• multe dintre acestea tratează boli cardio-vasculare, digestive, ale sistemului nervos central şi cancer • motivul dispariţiei ar fi creşterea taxei clawback, aşa cum susţin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România • pe de altă parte, farmacistul brăilean Ion Bobaru afirmă că la mijloc este o negociere publică între patronat şi sindicat, iar medicamentele oricum dispar de pe piaţă şi apar altele • o altă problemă identificată la nivelul Brăilei ar fi medicamentele inovative, cele scumpe, care se găsesc extrem de greu în farmacii sau deloc
Medicamentele generice, ieftine, adică sub 25 lei, ar urma să dispară de pe piaţă în cel mai scurt timp – este anunţul făcut, joi, de către Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Motivul invocat este taxa de clawback (taxa pe cifra de afaceri pentru producătorii de medicamente), care a crescut de la 15,62%, cât era anul trecut în primul trimestru, la 19,86%. Cele mai multe tratamente care ar urma să dispară de pe piaţă sunt cele folosite în tratarea bolilor cardio-vasculare, digestive, cancer, dar şi boli ale sistemului nervos central şi ale aparatului respirator.
Potrivit lui Adrian Grecu, preşedintele APMGR, peste 2.300 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă, în contextul în care taxa clawback ar putea ajunge la 30%, până la finalul anului. Asta pentru că a îngheţat creşterea plafonului de 1,5 miliarde de lei pe trimestru, fondul alocat de statul român pentru medicamente, dar şi pentru faptul că au fost aprobate medicamente inovative pe lista medicamentelor compensate, fără buget suplimentar.
Viorica Preduna, membră a comisiei asociaţiei, susţine că cei mai afectaţi vor fi pacienţii. “În ceea ce priveşte medicamentele pentru poliartrită reumatoidă, unde inducţia se face cu medicament ieftin, pacienţii au fost nevoiţi să îl aducă din ţări precum Ungaria sau Germania. La capitolul molecule oncologice, dacă în anul 2014, pe un anumit produs erau şapte sau opt producători, în prezent, doar unul singur mai aduce acest produs în România, cu discontinuitate, pentru că nu poate suplini lipsa celorlalţi producători. «Docetaxel» se foloseşte în terapia oncologică şi este folosit de sute de pacienţi. Schema de tratament se poate schimba, dar şi acolo sunt probleme, au rămas unul sau doi producători din cei care aduc medicamentele pe piaţă”, a afirmat Viorica Preduna, citată de Ziarul Financiar.
Farmacist Ion Bobaru: «Asta e o negociere publică. Nu e nicio problemă dacă dispar de pe piaţă medicamentele generice»
Farmacistul Ion Bobaru, de la Farmacia “Faltis” Brăila, care are zeci de ani de activitate farmaceutică în spate, susţine că nu ar fi nicio problemă dacă ar dispărea aceste medicamente de pe piaţă, pentru că există altele cu care bolnavii se pot trata. Mai mult, totul ar fi doar o negociere publică, pentru ca acea taxă clawback să nu mai crească. “Părerea mea este că ăsta e un joc patronat-sindicat. E un fel de negociere publică. Nu există o problemă dacă dispar de pe piaţă acele medicamente generice ieftine. Sunt alternative la tratamentele astea. Chiar dacă dispar unele, apar altele. Că se retrag astea, nu ar fi o problemă. Problema cea mare este că medicamentele generice ieftine intrate în schema de tratament a unui medic, cu greu pot fi înlocuite, pentru că medicul este conservator, aş zice eu. Îi este greu să schimbe un medicament pe care l-a prescris ani la rând. Ba chiar şi bolnavul se obişnuieşte cu un medicament şi nu vrea altul, asta ar fi problema. Tot ce apare în mass-media despre dispariţia medicamentelor se bazează pe susţinerea bolnavului care, aşa cum v-am mai spus, s-a obişnuit deja cu un anume tratament. Oricum, în general, viaţa unui medicament nu este mai mare de 5 ani. Ele după 5 ani sunt retrase sau nu mai sunt folosite pe principiul depăşirii ca act terapeutic. Exceptând aspirina şi alte câteva care au o viaţă mai lungă. Eu, în 45 de ani de activitate farmaceutică, nu ştiu dacă mai sunt 5% din medicamentele cu care am început farmacia. Ele au fost scoase de pe piaţă nu din cauza taxei clawback, ci pentru că au apărut medicamente noi”, ne-a declarat Ion Bobaru.
Medicamentele inovative, tot mai greu de găsit
Am întrebat şi la Farmacia “Iris” despre medicamentele generice ieftine care ar urma să dispară de pe piaţă, însă farmacistul Bogdan Constantinoiu ne-a declarat că problema ar fi la tratamentele inovative, care se găsesc extrem de greu sau deloc. “N-am remarcat să fie probleme la medicamentele generice. Problemele pe care le avem noi sunt la medicamentele inovative. Nu le găsim, trebuie să facem tot felul de artificii. Genericele încă sunt pe piaţă, să vedem pentru câtă vreme. Spre exemplu, la inovative nu prea se găseşte «Vessel Due» tablete, un produs scump. E 103 lei cutia cu 50 de pastile şi nu este compensat 100%. Nu am găsit deloc «Simponi», un medicament pentru poliartrită reumatoidă, medicament relativ scump. Un flacon costă aproape 4.000 lei, dar este compensat 100%. Avem 3 reţete oprite pentru acest medicament. Probleme ar fi şi la «Aprida» (insulină -n.r.), care nu se găseşte de vreo 10 zile. Cutia cu 5 seringi ar costa aproximativ 135 lei. Nici medicamentele post-transplant nu se găsesc foarte uşor, unde preţul în medie ar fi 200 lei”, ne-a declarat farm. Bogdan Constantinoiu.