Brăila a primit zilele trecute şi cea de-a doua tranşă de ser antigripal de 12.400 de doze, care completează stocul de medicamente al DSP. În total, Direcţiei de Sănătate Publică Brăila i-au revenit luna trecută aproape 17.000 de doze de vaccin care vor fi administrate cu precădere bolnavilor cronici, gravidelor, personalului medico-sanitar şi auxiliar, asistaţilor din instituţii de ocrotire socială şi persoanelor peste 65 ani. Deşi departe de a acoperi necesarul pentru tot judeţul care are 77.000 de persoane eligibile pentru vaccin, medicii spun că dozele sunt suficiente pentru moment, mai ales că oamenii nu se mai înghesuie să şi-l administreze.
În acest context, specialiştii atrag atenţia că gripa nu trebuie confundată cu o viroză pentru că netratată corespunzător poate să dea complicaţii extrem de severe. "Din experienţa sezoanelor trecute, judeţului Brăila i se aloca între 20.000 şi 25.000 de doze de vaccin gripal sezonier dar pentru că mulţi refuzau să se imunizeze, serul ajungea la toţi. Mulţi vin şi spun că nu au nevoie de vaccinul antigripal. «Că eu am 65 de ani, nu am probleme, sunt imun». Nu este aşa! Trebuie să ţinem cont că de la o anumită vârstă ajungem să avem şi nepoţi. Măcar pentru ei să eliminăm riscul transmiterii acestui virus în cadrul familiei. Ştiu că sunt diverse medii online, campanii care se fac şi din care rezultă o reţinere faţă de această vaccinare. Vaccinarea nu face altceva decât să vină în ajutorul oamenilor", a declarat săptămâna trecută, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Personelor Vârstnice, directorul DSP Brăila, dr. Gabriel Ciochină. Pentru a elimina orice urmă de îndoială faţă de calitatea acestui vaccin, conducerea DSP Brăila a susţinut că în judeţul nostru nu a fost semnalat niciun incident în urma administrării serului antigripal.
Potrivit informaţiilor centralizate de către medici, catagrafia persoanelor peste 65 de ani a inclus 60.202 persoane, iar cea a rezidenţilor din instituţii de ocrotire socială şi a bolnavilor cronici vârstnici, dar sub 65 de ani a mai inclus încă 8.447 brăileni. Alte 35 de doze au fost repartizate Direcţiei medicale a M.A.I.
Vaccinarea se face prin medicii de familie, cabinetele medicale din instituţiile de ocrotirea sănătăţii şi alte unităţi sanitare care vor intra în posesia serului până la sfârşitul acestei săptămâni, după cum informează DSP Brăila.
Dozele necesare au fost achiziţionate din străinătate, pentru că Institutul "Cantacuzino" nu mai fabrică vaccinuri. Din păcate, şi în acest an, procedurile de achiziţie au întârziat începerea campaniei de imunizare care, de regulă, trebuie să se efectueze din timp, înainte de instalarea perioadei rece, pentru ca organismul să devină rezistent la gripă.