• procurorii brăileni au trimis-o în judecată pe Aurora Budrigă, medic specialist chirurgie vasculară la Spitalul Judeţean de Urgenţă, sub cinci capete de acuzare: luare de mită (două fapte), abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la înşelăciune • potrivit anchetatorilor, în martie 2016, dr. Budrigă a primit mită de la fiicele unui pacient 200 lei, 100 euro şi un pachet de cafea • în noiembrie 2016, doctoriţa a primit o bucată de brânză şi un cocoş de la o pacientă care lucra la bucătăria spitalului • de asemenea, în calitate de medic particular, Budrigă a eliberat două certificate de concediu medical în care erau consemnate aspecte nereale, precizează procurorii
Pentru prima dată în istoria recentă a justiţiei brăilene, un medic este dat pe mâna instanţei de judecată pentru că a luat şpagă de la rudele unui pacient, fiind acuzată de acestea că nu a făcut mai nimic ca să-i salveze viaţa.
După audierea a 24 de martori şi mai bine de un an şi opt luni de la sesizare, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au trimis-o în judecată pe Aurora Budrigă, 47 de ani, medic specialist chirurgie vasculară la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila - Secţia Chirurgie Vasculară, cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (două infracţiuni), abuz în serviciu în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi complicitate la înşelăciune.
Odată cu dr. Budrigă au mai fost trimişi în judecată Octavian Brăcaci, 41 ani, electrician (acuzat de înşelăciune şi uz de fals în formă continuată) şi Octavia Malinche, 56 de ani, fost angajat al Spitalului Judeţean (anchetată pentru dare de mită). Despre cazul doctoriţei Aurora Budrigă relatăm pe larg în rândurile care urmează.
Plângere penală împotriva doctoriţei Aurora Budrigă
Incidentul care a dus la punerea sub acuzaţie a doctoriţei Aurora Budrigă s-a petrecut în primăvara lui 2016.
Potrivit dosarului penal, în perioada 15 – 25 martie 2016, Stan Banu, în vârstă de 84 de ani, a fost internat la Secţia Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, în supravegherea medicului Aurora Budrigă, diagnosticul la internare fiind: “boală ocluzivă aorto-iliacă, cangrenă picior drept”. În ziua de 25 martie 2016, în urma unui stop cardio-respirator, pacientul Stan Banu a decedat.
După câteva zile, mai precis pe 1 aprilie 2016, Gina Banu, fiica decedatului, susţinută de sora sa, Mariana, a sesizat poliţia afirmând că, în cursul lunii martie, l-au avut internat pe tatăl lor pe Secţia Chirurgie Vasculară, în îngrijirea şi supravegherea doctoriţei Aurora Budrigă, care le-a dat speranţe de însănătoşire, spunându-le că îl va opera, motiv pentru care, de mai multe ori, i-au oferit atât ei cât şi medicului anestezist Olga Popescu mai multe sume de bani. Cu toate acestea, doctoriţa Budrigă a amânat efectuarea operaţiei salvatoare, astfel încât tatăl lor a decedat în spital.
Denunţătoarea a mai precizat că, după deces, au mers la spital şi i-au cerut medicului restituirea sumelor de bani primite, ocazie cu care acesta nu a mai recunoscut că ar fi primit bani de la cele două surori. Mai mult decât atât, deranjată de atitudinea Ginei Banu, care i-a solicitat pe un ton vehement să stea de vorbă cu ea, doctoriţa ar fi împins-o pe scările de la etajul al II-lea al spitalului, iar în cădere denunţătoarea s-a lovit, fracturându-şi mâna stângă. Potrivit actului medico-legal, în urma altercaţiei din 1 aprilie 2016, Gina Banu s-a prezentat la UPU unde a fost diagnosticată cu “fractură radius stâng”, fiindu-i necesare 40-45 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.
Pentru cele petrecute, cele două surori solicitau efectuarea de cercetări pentru infracţiunea de luare de mită faţă de medicii Aurora Budrigă şi Olga Popescu. Totodată, Gina Banu solicita suma de 5.000 lei daune morale şi efectuarea de cercetări faţă de doctoriţa Budrigă pentru purtare abuzivă.
“Numai Dumnezeu poate garanta pentru tatăl dumneavoastră”
Conform declaraţiilor date de Gina Banu şi de surorile ei, în ziua de 15 martie 2016, l-au internat pe tatăl lor, Stan Banu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila – Secţia Chirurgie Vasculară, deoarece se simţea rău, durându-l un picior. La momentul internării, sora sa, Mariana, i-a oferit medicului Budrigă 50 lei ca să aibă grijă de tatăl lor, în sensul de a-i acorda o îngrijire atentă. După internare, fiicele au luate legătura cu doctoriţa, stabilindu-se ca pacientul să fie operat.
“Pentru că ne-a dat speranţe de însănătoşire şi întrucât ne doream să aibă grijă în timpul operaţiei de tata, i-am oferit doctoriţei Budrigă Aurora suma de 150 lei. La momentul respectiv, de faţă a fost şi sora mea, Stan Mariana, căreia eu i-am dat aceşti bani şi ea i-a dat direct doctoriţei. Acest lucru s-a întâmplat pe holul de la parterul spitalului. Odată cu această sumă de bani, i-am oferit doctoriţei şi un pachet de cafea adus de una dintre surorile mele din străinătate (n.n. Banu Neculina)”, preciza, printre altele, autoarea denunţului.
Între timp, a sosit în ţară şi cea de-a patra fiică a pacientului, Neculina, stabilită în Austria. În urma discuţiilor avute cu medicul anestezist Olga Popescu, fiicele lui Stan Banu i-ar fi oferit acesteia iniţial 100 lei. Medicul însă s-a arătat sceptic cu privire la faptul că pacientul va putea suporta operaţia, având în vedere că starea de sănătate a acestuia se degrada cu fiecare zi ce trecea. Neculina a contribuit şi ea cu bani, dându-i surorii sale 100 euro pentru doctoriţa Budrigă şi 50 euro pentru doctoriţa Popescu. “Şpaga” a fost oferită subtil, fără martori. “Întâlnind-o pe doctoriţă (n.n. Budrigă Aurora) la lift, lângă scările care coboară de la etajul II, am abordat-o pe aceasta, întrebând-o când îl operează pe tata, timp în care i-am strecurat banii în buzunarul halatului. Doctoriţa ne-a confirmat faptul că analizele sunt bune şi ne-a spus să ne pregătim de operaţie, totodată să luăm legătura cu medicul anestezist, dându-ne de înţeles că trebuie să fim atente şi cu acesta, în sensul de a-i da o sumă de bani (…) Medicul anestezist nu ne-a dat prea multe speranţe cu privire la starea de sănătate a tatei, spunându-ne că suferă de prea multe afecţiuni şi numai Dumenzeu poate garanta pentru el. A doua zi însă i-am oferit medicului anestezist suma de 150 lei şi 50 euro pe care mi-i dăduse sora mea, Neculina”, precizează denunţătoarea.
La scurt timp de la transportarea bolnavului la Terapie Intensivă, acesta a decedat, fără să fi fost supus unei intervenţii chirurgicale.
Scandal monstru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila
După înmormântarea tatălui lor, supărate de faptul că doctoriţa Budrigă le dăduse speranţe false cu privire la însănătoşire, Gina Banu şi Mariana Stan au mers la spital, pe 1 aprilie 2016, unde au luat legătura cu asistenta doctoriţei, Geanina Olteanu, şi au solicitat o discuţie în particular cu aceasta. Doctoriţa, însă, le-a transmis că are mai multe operaţii de efectuat şi că nu are timp să stea de vorbă cu ele.
Cele două surori s-au postat la etajul al III-lea al spitalului, hotărâte s-o aştepte pe doctoriţă în faţa Blocului Operator. După jumătate de oră, doctoriţa a ieşit din Blocul Operator însoţită de asistentă, trecând pe lângă cele două surori şi îndreptându-se către scări, cu intenţia de a coborî la cabinet. Gina Banu a abordat-o din mers, spunându-i, potrivit propriilor declaraţii, că familia ei este nemulţumită de faptul că le-a dat speranţe false şi cerându-i, totodată, banii înapoi.
“… Din mers, ajungând la scările care coboară de la etajul III, unde se afla Blocul Operator, către etajul II, eu am vrut s-o opresc pe doctoriţă pentru ca aceasta să stea de vorbă cu mine, punând mâna pe mâna ei, fără a face scandal, spunându-i doar că vreau să discutăm omeneşte. Aceasta a spus că nu ştie despre ce bani vorbesc, întrucât nu i-am dat nicio sumă de bani şi m-a împins, eu dezechilibrându-mă şi căzând peste mâna stângă”, precizează Gina Banu.
Urmare a incidentului petrecut în ziua de 1 aprilie 2016, martora denunţătoare a căzut pe scări, fracturându-şi mâna stângă. Doctoriţa, însoţită de asistentă, şi-a continuat însă deplasarea către etajul II, fără a se opri pentru a-i acorda îngrijiri victimei, deşi văzuse că aceasta, căzută pe pardoseală, se plângea de dureri la braţul stâng.
Însoţită de sora sa, Gina Banu s-a deplasat la UPU pentru îngrijiri medicale, aşteptând mai multe ore până le-a venit rândul (!). Între timp, Mariana Stan a sesizat poliţia în legătură cu cele întâmplate. În urma sesizării şi a declaraţiilor date de cele două surori, precizează procurorul de caz, s-a întocmit dosar penal, cauza fiind declinată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila pentru cercetarea posibilelor acte de corupţie. Aspectele sesizate de Gina Banu au fost confirmate însă de surorile sale şi de actul medico-legal depus la dosar.
Despre scandalul monstru de la Spitalul Judeţean, am relatat la vremea respectivă, cazul fiind preluat apoi şi de presa naţională.
Aurora Budrigă: „Totul este o înscenare!”
Audiată pe parcursul urmării penale, doctoriţa Aurora Budrigă nu a recunoscut că ar fi primit vreo sumă de bani de la aparţinătorii pacientului Stan Banu, pentru a avea grijă de acesta în spital.
Inculpata a declarat că, în martie 2016, fiind de serviciu la Internări, a fost adus cu ambulanţa la spital, neînsoţit de nimeni, un bolnav de circa 80 de ani pe nume Banu Stan, orb, imobilizat la pat, suferind de boală ocluzivă aorto-iliacă şi de demenţă senilă, cu perioade alternative de luciditate. Întrucât starea pacientului impunea semnarea unui formular de consimţământ, a mai precizat medicul, spitalul a făcut demersuri pentru a lua legătura cu aparţinătorii, care au sosit după mai multe ore. „Nu am primit nicio sumă de bani de la familia pacientului pentru a-i acorda acestuia mai multă atenţie şi nici nu am solicitat fiicelor bani sau foloase materiale pentru efectuarea actului medical (...) Din câte îmi amintesc eu, Banu Stan a fost internat în spital circa 2 – 3 săptămâni. Fiicele pacientului nu prea s-au interesat de tatăl lor”, a declarat, printre altele, medicul pus sub acuzaţie, încercând să inducă ideea că denunţătoarea Gina Banu şi surorile ei nu se interesau de soarta tatălui lor, având însă mari pretenţii şi fiind gata să se certe cu asistentele şi infirmierele.
„Din câte cunosc eu, Banu Gina l-a adus de multe ori pe tatăl său la Urgenţe şi este foarte cunoscută acolo pentru că de fiecare dată crea conflicte cu personalul medical”, a spus medicul, afirmând, totodată, că, neavând un loc de muncă, surorile denunţătoare nu aveau de unde să-i dea bani (!).
Constatând că starea pacientului se degradează rapid, doctoriţa a discutat cu familia şi a hotărât să-l opereze pe acesta şi să-i amputeze piciorul stâng, însă medicul anestezist, Olga Popescu, nu şi-a dat acordul, pe motiv că avea pulsul mărit şi intrase în fibrilaţie.
„Pe toată perioada spitalizării pacientului Banu Stan, nu am cerut şi nu am primit nicio sumă de bani şi nici alte foloase materiale de la familia acestuia”, a declarat medicul acuzat că a luat şpagă.
Cât priveşte incidentul petrecut pe 1 aprilie 2016, Aurora Budrigă a precizat că Gina Banu ar fi fost foarte agresivă verbal şi că a acuzat-o că i-a dat bani şi că nu a avut grijă de tatăl său, care ar fi murit de la un microb luat din spital. Doctoriţa a mai afirmat că denunţătoarea ar fi ameninţat-o cu televiziunea şi cu presa şi că a apucat-o de braţul drept, încercând să o oprească, însă ea s-a smucit din strânsoare şi şi-a continuat deplasarea pe scări spre etajul II. „Am apucat să observ că, după ce am scăpat din strânsoarea numitei Banu Gina, aceasta s-a aruncat teatral pe jos, dar nu am auzit-o că s-ar fi lovit”, a mai declarat inculpata.
Mai mult, doctoriţa a afirmat că Gina Banu este „zdruncinată psihic”, considerând că „această situaţie nefericită i-a fost înscenată de conducerea spitalului, respectiv de managerul spitalului, doctorul Iugulescu Mihail, cu care se afla în conflict”.
Potop de reclamaţii împotriva dr. Aurora Budrigă
Audiat ca martor, dr. Mihail Iugulescu, managerul de la acea vreme al Spitalului Judeţean, a declarat că a fost informat, pe 1 aprilie 2016, despre conflict şi că, la câteva zile, a stat de vorbă cu Gina Banu, în prezenţa directorului de îngrijiri, Olguţa Crivăţ. Cu acest prilej, Banu a fost sfătuită ca, în situaţia în care doreşte ca spitalul să demareze o anchetă, să facă o reclamaţie scrisă, în prezenţa juristului instituţiei spitaliceşti. Potrivit dr. Iugulescu, ancheta demarată de spital nu s-a finalizat întrucât dr. Aurora Budrigă a refuzat să se prezinte în faţa comisiei datorită faptului că se afla în conflict cu managerul spitalului. „Personal, ştiu că şi anul trecut (2015, n.r.) doctoriţa Aurora Budrigă a mai avut o sesizare pentru infracţiunea de luare de mită şi a fost în ancheta comisiei de etică”, a mai spus martorul, dar că, neputându-se dovedi fapta, cazul s-a închis fără ca medicul Budrigă Aurora să primească vreo sancţiune.
Carmen Diana Andronescu, consilier juridic la Spitalul Judeţean Brăila a confirmat că Gina Banu a întocmit o reclamaţie împotriva doctoriţei Aurora Budrigă, precizând de asemenea că, „de-a lungul timpului au mai existat sesizări împotriva doctoriţei Budrigă Aurora, venite din partea unor aparţinători, referitoare la comportamentul doamnei doctor în îngrijirea pacienţilor”.
Olguţa Crivăţ, director îngrijiri medicale, a declarat că a aflat despre incident în după-amiaza zilei de 1 aprilie 2016, când asistenta dr. Budrigă, Geanina Olteanu, a venit în cabinetul său şi i-a spus că vrea să fie mutată definitiv pe altă secţie. Motivul: fusese martoră la o altercaţie între doctoriţă şi aparţinătoarea unui pacient care a decedat şi „îi este teamă de consecinţe”. Crivăţ a mai afirmat că a aflat de la asistentă că dr. Budrigă i-ar fi atras atenţia să spună că nu a văzut nimic, în cazul în care va fi implicată şi poliţia.
Incidentul din 1 aprilie a fost relatat, ulterior, şi de asistenta doctoriţei pusă sub acuzaţie.
Potrivit procurorului de caz, de-a lungul timplui au fost depuse la conducerea spitalului mai multe sesizări împotriva inculpatei Aurora Budrigă. Astfel, pe 2 iulie 2015, Ioan Dumitrescu a sesizat conducerii spitalului comportamentul necorespunzător al doctoriţei, „modul de a se comporta cu bolnavii, umilindu-i fără niciun fel de milă, mânându-i în primul rând la privat sau să aştepte programări la ambulatoriu, de 25 – 30 de zile”. Două zile mai târziu, pe 4 iulie 2015, Liliana Caproş a sesizat faptul că, deşi i-a oferit inculpatei diferite sume de bani pentru a o opera pe mama sa, aceasta a amânat efectuarea operaţiei până când starea de sănătate a bătrânei s-a agravat, fiind operată de urgenţă de către un alt medic.
Totodată, pe 23 iulie 2016, Rădiţa Toader a sesizat faptul că, pentru realizarea unei fistule, doctoriţa Aurora Budrigă i-a cerut, prin intermediul unei asistente 6,5 milioane lei vechi. I-a dat banii respectivi, însă, după realizarea fistulei, aceasta nu a funcţionat şi a aflat că pentru una nouă trebuie să dea aceeaşi sumă de bani. Anchetatorii precizează că, în urma acestei sesizări, s-a format un dosar penal la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, însă cauza a fost clasată pe motiv că denunţătoarea nu s-a prezentat să-şi susţină denunţul şi nu s-au putut aduna probele pentru punerea sub învinuire a doctoriţei.
În legătură cu acest caz, ginerele denunţătoarei, Ionel Tudor, fost agent de poliţie în cadrul IPJ Brăila (pensionat) a declarat că soacra sa i-a oferit doctoriţei suma solicitată în subsolul spitalului, ca să nu aibă martori şi că, ulterior, după ce a reclamat-o, nu s-a putut prezenta la Parchet din pricina stării precare de sănătate. De altfel, pe 24 octombrie 2016, Rădiţa Toader a decedat.
Doctoriţei Budrigă i-au fost interceptate convorbirile telefonice
Deşi acuzată că ar fi primit şpagă de la fiicele lui Stan Banu, medicul anestezist Olga Popescu nu a putut fi pusă sub învinuire din lipsă de probe, astfel că procurorul de caz a dispus clasarea cauzei. Nici acuzaţiile Lilianei Caproş că i-ar fi oferit doctoriţei Budrigă bani nu au putut fi probate. La rândul ei, dr. Aurora Budrigă a solicitat efectuarea de cercetări împotriva Ginei Banu, pe care o acuza de lovire sau alte violenţe şi împotriva directorului de îngrijiri, Olguţa Crivăţ, pentru abuz în serviciu. După efectuarea de cercetări şi administrarea probelor, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus clasarea cauzei în ceea ce priveşte acuzaţiile aduse de dr. Budrigă.
Existând suspiciuni că dr. Aurora Budrigă comite în continuare fapte de corupţie, procurorii au obţinut încuviinţarea Tribunalului Brăila pentru interceptarea convorbirilor telefonice purtate de aceasta, în perioada 8 noiembrie 2016 – 7 martie 2017. S-a dovedit astfel că, în noiembrie 2016, inculpata a primit de la Octavia Malinche, pacientă de-a sa, care lucra la bucătăria Spitalului Judeţean, o bucată de brânză şi un cocoş, aduse din gospodăria socrilor ei de la ţară. Bucătăreasa a declarat că a făcut acest lucru întrucât, lucrând în spital, doctoriţa nu a vrut să primească bani şi că, pentru a-i mulţumi, s-a gândit să-i aducă produsele de la ţară. Doctoriţa a negat că ar fi primit şpagă de la Octavia Malinche.
Interceptările au mai scos la iveală o ilegalitate comisă, se pare, de sora inculpatei, Olimpia Budrigă şi de medici din Bucureşti, respectiv Alexandru Blidaru şi Dan Jinga, bănuiţi că ar fi primit mită. În acest caz, s-a dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei de soluţionare în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Pe parcursul urmăririi penale, s-a probat faptul că, în calitate de medic particular la CMI Budrigă Aurora, în perioada noiembrie – decembrie 2016, inculpata a emis în fals, atestând fapte nereale, două certificate de concediu medical în folosul lui Octavian Brăcaci, de profesie electrician, obţinând un folos material pentru sine (250 lei), cât şi pentru Brăcaci. Octavian Brăcaci este acuzat că a depus concediile medicale la unitatea angajatoare (Electrica Serv SA şi FNUASS), acestea fiind plătite cu 440, respectiv 1.057 lei. De altfel, Octavian Brăcaci a fost trimis în judecată pentru înşelăciune şi uz de fals în formă continuată.
Nici Octavia Malinche nu a scăpat de acuzaţie, fiind dată pe mâna instanţei de judecată pentru infracţiunea de dare de mită.