De la 1 august a intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă nr. 20/2016 care prevede, printre altele, ca timpul din gărzile peste norma lunară să se ia în considerare la vechimea în muncă şi în specialitate, lucru ce nu era luat în calcul până acum.
"Această ordonanţă 20/2016 vrea să îmbunătăţească lucrurile. Până acum toate gărzile făcute peste norma obligatorie erau plătite, dar nu erau trecute în vechime. Noua lege îşi doreşte ca aceste gărzi să intre şi în vechimea muncii. Totuşi, la nivel de spital nu am primit normele de aplicare a acestei ordonanţe, aşteptăm să vedem cum să acţionăm în continuare. Până apar normele noi vom funcţiona pe vechea lege şi vom asigura continuitatea actului medical. Medicii sunt mulţumiţi în ideea în care aceste gărzi vor intra în vechimea fiecăruia. E o intrare în legalitate, este un lucrul bun", ne-a declarat Alina Neacşu, purtător de cuvânt SJU Brăila.
Legea mai prevede ca gărzile efectuate de personalul medical în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază să se desfăşoare în baza unui contract de muncă cu timp parţial încheiat între medici şi unitatea spitalicească în care îşi desfăşoară activitatea.
Orele suplimentare vor fi plătite cu sporuri între 25-75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50-100% în weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al Ministerului Sănătăţii. Legea mai prevede ca medicii care nu au contract de muncă pe normă întreagă, ci efectuează doar gărzi, să aibă dreptul la concediu de odihnă proporţional cu timpul muncit în gărzi.
La Brăila, numai la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), funcţionează 186 de medici, dintre care 159 sunt implicaţi în activitatea de gardă. Restul de 27 lucrează în anatomie patologică, medicină legală, în activitatea de radiologie şi, conform legii, nu efectuează activitate în regim de gardă.