Mergi la conţinutul principal

Medici renumiti au incercat sa dezlege misterele somnului

Ieri, sala de conferinte a Teatrului "Maria Filotti" a gazduit o manifestare stiintifica in premiera ca tematica pentru lumea medicala braileana. Este vorba despre "Screeningul in sindromul de apnee in somn de tip obstructiv", o tema care a reunit medici de diverse specialitati din judetul nostru, dar si din Iasi, Galati sau Constanta.
Lucrarile au fost prezentate dr. Mihaela Martius - Spitalul de Pneumoftiziologie Braila, dr. Gabriel Pintea - Clinica "Promedica", dr. George Mincu - Spitalul "Sfinta Maria" Bucuresti si conf. dr. Florin Mihaltan, Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta" Bucuresti.
Potrivit specialistilor, omul petrece o treime din viata dormind, iar un somn sanatos si odihnitor este indispensabil pentru buna functionare a organismului, la maxima capacitate fizica si mentala; sforaitul si apneea de somn perturba insa calitatea somnului. "Sforaitul este un zgomot generat de vibratia tesuturilor moi, ingrosate, ale cailor aeriene superioare, la trecerea aerului inspirat. Sforaitul primar, simplu, care se agraveaza cu virsta si cu cresterea in greutate, nu este insotit de tulburari respiratorii si este mai putin implicat in problemele de sanatate. La polul opus sforaitului simplu, se afla sforaitul ce se asociaza cu tulburari de respiratie, realizind sindromul de apnee in somn", ne-a informat dr. Mihaela Martius, medic specialist pneumolog.
Potrivit sursei citate, apneea in somn este o intrerupere a respiratiei cu o durata de minim 10 secunde si poate ajunge pina la un minut sau chiar mai mult. Ca urmare a pauzei respiratorii, scade nivelul oxigenului din singe, ceea ce reprezinta un semnal de alarma dat centrului nervos care comanda si regleaza miscarile respiratorii, spunindu-i "respira din nou".
Aceste "treziri partiale" ramin neobservate de catre pacient, dar produc o superficializare a somnului, care conduce in final la o refacere insuficienta a organismului in timpul noptii si o somnolenta accentuata in timpul zilei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro