Medicamentele, în caruselul preţurilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Medicamentele, în caruselul preţurilor

Noua schemă de compensare a medicamentelor, de la referenţierea pe generic la cea pe clasă terapeutică, prevăzută în proiectul de contract-cadru al CNAS, a creat îngrijorare în rândul opiniei publice, odată cu avansarea ideii că bolnavii ar putea scoate din buzunar mult mai mulţi bani pentru a-şi cumpăra reţetele. Spre exemplu, reprezentanţii producătorilor de medicamente au estimat că pacienţii cu boli cronice vor plăti, de la 1 aprilie, în medie cu 40% în plus pe medicamentele compensate, dacă proiectul de contract cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi aprobat de Guvern. Previziunile sumbre nu se opresc aici, reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente apreciind că aceşti pacienţi ar putea să plătească pentru medicamentele compensate, în anumite cazuri, şi de nouă ori mai mult decât în prezent . Pe de altă parte, conducerea Casei Naţionale de Asigurari de Sănătate (CNAS), susţine că, prin aplicarea noului contract cadru, nu are cum să crească preţul la medicamente şi că măsura de schimbare a sistemului de compensare este introdusă pentru a pune capăt consumului haotic. În opinia reprezentanţilor CNAS, în România se consumă cel mai puţin pe cap de locuitor, dar cele mai scumpe medicamente, de aceea se consideră că prin aplicarea compensării pe clasa terapeutică, pe alocuri ar putea să aibă loc şi scăderi ale coplăţii.

Potrivit proiectului de contract cadru al CNAS, schema de compensare a medicamentelor ar urma să fie schimbată, de la referenţierea pe generic (denumire comună internaţională a substanţei conţinută de medicamente), la referenţierea pe clasa terapeutică, ceea ce înseamnă că CNAS va compensa medicamentele cele mai ieftine dintr-o clasă terapeutică.

Brăilenii se întrec la consumul de medicamente

Proiectul contractului-cadru pe 2010 modifică sistemul de compensare a medicamentelor, astfel încât, dacă în prezent compensarea se face pentru preţul de referinţă cel mai scăzut al substanţei active, noul proiect prevede ca aceasta să se realizeze la un grup de denumiri comune internaţionale. Până la acest moment, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila nu are informaţii certe cu privire la modificările de preţ pe care le implică prevederile proiectului. "Noul contract cadru a apărut în proiect, astfel încât nu sunt trecute şi preţurile medicamentelor. Odată cu definitivarea şi aprobarea contractului cadru, ar trebui să fie şi o listă de medicamente cu preţurile. Aceste preţuri vor fi calculate la grupe de medicamente. Nimeni nu poate să spună deocamdată că medicamentele se vor scumpi per total, unele pot să rămână la acelaşi preţ sau chiar să scadă, este greu de făcut o estimare, sunt mii de repere", a declarat dr. Mariana Tarachiu, preşedintele director al CJAS Brăila. Cert este că în luna martie, comparativ cu februarie, consumul de medicamente la nivelul judeţului Brăila a crescut cu peste 10%. "Consumul de medicamente a crescut mult, probabil s-a creat o panică a bolnavilor, care aleargă după medicamente", a spus dr. Tarachiu. Valoarea totală a medicamentelor consumate în martie este de circa 7,5 milioane lei. Şi printre farmacişti există părerea că se consumă foarte multe medicamente scumpe, în ciuda faptului că şi cele ieftine sunt eficiente. "Dacă medicul de familie sau cel curant nu va schimba schema de tratament, ci va merge pe cea veche, care include medicamente scumpe, dacă reţeaua medicală nu este interesată să scadă consumul de medicamente, atunci va avea de suferit bolnavul, care nu va mai putea plăti", a spus Ion Bobaru, diriginte de farmacie.
Tot de la 1 aprilie, preţul medicamentelor ar putea creşte cu cel mult 6,25 la sută, după actualizarea preţurilor în funcţie de cursul valutar utilizat în bugetul pe 2010 pentru toate produsele existente în catalogul naţional al medicamentului. Actualizarea preţurilor de producător, în lei, pentru toate medicamentele existente în catalog, se face anual în luna aprilie, în funcţie de cursul valutar utilizat în alcatuirea bugetului pentru anul în curs. Astfel, preţul medicamentelor va fi calculat în funcţie de un curs valutar de 4,25 lei pentru un euro, cât este utilizat în alcătuirea bugetului pe 2010.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro