Mergi la conţinutul principal

Medicii avertizează asupra riscului îmbolnăvirii de trichineloză

Brăilenii care în această perioadă premergătoare Sărbătorilor de iarnă sacrifică animale, în special porci, în vederea preparării produselor tradiţionale, riscă să se îmbolnăvească. Asta în cazul în care consumă carne neexaminată trichineloscopic. Avertizarea vine din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila pentru informarea populaţiei cu privire la măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor. Potrivit unui comunicat de presă remis de DSP, trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume, fiind determinată de un vierme nematod "Trichinella spiralis", care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ sau urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, ce pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Principalele semne clinice sugestive pentru diagnostic sunt: tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febra, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie (scădere accentuată a forţei musculare, care apare în cursul unor boli grave). Important de menţionat este faptul că boala nu se transmite interuman.
Astfel, în vederea prevenirii îmbolnăvirii, DSP Brăila recomandă populaţiei să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora; să achiziţioneze carne numai din centrele comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar şi să renunţe la obiceiurile culinare riscante cum ar fi consumul de carne/ preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic. Atenţionăm populaţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi care prezintă simptomele menţionate, să se prezinte de urgenţă la medic", a declarat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila.
Potrivit reprezentanţilor DSP, factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare de genul preparării termice "în sânge" sau consumul de preparate crude ori insuficient prelucrate termic, printre acestea numărându-se pastrama, cârnat uscat sau afumat şi şunca, dar şi achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate şi tăierea clandestină a animalelor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro