Mergi la conţinutul principal

Medicamentele bolnavilor de cancer, furate din spital!

Bolnavii de cancer din judeţul Brăila au fost lăsaţi fără tratamentul pentru cel puţin o lună. O importantă cantitate de medicamente, dintre cele mai noi în domeniu, pentru bolnavii de cancer au dispărut peste noapte din farmacia Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, iar jaful a fost descoperit câteva zile mai târziu, în decembrie anul trecut, când oamenii legii au şi deschis o cercetare penală. Cazul a fost ţinut "la secret" de către conducerea unităţii medicale, însă acum, când ancheta a ajuns la procurori, în urma audierilor făcute în rândul cadrelor medicale, mai multe surse autorizate din unitate ne-au confirmat existenţa acestui jaf fără precedent.
"Cazul a fost sesizat în decembrie anul trecut, iar prejudiciul se ridică, din câte ştiu, la aproximativ 5 milioane de lei", a precizat una dintre sursele care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
De fapt, se poate estima că, în contextul în care este vorba despre tratament chimioterapeutic de ultimă generaţie, extrem de costisitor chiar şi la preţ compensat de ministerul de resort, numărul fiolelor sustrase dintr-un spaţiu, altfel extrem de bine păzit, la care au acces numai persoanele autorizate, nu poate fi mai mare de câteva sute.
"Pot confirma faptul că este vorba despre Avastin, Herceptin, Nivestim şi Torisel, medicamente chimioterapeutice de ultimă generaţie, extrem de scumpe, pentru tratarea cancerului. S-a deschis anchetă şi înţeleg că cercetarea este în fază destul de avansată", a precizat o altă sursă autorizată căreia din motive lesne de înţeles nu-i putem dezvălui numele.
De altfel, informaţia este confirmată şi pe un site de specialitate.

Atac la tratamentul secolului

Medicamentele furate sunt introduse şi omologate în România în 2014 şi sunt considerate revoluţionare. Avastin-ul, de exemplu, lansat în UE la finele lui 2013, folosit cu succes şi experimental, a fost omologat la noi în ianuarie 2014 de către compania britanică La Roche fiind cea mai nouă şi de succes formă de tratament în cancerul colorectal dar şi în alte forme de cancer ajuns în fază de metastază pentru că inhibă dezvoltarea vaselor de sânge care alimentează ţesutul tumoral.
O singură fiolă de Avastin costă, în funcţie de concentraţia soluţiei perfuzabile, între 1.332 lei şi 5.246 lei. La Brăila, s-au furat atât fiole din prima categorie, cât şi din a doua.
O fiolă de Herceptin ajunge la 2.621 lei, una de Nivestim la peste 1.000 de lei, iar una de Torisel la 3.400 de lei.
Medicamentele furate din farmacia spitalului erau destinate pacienţilor din întreg judeţul, aproximativ 13.000 diagnosticaţi, dintre care peste 5.000 urmează periodic tratamente cu citostatice. Cel mai probabil, acestora le-ar fi ajuns tratamentul pentru o lună, maximum două, în funcţie de gradul de gravitate a bolii.
"Eu, cu Avastin, mă menţin pe linia de plutire. Dacă anul trecut credeam că voi muri înainte de Anul Nou, acum pot spune că m-am ridicat, m-am pus pe picioare. N-aş avea bani să cumpăr medicamentele, perfuziile, sunt foarte scumpe", ne-a spus o pacientă din municipiu care a urmat un tratament cu Avastin.
Toate medicamentele sunt incluse în programele naţionale pentru prevenirea şi tratarea cancerului, motiv pentru care pacienţii au gratuitate dacă se tratează în unitatea medicală. Deocamdată, se ştie că citostaticele furate erau pentru pacienţii tuturor oncologilor din spitalul brăilean, iar intrarea în farmacie nu a fost forţată, cel puţin nu s-a reclamat o asemenea situaţie. Mai mult, numărul celor care au voie să intre în farmacia unităţii medicale şi să ridice medicamente este redus, până în 10. De la faţa locului s-au ridicat probe, respectiv urme de ambalaje şi amprente, însă este greu de crezut că acestea sunt concludente în contextul în care nimeni nu spune când anume au fost furate medicamentele. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro