Despre acest caz, dr. Stefan Mihailescu, managerul general al Spitalul Judetean de Urgenta Braila, ne-a spus ca unitatea a investit in medicul respectiv si ca nerespectarea contractului intre parti implica plata sumelor respective. "Spitalul Judetean a platit scolarizarea si trebuia sa lucreze 5 ani la Braila, adica exact cit a durat rezidentiatul, conform contractului semnat, dar a plecat fara sa spuna nimic. In plus, cartea sa de munca e la noi. Ne-a contactat telefonic un medic de la Cimpulung sa ne intrebe cum facem cu actele, ca spitalul respectiv are nevoie de medici anestezisti. Spitalul Judetean a investit in ea, Nicoleta Frincu a semnat un contract pentru 5 ani, iar spitalul ramine cu deficit de cadre. In aceste conditii, ea trebuie sa plateasca 420-430 milioane, cit reiese din calcul", a precizat dr. Stefan Mihailescu. Potrivit managerului general al Spitalului Judetean de Urgenta, unitatea s-a mai confruntat, in timp, cu 2-3 astfel de situatii, in care medicii au plecat de la Braila. Rezidentii care au semnat acte aditionale au platit sau platesc salariile compensatorii, dar au fost si cazuri care si-au gasit solutionarea in instanta. In cazul dr. Nicoleta Frincu, potrivit datelor existente la Serviciul RUNOS, desi pe data de 30 mai a.c., aceasta a depus o cerere din care rezulta ca pleaca din unitate, nici pina in momentul de fata nu si-a incheiat situatia, nu a ridicat cartea de munca si nu si-a facut lichidarea, desi, practic, lucreaza de citeva luni la spitalul din Cimpulung Moldovenesc.
Contactata telefonic, la Spitalul Municipal din Cimpulung Moldovenesc, dr. Nicoleta Frincu a refuzat sa dea orice fel de declaratii privind plecarea ei de la Spitalul Judetean din Braila.
Rezidentiatul pe post e "benevol"
Tot in aceasta categorie sint inclusi si medicii care pe perioada rezidentiatului pe post incearca sa se transfere in clinici sau spitale din strainatate, fapt ce a atras acuzatii la adresa actualului ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ca vrea sa tina medicii "legati de glie". In replica insa, ministrul a explicat ca nu e nimic nou si ca procedind astfel nu obliga nici un medic sa profeseze in Romania. El a subliniat si ca va trebui sa isi plateasca studiile, doar acei medici care nu au luat examenul de rezidentiat si care opteaza pentru rezidentiatul pe post. Aceasta forma de calificare a medicilor dateaza din 2001 si a fost introdusa pentru asigurarea de cadre medicale in zonele cu deficit de personal.
"Exemplu: e nevoie de ATI-st la spitalul din orasul X, se scoate postul la concurs pentru rezidentiat. Cine candideaza pe acest post, trebuie sa stie ca, dupa cei cinci ani, cit dureaza pregatirea in aceasta specialitate, are obligatia sa profeseze pe postul respectiv inca cinci ani. De aceea se incheie contractul intre candidat si spital. Inscrierea la examenul pe acest post este optionala. Nimeni nu obliga pe nimeni sa se inscrie la rezidentiatul pe post. Daca nu se inscrie nimeni, se scoate postul la concurs pina cind se gasesc doritori. Prevederea nu este noua. E din aprilie 2001", a precizat ministrul Sanatatii.