( n.r. – miercuri, 22 septembrie)  ”, a informat conducerea SJU Brăila. Dacă tragem linie, mai rămân libere doar 54 de paturi, respectiv 5 pe secția Boli infecțioase, 49 în Corpul E,  plus cele două paturi la ATI, care ar urma să se suplimenteze.

 

Prefect: ”Eu sunt ProVaccinare!”

O altă problemă de pe ordinea de zi a videoconferinței de marți a fost și numărul mic de persoane vaccinate la nivel național, iar aici au intrat în discuție și cadrele didactice și personalul medical. În acest context s-a amintit despre necesitatea unei a treia doze de vaccin anti-Covid, care ar urma să înceapă cât de curând.  ”S-a discutat și despre a treia doză, dar nu s-a pus accent pe asta, dar s-a încurajat vaccinarea în rândul personalului medical, a cadrelor didactice, pentru că ce va urma nu prea arată bine. Ieri (n.r. - marți, 21 septembrie a.c.) au fost 6.700 de cazuri, la retestare încă vreo 580, deci vreo 7.300, aproape 7.400 de cazuri, total, la nivel național. Da, eu sunt vaccinat, din luna martie. Nici nu se discută. Și soția, care e cadru medical, și colegii mei din Prefectură, cei mai mulți sunt vaccinați(...) Problema este că oamenii se raportează la persoana care îi conduce ori, dacă noi nu îi încurajăm să se vaccineze, să fim un exemplu, nu prea e bine! Cum ar putea ei să aibă încredere, să facă acest pas, dacă nici noi ca autorități, nu-l facem? Eu sunt provaccinare! Eu spun că este bine să ne vaccinăm, cu toată convingerea!”, a conchis prefectul interimar al Instituției Prefectului-Județul Brăila, Nicolae Nițescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro