Mergi la conţinutul principal

Medicii ar putea profesa până la 67 de ani, la cerere

• este vorba despre o iniţiativă de modificare a Legii privind reforma în sănătate, propusă în Senat, dar susţinută şi de deputatul PNL Brăila Vasile Varga • acesta a ţinut să precizeze că decizia va putea fi aplicată atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor

 

Deputatul PNL Brăila Vasile Varga a anunţat, recent, că medicii vor avea posibilitatea să opteze pentru a profesa până la vârsta de 67 de ani, dacă îşi doresc acest lucru. Potrivit lui Varga, este vorba despre o iniţiativă a senatorilor de modificare a Legii privind reforma în sănătate, dar pe care şi el o susţine. Acesta a mai adăugat că decizia va putea fi aplicată pentru toţi medicii din România, indiferent de specializarea lor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Aşadar, dacă, până acum, medicii erau obligaţi să iasă la pensie la 65 de ani, bărbaţii, şi 63 de ani, femeile, prin acest nou demers legislativ, medicii vor putea să rămână în activitate până la 67 de ani, cu condiţia să depună o solicitare la unitatea medicală unde profesează, cu trei luni înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, a mai punctat deputatul brăilean.

“Au existat solicitări atât din partea medicilor de familie, cât şi a medicilor specialişti, pentru prelungirea vârstei de liberă practică. O solicitare legitimă, dacă ţinem seama că una dintre gravele probleme ale sistemului sanitar o reprezintă criza tot mai acută de specialişti. Lipsa de medici se resimte inclusiv în oraşele mari, dar devine de-a dreptul dramatică în comunităţile mici, unde se ajunge chiar în situaţia ca spitalele să aibă secţii închise din lipsă de specialişti. În aceste condiţii, prelungirea cu doi ani a dreptului de a profesa poate diminua acest fenomen. Mai ales că, în lipsa schemelor complete, asupra personalului există o încărcătură foarte mare, ceea ce duce la diminuarea calităţii actului medical”, a explicat Varga.

Potrivit parlamentarului brăilean, criza medicilor din spitalele româneşti, dar şi din reţeaua medicilor de familie survine pe fondul exodului specialiştilor în străinătate. Deşi statisticile oficiale indică un număr anual mult mai mare de absolvenţi ai facultăţilor de medicină faţă de anul 1990, cei mai mulţi dintre aceştia aleg să plece, din cauza condiţiilor improprii de muncă.

Proiectul de lege care prevede posibilitatea ca medicii  să practice până la 67 de ani a fost adoptat de Senatul României, a primit raport favorabil din partea Comisiilor de Sănătate şi de Muncă şi va intra la votul final din Camera Deputaţilor, care este for decizional.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro