Lucrarile au fost prezentate dr. Mihaela Martius - Spitalul de Pneumoftiziologie Braila, dr. Gabriel Pintea - Clinica "Promedica", dr. George Mincu - Spitalul "Sfinta Maria" Bucuresti si conf. dr. Florin Mihaltan, Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta" Bucuresti.
Potrivit specialistilor, omul petrece o treime din viata dormind, iar un somn sanatos si odihnitor este indispensabil pentru buna functionare a organismului, la maxima capacitate fizica si mentala; sforaitul si apneea de somn perturba insa calitatea somnului. "Sforaitul este un zgomot generat de vibratia tesuturilor moi, ingrosate, ale cailor aeriene superioare, la trecerea aerului inspirat. Sforaitul primar, simplu, care se agraveaza cu virsta si cu cresterea in greutate, nu este insotit de tulburari respiratorii si este mai putin implicat in problemele de sanatate. La polul opus sforaitului simplu, se afla sforaitul ce se asociaza cu tulburari de respiratie, realizind sindromul de apnee in somn", ne-a informat dr. Mihaela Martius, medic specialist pneumolog.
Potrivit sursei citate, apneea in somn este o intrerupere a respiratiei cu o durata de minim 10 secunde si poate ajunge pina la un minut sau chiar mai mult. Ca urmare a pauzei respiratorii, scade nivelul oxigenului din singe, ceea ce reprezinta un semnal de alarma dat centrului nervos care comanda si regleaza miscarile respiratorii, spunindu-i "respira din nou".
Aceste "treziri partiale" ramin neobservate de catre pacient, dar produc o superficializare a somnului, care conduce in final la o refacere insuficienta a organismului in timpul noptii si o somnolenta accentuata in timpul zilei.